Last news in Fakti

22 Декември, 2022 05:54 15 714 32

Мехмед Дикме: Народът няма да гладува, производителите са отчаяни

  • мехмед дикме-
  • производители-
  • продукция-
  • цени

Правителството бе само свидетел на събитията, без да взема участие в тях, заяви бившият земеделски министър

Мехмед Дикме: Народът няма да гладува, производителите са отчаяни - 1
Снимка: БГНЕС

"Народът няма да гладува, но цените не са заради производителите, такава е международната конкюнктура, още през март казах, че това ще се случи. Хората са отчаяни - заради цената на горива, торове и невъзможността да реализират продукцията си. Всеки обвинява производителите, а те са притиснати в ъгъла. Те нямат пари за торове дори, за пролетната сеитба. Есенната също закъсня. Тежка е тази година за селското стопанство", това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" бившият земеделски министър Мехмед Дикме в коментар за високите цени на българската селскостопанска продукция.

Цените на българската продукция е скочила не само заради празниците. Причините са много. Още от началото на годината се вдигна цената на оранжерийните зеленчуци, на животинските продукти, на кашкавала, на месото. Ръстът на цените е доста сериозен, но въпреки това той не може да настигне ръста на инфлацията, както не може да догони и ръста на енергийните ресурси, стана ясно от думите на Дикме.

"Повишението в енергийните източници е много по-голямо, отколкото цените на хранителните продукти", каза той.

"Има много сериозен проблем и това е, че България е вносител на торове и препарати за растителна защита. Ръстът на международните цени доведе до ръста на цените вътре в България", допълни Дикме.

От думите му стана ясно, че земеделците са направили всичко възможно, защото пазарът е конкурентен, но нито земеделците са щастливи от това, че годината приключва с някакви сериозни положителни резултати, нито потребителите са доволни от цената и от количеството на различните видове български преработени и непреработени земеделски продукти.

"Най-големият проблем е правителството. То беше само свидетел на събитията, без да взима участие, без да взима някакви конкретни мерки.

Когато пазарът беше голям и цената на тон слънчоглед бе 2000 лв, както и цената на пшеницата беше висока, а правителството попречи по всякакъв начин износа. От друга страна взеха едни милиарди, с които да закупят българска продукция, но нито един килограм продукция не се закупи от производителите, а в същото време и износът спря", припомни той.

От думите на Дикме става ясно, че са огромни загубите на производителите на слънчоглед.

"В момента загубите на тон слънчоглед е на половина и това е поради лошото отношение, незнанието и това, че някои хора застават начело да взимат някакви решения, като се правят на всезнаещи и всеможещи и като че ли светът се върти около тях и всичко зависи от тях", каза бившият земеделски министър.

Жалкото е, че те не носят никаква отговорност и последствията не са за тях, а за

земеделските производители от една страна, а от друга страна се отразява и върху потребителите. Следващата година ще е годината, в която производителите, особено дребните производители, ще продадат своя бизнес, поради това, че няма да имат възможност да обслужват задълженията си, допълни той.

Дадените 45 млн лева, с които да се компенсират селските производители от последиците от войната в Украйна, са някаква помощ, но те не са решение за селските стопани, стана ясно от думите на Дикме.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помагач

    21 8 Отговор
    Нищо важното е да помагаме !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 АЛИЛ МУСТАФОВ

    77 10 Отговор
    ЛЪЖЕЦ много ХОРА ще ГЛАДУВАТ едва ОЦЕЛЯВАТ защото ВИЕ дпс герб пп сте мафия

    Коментиран от #6, #17

  • 4 ХАХАХА

    99 4 Отговор
    Та защо бе, стана България вносител на торове и препарати за растителна защита ? Ние не бяхме ли производители на посоченото по горе? Нямахме ли азотно торов завод в Димитровград, ако не ме лъже паметта. ? Аче защо не казвате истината ,или така ви инструктират ,за да заличите паметта на българина?

    Коментиран от #24

  • 5 Що тъй бе, Дикме?

