Отидете към основна версия

1 732 31

Андрей Новаков за NEXO: Ако не бяха виновни, не биха бързали да постигнат споразумение с американската прокуратура

  • андрей новаков-
  • евродепутат-
  • nexo

Не съм сигурен, че това изчиства името, заяви евродепутатът

Снимка: NOVA NEWS

„Помолих Европрокуратурата да се самосезира по случая Nexo, защото това е скандал, който има потенциал да навреди на имиджа на страната ни. За разлика от други хора не мисля да размахвам моралната показалка кой е виновен и кой – не, да съм последна инстанция и да раздавам присъди. Това е скандал от глобален мащаб, има засегнати европейски граждани, до колкото знам – германци”.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков пред NOVA NEWS.

Относно станалото известно споразумение с прокуратурата на САЩ и изявлението от компанията, Новаков заяви: „За да се споразумееш с прокуратурата, означава да признаеш, че си извършил престъпление. Не съм сигурен, че това изчиства името, напротив, това повдига още повече въпроси. Ако те признават, че са извършили нещо нередно и са платили обезщетение на хората, това доказано придобити от престъпна дейност пари са финансирани партии в България”.

Според него, ако не бяха виновни, не биха бързали да постигнат споразумение с американската прокуратура.

По повод лидерската среща между БСП-ГЕРБ-ДПС и „Български възход”, Новаков заяви, че това е било заявка за зрялост и смирение. „На хората им дотегна да слушат скандали, те искат поне някой да седне на една маса и да си говорим”, обясни евродепутатът. Той не прие тълкуванието, че подобна среща е знак за следизборна коалиция, а е знак за нормален разговор между политици.

За възможността за предоговаряне на условията в Плана за възстановяване и устойчивост, той заяви: „В понеделник правителството изпраща човек в Брюксел за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост. Централите в Маришкия басейн могат да бъдат спасени”.

„Поетият ангажимент от Кирил Петков и Асен Василев за намаляване с 40% вредните емисии означава да спрем мините, тецовете в България, означава да поставим под въпрос 50% от електричеството в страната”, каза Новаков.

За побоя над секретаря на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков той смята, че това ще се отрази и на преговорите на РСМ за членство в ЕС. „Това е мерзост, докато такива неща се случват в Македония, те ще гледат ЕС предимно по телевизора. Тяхната администрация е заловила извършителите и с възможно най-тежките санкции, за да не се повторят. В крайна сметка ще се стигне и до Европарламента. Такива неща в Европа не се правят”, категоричен е Новаков.

„Пътят на РСМ за Брюксел минава през София и той не е с такива постъпки”, обясни Андрей Новаков.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове