Last news in Fakti

10 Декември, 2022 07:36 905 28

Вигенин: Нека покажем, че членството ни в Шенген наистина е национална цел

  • кристиан вигенин-
  • шенген-
  • бсп-
  • парламент-
  • правителство

Служебният кабинет подцени Нидерландия и Австрия, заяви заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България“

Вигенин: Нека покажем, че членството ни в Шенген наистина е национална цел - 1
Снимка: БГНЕС

„По инициатива на парламентарната група на „БСП за България“ Народното събрание приехме декларация, с която изразихме пълна подкрепа към усилията на правителството да постигне позитивно решение за членството на България в Шенген. Не се получи. Сигурен съм, че сме готови да свършим допълнителна работа със законодателни инициативи, които могат да допринесат за положителен резултат следващия път, но не трябва и да се сърдите за критиките, които идват и за общото усещане на неудовлетворение, защото именно Вашето правителство създаде очаквания, че този път въпросът ще бъде решен.“

Така се обърна заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България“ Кристиан Вигенин към служебния министър-председател Гълъб Донев от парламентарната трибуна, цитиран от Епицентър.

На изслушване по повод работата на служебното правителство по приемането на България в Шенген, Вигенин подчерта, че оттук нататък трябват повече усилия за съвместна работа с Румъния за постигането на тази цел. Той обърна внимание и че в последните седмици са били подценени усилията на дипломатическо равнище в двустранен план.
„Да, ние получихме пълната подкрепа на европейските институции и на повечето страни членки, но като че ли добре познатите скептици като Нидерландия и Австрия бяха подценени. Това трябва да се промени в следващите седмици и месеци – да оценим внимателно къде точно са проблемите, които поставят двете страни и да реагираме. Категорично не бива да се съгласяваме на каквито и да е допълнителни условия по отношение на нашето членство, но това не изключва тиха дипломация и в двустранен план да бъдат решени някои от проблемите“, смята депутатът от левицата.

Кристиан Вигенин още посочи и негативните оценки, които служебният вътрешен министър Демерджиев е изнесъл публично в Народното събрание по отношение на недокомплекта, състоянието на пътищата по границата, повредените автомобили и лошото състояние на граничното съоръжение.
„Това обяснява инцидентите с емигранти в последните седмици и това няма как да не е намерило своя отзвук сред тези скептични страни. Очевидно там ще трябва да бъдат направени много повече усилия и дано това е един от елементите на следващото редовно правителство, което да внесе бюджет, с който да подпомогнем работата на гранична полиция“, каза по този повод Вигенин.

Той бе категоричен, че не трябва да се подценяват въпросите с корупцията. „И ако членството в Шенген наистина е национална цел, нека да покажем, че сме в състояние да постигаме такива цели. Правителства и парламенти идват, отиват си, но България остава и всеки един от нас за времето, в което сме на тези позиции, трябва да положим тези общи усилия“, призова Вигенин.

В заключение той посъветва служебния премиер Донев във времето, което му остава, да подготви една по-цялостна стратегия с ясно разписани ангажименти как да се направи така, че следващото решение по отношение на Шенген да е по-скоро и да е с позитивен резултат за България.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 1 Отговор
    нагло лицемерно двуличие с едничка ЦЕЛ да прилапате ВЛАСТ хич не ВИ пука за НАРОДА
  • 3 яяй

    11 2 Отговор
    ма то не е
  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    18 2 Отговор
    Да се хванем за палците според теб а?
    Виж румънците бе паляк!
    Некадърни търтеи сте вие!
  • 5 Някоя си

    15 2 Отговор
    Европа ни показа че за тях сме само слуги....а управляващите ни са плужаци.....безгръбначни подобия на хора...
  • 6 ЕТО ТАКА СЕ ПРАВИ

    15 1 Отговор
    Държавните компании в Румъния, които в момента имат банкови сметки, през които текат десетки, стотици милиони евро месечно през Райфайзен и Ерсте, са задължени от всеки отделен румънец да ги закрият", каза той.

    Футболният клуб Университатя Крайова обяви пълен бойкот на австрийските партньори на клуба.

    „След отвратителното отношение на Република Австрия да блокира достъпа на Румъния до Шенгенското пространство, Университатя Крайова, верен на принципите, вкоренени в неговото ДНК, взе решение да санкционира австрийските партньорски компании с пълен бойкот“.

    Представители на Университатя Крайова обявиха, че от този месец клубът ще премести сметките си от австрийската акционерна банка Райфайзен, а доставките на горива и консумативи вече няма да се извършват от станциите OMV-Petrom.

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Индийски БИВОЛАР

    9 2 Отговор
    КЕЛЕШ С НИЩО НЕ ТО ДОКАЗАХТЕ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Механик

    10 2 Отговор
    Ами, Шенген НЕ Е НАША НАЦИОНАЛНА ЦЕЛ! Може да е ваша, но не е наша. Над 2/3-ти от българите са категорично против шенгня и еврото.
    Изобщо, вие зьащо се изказвате от името на всички българи? Ще не направите референдум по въпросите на шенген, еврото, натото и изобщо членството ни в ЕС? Виж колко много въпроси, а референдума само един. Хем и по-евтино ще излезе.

    Коментиран от #13

  • 11 Тити

    8 0 Отговор
    Вигенин когато има боклуци като теб забрави за Шенген Нидерландия ви го каза в прав текст че на политиците във България не може дасеьвярва
  • 12 Пеперуда

    10 1 Отговор
    Еми не ни е национална цел. Там в парламента имате съвсем други цели от бэлгарския народ.
  • 13 Орех

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    Не лъжи. българия е европа

    Коментиран от #15

  • 14 Тъмен субект

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "ЕТО ТАКА СЕ ПРАВИ":

    Абе имаме какво да учим от румънците!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Проблемът за Шенген

    1 0 Отговор
    Не са границите, а корупцията и липсата на осъдени съдии и политици, които я извършват.
    Румъния даде отпор на расеистите от ЕС и ние трябва да направим същото.
    Нищо не ни пречи да премахнем ЕДНОСТРАННО контрола по границата с Румъния и Гърция 🧐
  • 17 Пфууу

    8 0 Отговор
    И кво като влезнем? Ще цъфнем и вържем.
  • 18 гост

    7 1 Отговор
    В България срещу българските интереси са всички политици..... абсолютно всички до един,без изключение ....от копейковци до тумбаковци през самольотчици и тиквеници....

    Коментиран от #21

  • 19 мен мъ не брой

    6 0 Отговор
    И как да го показваме това бе Вегинин кат не ни е ни цел , ни влечение , ни желание , ни интерес , ни каквото и да е , освен форма да ни налагат външно влияние срещу някои отстъпки . Не беше ли основен принцип на ЕС свободното движение на хора и капитали , къде е проблемът , проблемът е в системата от форми на установяване на колониална зависимост , нещо което от столетия е любимо занимание на Запада.
  • 20 Госあ

    3 0 Отговор
    Айде нема нужда, А ?!
  • 21 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Някакво проклятие е това…Действително е така…
  • 22 не не е национална цел

    2 0 Отговор
    А цел на шепа крадци, които смятат да го осребрят
  • 23 Единствената обединяваща

    3 0 Отговор
    всички българи цел е напускането в спешен порядък джендърската американска креатура ЕС, а преди това и още по-спешно - излизане от нато.

    Това е единственият начин да се запазим като нация със своя независима държава.
  • 24 Пенчо

    3 0 Отговор
    Първо отзовете нашите смешници от европарламента.Грешни пари харчат.
  • 25 Гост

    2 0 Отговор
    Е ми не, не е, бате. С такива ми"зерни политици като вас, въобще нямаме място у тоя Шенген.
  • 26 ало

    3 0 Отговор
    вегенин ние отдавна сме изтривалката пред вратата на шенгенци и ползата е в тяхна полза ние сме им най голямата граница и после следват още много до австрия и ниската земя на дрогата и диаматите ,освобождаваме ги от всичките боклуци като се започне от мпс и се стигне до изхвърлен телевизор какво му дреме на българина за милиардите помощи те никога не стигат до него
  • 27 Питам

    3 0 Отговор
    Може ли някой тука да обясни каква ни е файдата от Шенген като толко квичат да влизаме там че чак в национална цел го обърнаха? Само защото ей тъй да се каже че сме в Шенген или защото живота ни в България ще се подобри чуствително?
  • 28 Минева

    1 0 Отговор
    Дръжиш се за полата на провалената крушевица
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове