Отидете към основна версия

1 684 88

Кабинетът "Донев 2" поема властта. Радев: Без парламентарна подкрепа успяхте да спрете свободното падане на държавата

  • кабинет донев 2-
  • власт-
  • румен радев-
  • парламентарна подкрепа-
  • свободно падане-
  • държава

Президентът представя задачите и приоритетите пред кабинета новия служебен кабинет

Снимка: БГНЕС

Новото служебно правителство, начело с Гълъб Донев, официално встъпва в длъжност от днес. Президентът Румен Радев представя задачите и приоритетите пред кабинета "Донев 2".

"Основните приоритети трябва да бъдат насочени за гарантиране на покупателната способности на българските граждани и борба с обедняването, подкрепа на най-уязвимите, ограничаване на монополите и спекулата, подобряване на условията за икономическо развитие, подкрепа на родните производители и привличане и то агресивно на чуждестранни инвестиции. Основна задача на правителството е подготовката на честни и прозрачни избори и тя се усложнява на фона на новите промени в Изборния закон", каза президентът Румен Радев, като изрази увереност, че кабинетът ще направи всичко необходимо гласът на българските граждани да не бъде изкривен.

Ангажимент на правителството остава и сигурността, и работата по проектите по модернизация да продължи да се развива. Радев очаква по-голямо укрепване на сигурността на границата в взаимодействие с ЕК, борбата с престъпността, финансовите престъпления, беззаконието по пътищата, наркоразпространението. Очаква да продължат усилията за укрепване на държавността, правосъдната реформа, борбата с корупцията, въпреки абдикацията на парламента по тези теми. Очаква и проектът за Национална детска болница да продължи да се развива, както и подготовката на проекта за спешна медицинска помощ по въздуха. Президентът очаква да развиват постигнатите успехи в европейската интеграция.
Радев заяви, че ги очаква изключително оспорвана предизборна кампания и част от участниците в нея ще опитат да извлекат дивиденти на гърба на служебния кабинет, да ги провокират, да оправдаят с тях провалите и да си приписват техните успехи. Президентът призова министрите да пазят самообладание и да не се намесват в кампанията. Да не вземат страна, но да устояват истината и интересите на ведомствата, които представляват и най-вече на българските граждани.

"Този втори мандат ще бъде още по-труден, защото проблемите са много, а очакванията - големи. Дръжте пулса на проблемите на хората и работете за тях. Това е залогът за вашия успех. На добър час", каза Радев.

"Поканих ви, за да ви благодаря за усилията и резултатите, и да назнача новото служебно правителство. Точно преди 6 месеца поехте отговорност да управление на страната в труден момент. Прогнозите вещаеха силно негативни сценарии за икономиката и благосъстоянието на хората. Блокирани институции, рекордни цени на горивата и липса на газ, на договори, на слотове, на търгове, интерконектор в насипно състояние и подивели цени. Замразени инфраструктурни проекти, липса на закони по ПВУ, нула одобрени европейски програми, липса на напредък в европейската интеграция, блокаж на "Капитан Андреево", застой в модернизацията на българската армия, рекорден миграционен натиск, война до нашите граници. Затова и приоритетите, които отправих към вас бяха насочени с този фокус, сред които укрепване на сигурността, гарантиране на доставките, сваляне на цената на енергоносителите с фокус върху интересите на обикновените потребители и българската икономика. Засилване на европейската интеграция и особено внимание върху покупателната способност на българските граждани", каза президентът Румен Радев, цитиран от БНТ.
Президентът заяви, че без парламентарна подкрепа правителството е успяло да спре "свободното падане на държавата", да парира кризите, да проведе честни избори и да открие нови възможности за възходящо развитие на страната.

Даде пример с един от най-критичните сектори - енергетиката, където е завършен интерконекторът с Гърция и са се организирали първите прозрачни реални търгове за доставка на втечнен газ. Решен е проблемът със слотовете и то за десетилетия напред чрез удвояване на капацитета Александруполис и споразумението с Турция.
Кабинетът е успял да снижи цената на горивата до най-ниската в Европа, а "Лукойл" да се регистрира и да плаща данъците си у нас.

Открои и предприетите стъпки за подкрепа на най-уязвимите слоеве на населението. Подготвени са липсващите закони по ПВУ и реално е стартирало изпълнението на този план. Утвърдени са всичките 10 европейски програми с гаранция на едно солидно инвестиране през следващите години.

"За първи път държавата си с цялата си мощ стъпи на "Капитан Андреево" в ефективно партньорство с нашите съседи и партньори от ЕС се засили охраната на границата и нелегалният трафик на мигранти бе редуциран значително, а в системата на МВР започнаха оздравителни процеси", каза още Радев.

Поздрави кабинетът, че е успял да овладее основният фактор, който генерира инфлация - цените на енергоносителите.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол