Отидете към основна версия

2 411 87

Татяна Дончева: Паметниците са памет, оставете ги на мира

  • татяна дончева-
  • паметници-
  • памет-
  • левица-
  • движение 21-
  • интервю

Ние сме сериозни хора и смятаме, че левите хора трябва да бъдат представлявани с политика, отговаряща на хората на труда

Ние сме сериозни хора и смятаме, че левите хора трябва да бъдат представлявани с политика, отговаряща на хората на труда. Каузата е запазване на политическото представителство на лявото. Има необходимост левите хора да се съберат. Те са се разделили по лични, политически, исторически, различни виждания. Ако се съберат, може да се направи мощно представителство и да се наложи лява политика. За да стане това, трябва да се преглътнат неща, станали в миналото, включително примиряване на позиции и определяне на общото и различното. Искаме нашата формация с хората от БСП да правим моста, по който да присъединим левите хора в България. Това каза за "На Фокус" Татяна Дончева – председател на "Движение 21" и част от коалиция "Левицата".

"БСП не е лява партия, защото не представлява интересите и политическите възгледи на левите хора в България. Преди Корнелия Нинова имаше други проблеми, но с нея е сложено на карта какво представлява БСП. Левите хора не са 7-8%, щом БСП има толкова нисък резултат, значи останалите са непредставени. Според историческите условия трябва да се съхранят левите идеи, да се запазя и пропагандират по адекватен начин. В момента се провеждат псевдоконгреси, които потискат достойнството", смята тя.

По думите ѝ въвеждането на еврото е предопределено с връзването на еврото към марката. "Сега обаче с настоящата инфлация да се рискува рязко намаляване на жизненото равнище на българите с преждевременно въвеждане на еврото, считаме за неудачно. Смятаме, че България трябва да влезе в икономическите параметри, които да гарантират плавен преход", заяви Дончева. И допълни, че Явор Божанков няма възгледи и представлява конюктура.

"Левицата" е против военната помощ за Украйна. За тях е важно да се стимулират и двете страни към мир. "Паметниците са памет, те са част от историята. Оставете ги на мира. По тази логика да бутнем и Паметника на Съветската армия, и този на Цар Освободител. Ясно е, че Русия са гонили своите имперски интереси, но е факт, че българският народ е признателен. Хората, които искат да изкарат Русия наши врагове, ще трябва да кажат какви са ни тези, които разрушиха София по време на Втората световна война", коментира тя.

Относно втория списък "Магнитски" Дончева сподели, че в него има хора, отказали да сключат сделка с "Уестингхаус" за горивото. Тя призова да се извадят офшорните сметки на Румен Овчаров, ако има такива. "Не смятам, че този списък ще повлияе на изборния процес. Истинската борба с корупцията започва с това да се разберем да тръгнем по нов път и да променим Конституцията", посочи Дончева.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 64 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове