Отидете към основна версия

15 722 32

Мехмед Дикме: Народът няма да гладува, производителите са отчаяни

  • мехмед дикме-
  • производители-
  • продукция-
  • цени

Правителството бе само свидетел на събитията, без да взема участие в тях, заяви бившият земеделски министър

Снимка: БГНЕС

"Народът няма да гладува, но цените не са заради производителите, такава е международната конкюнктура, още през март казах, че това ще се случи. Хората са отчаяни - заради цената на горива, торове и невъзможността да реализират продукцията си. Всеки обвинява производителите, а те са притиснати в ъгъла. Те нямат пари за торове дори, за пролетната сеитба. Есенната също закъсня. Тежка е тази година за селското стопанство", това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" бившият земеделски министър Мехмед Дикме в коментар за високите цени на българската селскостопанска продукция.

Цените на българската продукция е скочила не само заради празниците. Причините са много. Още от началото на годината се вдигна цената на оранжерийните зеленчуци, на животинските продукти, на кашкавала, на месото. Ръстът на цените е доста сериозен, но въпреки това той не може да настигне ръста на инфлацията, както не може да догони и ръста на енергийните ресурси, стана ясно от думите на Дикме.

"Повишението в енергийните източници е много по-голямо, отколкото цените на хранителните продукти", каза той.

"Има много сериозен проблем и това е, че България е вносител на торове и препарати за растителна защита. Ръстът на международните цени доведе до ръста на цените вътре в България", допълни Дикме.

От думите му стана ясно, че земеделците са направили всичко възможно, защото пазарът е конкурентен, но нито земеделците са щастливи от това, че годината приключва с някакви сериозни положителни резултати, нито потребителите са доволни от цената и от количеството на различните видове български преработени и непреработени земеделски продукти.

"Най-големият проблем е правителството. То беше само свидетел на събитията, без да взима участие, без да взима някакви конкретни мерки.

Когато пазарът беше голям и цената на тон слънчоглед бе 2000 лв, както и цената на пшеницата беше висока, а правителството попречи по всякакъв начин износа. От друга страна взеха едни милиарди, с които да закупят българска продукция, но нито един килограм продукция не се закупи от производителите, а в същото време и износът спря", припомни той.

От думите на Дикме става ясно, че са огромни загубите на производителите на слънчоглед.

"В момента загубите на тон слънчоглед е на половина и това е поради лошото отношение, незнанието и това, че някои хора застават начело да взимат някакви решения, като се правят на всезнаещи и всеможещи и като че ли светът се върти около тях и всичко зависи от тях", каза бившият земеделски министър.

Жалкото е, че те не носят никаква отговорност и последствията не са за тях, а за

земеделските производители от една страна, а от друга страна се отразява и върху потребителите. Следващата година ще е годината, в която производителите, особено дребните производители, ще продадат своя бизнес, поради това, че няма да имат възможност да обслужват задълженията си, допълни той.

Дадените 45 млн лева, с които да се компенсират селските производители от последиците от войната в Украйна, са някаква помощ, но те не са решение за селските стопани, стана ясно от думите на Дикме.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове