Сдружение "За достъпна качествена храна" организира днес дискусия на тема "Качествени ли са българските млечни продукти". Очаква се в дискусията да се включат двама министри – на земеделието и на здравеопазването, институции и неправителствени организации, ангажирани както с контрола и качеството на храните, така и със защитата на потребителските права, съобщи БНР.
Качеството на млечните продукти, произвеждани и продавани у нас, е една от темите, съпътствани с най-много скандали.
Само преди месец неправителствената организация "Активни потребители" оповести данни от свое проучване, според което в сиренето на пазара у нас има твърде много вода. От тестваните 48 марки сирене при 35 водното съдържание е над 60%, а в 12 от тях е дори над 70%, сочат резултатите от проверката. Любопитното е, че оводнени са не само евтините, но и някои от скъпите сирена на пазара.
Оводняването има не само икономически ефект – предупреждават от Асоциацията, дори малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността на продукта, като се позволи развиването на болестотворни бактерии в него.
В началото на декември Агенцията по храните също оповести тревожни данни от свои проверки- че от 35 взети проби от млечни продукти в 13 са отчетени отклонения.
В рамките на днешната дискусия участниците ще обсъждат контрола на млечните продукти, както и законови промени, които Сдружение “За достъпна качествена храна” предлага.