    34 6 Отговор
    Ние тая година пък получихме най-голяма рента от когато и да било. 100 лева от декар.

    Коментиран от #7

  • 6 Разкрит

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "АЛИЛ МУСТАФОВ":

    Не се ядосвай, всичко ще ти се оправи скоро!
  • 7 оня с коня

    23 5 Отговор

    До коментар #5 от "Що тъй бе, Дикме?":

    По Договор трябваше да взема по 100лв/дка,но Арендатора ми преведе по 110.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кокала

    57 3 Отговор
    От 30 години водите страната в задънена улица. И как се Европа, запада, международната конюнктура, марсианците..... Са ви виновни. Единствено българските политици са виновни за състоянието на страната
  • 10 Дръндю

    35 2 Отговор
    Азотно торовия завод работи с ГАЗ.
  • 11 ЧОЧО

    33 1 Отговор
    А кое в БГ не е скъпо!
  • 12 Авей,Дикме

    42 3 Отговор
    Стига с тезпомощи бе!От де ги взимате тея пари?Нали от наш гръб.Дерът обикновените хора да раздават на тия с пари.
  • 13 Тити

    63 2 Отговор
    Добре де защо сиренето кашкавалаи млякото вСърбияье с 40% по ниско а те не не получават Европейски субсидии. Значи проблема с цените е другаде

    Коментиран от #15, #22

  • 14 Мехмедчо не става

    38 2 Отговор
    със един декар домати, да ми ги продаваш по 16лв. и с пет крави кашкавала/който се панира по трудно от камък/ 60 лв. !!!! От години не купувам "Българско" със вносна палмова мазнина, и пилешки отпадъци в "колбасите ви"!!!!
  • 15 Елементарно Уотсън

    47 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тити":

    Защото иди в Сърбия вдигни СПЕКУЛАТИВНО цените както в БГ, и на бас, че няма да можеш, да избягаш ЖИВ, не богат с Майбаси, и Вейрони.....
  • 16 хммм

    26 3 Отговор
    Този пингвин е бил министър на земеделието.
  • 17 МВР

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "АЛИЛ МУСТАФОВ":

    Ти от МААЛАТА нема ГЛАДУВАШ имаш ЖЕЛЕЗО РАЗКРИТ
  • 18 Ти да видиш!

    24 7 Отговор
    От нагли по-нагли!ДПС,бсп,герб,и НДСВ да вървят на кон в ауспуха,от където са изпърдяни!Настана време да се обединим,тези които им робуваме и да ги премахнем веднаж за винаги!Да ги ИЗПЕПЕЛИМ!!!
  • 19 Анонимен

    20 6 Отговор
    Верно е Дикме, но нещо да не си закъсъл с хотелите на Пампорово, че да искаш да се върнеш депутат. Да, който продава и който купува са на загуба. Ясно ни е като бял ден, но гладно не се стои, така е, и на кого дават земята дикме от общини, на номенклатурата, а те я ползват за почивка пенсионерите хихи. На запад е така, но те са заможни, защо не я дадат на някой беден да я обработва, поне да не гладува, но всеки гледа да се облажи под масата. С тия скрити далавери трудно биха се справили, който и да е на власт.
  • 20 Хххх

    19 0 Отговор
    Те земите са купени на безценица. 100 или 200 лева за декар. А питам с намалението на населението може би и 100 лева са им много. След някоя година с това застаряващо население на дикме ружди може и селата да останат без хора
  • 21 Мммда

    17 8 Отговор
    Стига глупости. Кой отчаян, няма такова нещо просто си искат големите. И аз съм производител, но малък и си продадох на време и съм много доволен тая година цената беше доста добра. Разходите се покриват без проблем. Разход, печалба,рента е в съотношение 40%,40%, +-20%.
    На който не му отговаря да си сменя бизнеса. Преди години дори субсидии нямаше.
    Не може да си сменяш S-klasata всяка година.
  • 22 Мммда

    23 6 Отговор

    До коментар #13 от "Тити":

    Много искат да печелят, цената е спекулативно надута от всички от производител, прекупвач(най-вече тук) и там всички по веригата до крайния потребител.
  • 23 Ха ха ха

    21 4 Отговор
    Ми за какво тогава се дръвчехме на Русия като са ни нас--ни задниците бе ? Правителството било само наблюдател. Ние за наблюдатели ли ги цанихме тези предатели? Как можаха тези прости българи да гласуват за тази пасмина краварофили, не ми стига умът да разбера. Сега да пасат трева и да преживят. Всяка секунда в която сегашниятр параламент съществува е изпълнена с предателства и слугинаж. Ядреното гориво е наред да бастисат и след това ще си го съхраняват в гащите.
  • 24 Аааааа

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "ХАХАХА":

    Соди Девня, един от най-големите заводи в страната и един от най-големите торови заводи в Европа.
    По спомен, 2000г внасяше в страната 1млрд лв към бюджета. В момента никой не го и споменава, защо ли?

    Коментиран от #26

  • 25 Другият един

    4 0 Отговор
    Първото нещо което трябва да се направи в тази държава е да се супсидира малкия селски двор Второто нещо е да бъдат анулирани всички договори за рента и да бъде гласуван закон в НС които наематели на земя не могат да плащат една трета от добива за раьона нямат право да арендоват земя следващите пет години А за торове нали уж имахме заводи в Димитров град и Стара Загора къде са Случайно партньорите ни да не са поискали да ги затрием каквото всъщност направиха с АЦ Козлодуй че се точат и на Мариците и на Нрфтохима Алооо С такива партньори душмани не ни трябват Ние сме си вкарали вълкът в кушарата Умната
  • 26 Оня от Девня

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Аааааа":

    Соди Девня не произвежда торове. Те се произвеждаха в АТЗ Стара Загора, АТЗ Девня, Химко Враца
  • 27 Ти да видиш!

    3 0 Отговор
    Ваша мама поганска,друг ви е виновен!Ердоган,ах.доган и еничерите във ваше подчинение гробарите начело с Бойко Методиев Борисов-башибозука разорихте земеделието,земята и всичко свързано с нея и хората.И сега глад след вашите управления.Депесе-то е толкова покварено,че да не са живи е малко.Въобще и изобщо сте НЕНУЖНИ!!!
  • 28 Тодор Живков

    3 2 Отговор
    Имаше всичко бе-торове,нефт,храна.Сега имате демокрация.Яжте я бе.
  • 29 нормален

    1 0 Отговор
    Производителите са супер нагли въпреки че плащат нищожни данъци а за търговците всички магазинчета в българия се занимават със спекула спекулата е определена ясно наказателния кодекс от преди 89-та година и там пише който купи с цел да продаде това е истинската спекула тоест отиваш купуваш три колички стоки на промоция от kaufland и ги продаваш в магазина си в село чупипишково с едно 30 40% отгоре това е класическа спекула и основна дейност на търговците в селските и кварталните магазинчета а текста за спекула в настоящия наказателен кодекс е абсолютна не бивалица написано е който продаде на различно от определената цена ама кой е определя тая цена в условията на пазарна икономика явно в случая става въпрос за липса на мозък
  • 30 Алекс М.

    2 0 Отговор
    Ама верно ли народът гладува? Нали сме в лелеяния Европейски Съюз (Новия Съветски Съюз)! Кой си е представял, че след като сме там, ще има опасност да гладуваме и един ояден турчин ще ни успокоява?
  • 31 ДИКМЕТО

    0 0 Отговор
    толкова го е стягала чалмата, че чак очите са му посинели - иначе се прави на умен, амуджата, което (доказано !), изобщо не му се отдава !!!
  • 32 Пак съм аз

    0 0 Отговор
    А освен, че знае, тоя ф.е.с, трите имена на Бойко, нещо за Доган не знае ли ? Зае, разбира се, ама и знае какви "добринки" ще му се случат, ако продължи да се прави на умен ... и че знае български !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове