Отидете към основна версия

1 570 70

Делян Добрев: Обедняването можем да го пишем на сметката на "Промяната“ с чиста съвест

  • продължаваме промяната-
  • обедняване-
  • инфлация

Имаш 60 и няколко депутата в парламента и с 60 депутата не можеш да искаш да имаш самостоятелно правителство, смята депутатът от ГЕРБ

ПП-ДБ не могат да надмогнат собственото си его. Това каза в Аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Делян Добрев, член не Изпълнителната комисия на ГЕРБ, бивш председател на парламентарната комисия по енергетика, бивш министър на икономиката и енергетиката.

"Всъщност виждате, че въпреки всички отстъпки от страна на ГЕРБ, въпреки договорената законодателна програма с 30 закона, те в един момент се оттеглят от тези преговори, от подкрепата за общо правителство, защото искат да управляват сами. Това предлагат. Във втория мандат да излъчват кабинет и всички останали да ги подкрепят. Само че българският избирател не им отреди такава роля. Българският избирател ги постави на второ място, въпреки че те бяха коалиция от 7 партии, 77 организации и не знам още колко подкрепящи ги, та всичките тези станаха втори. Имат 60 и няколко депутата в парламента и с 60 депутата не можеш да искаш да имаш самостоятелно правителство, просто не работи така парламентарната демокрация, което означава, че тяхното его е толкова голямо, че те не могат да споделят отговорността за управлението на държавата с някой друг. А и може би ги е страх, защото както видяхме в края на миналата седмица, от Министерство на финансите внесоха бюджет с 12 милиарда лева дупка в него. Ние такава дупка, такъв дефицит в бюджета сме нямали никога от началото на демокрацията от страната. Дори 1997 година дефицитът в държавния бюджет е по-малко от тези номинални 12 милиарда лева, за които говорят Министерството на финансите. Т.е. положението в страната е страшно. Те или не могат да надмогнат собственото си его, или ги е страх да поемат отговорност, защото ще се наложи да оправят собствените си каши", каза Делян Добрев.

По думите му, коалицията ПП-ДБ преследва някакви техни тясно партийни цели, не се интересуват от това да се стабилизира положението в държавата.

"Няма логика, няма как, физически е невъзможно да приемеш законодателна промяна с 30 закона в рамките на един месец. Един законопроект, да, вярно е, че вървят няколко законопроекта едновременно в парламента, но всеки законопроект отнема от между месец и два месеца да бъде приет. Т.е. дори и 10 законопроекта да вървят наведнъж в парламента, на нас ни трябват три-четири месеца за да приемем тази законодателна промяна. Ако няма да има правителство, защо изобщо я изработвахме тази законодателно промяна?", добави Добрев.

По думите му, техният фокус е върху съдебната реформа. Това изтече в медиите. Те са си го написали във вътрешен чат.

"Пишат го и го казват. Има много по-важни закони, тези свързани с Еврозоната например, виждате, че те не говорят за тях. Нали бяха много големи радетели за Еврозоната? А защо спряха да говорят за Еврозоната? Ами защото всъщност те провалиха шансовете на България да влезем в Еврозоната. От една страна заради инфлацията, която от април месец 2021 година, всъщност от първия месец на управление на "Промяната“ ние не отговаряме на европейския критерии за инфлация, а вече не отговаряме и по критерия за бюджетен дефицит, защото за да влезем в Еврозоната, трябва да имаме бюджетен дефицит не по-голям от 3%, а ние към момента имаме 6,4 по прогноза на Министерство на финансите. И дори според мен и това е оптимистичен вариант, защото в този Закон за държавния бюджет е заложен растеж на икономиката с 1,8%, докато БНБ, прогнозата на БНБ е за 0,4%, а прогнозата на Международния валутен фонд е за 1,4. Т.е. по-скоро икономическият растеж ще бъде някъде по средата между 0,4 и 1,4. А по-ниският икономически растеж веднага означава по-малко приходи в бюджета и по-голям дефицит, защото тя е разходната част се бюджетира и тя е фиксирана", каза още Делян Добрев.

"13.7 милиарда, и то при положение, че се случи този 1,8% икономически растеж, който е прекалено оптимистичен. Т.е. за това може би те се уплашиха и не искат да участват в управление, защото те не само не могат да решат проблемите на държавата, те ги създадоха, последните две години ги създадоха. Хората обедняха. Кумулативната инфлация от април месец 2021 година досега е 27-28%. Т.е. всички хора в България са си загубили близо 1/3 от спестяванията, само за този период 1/3 от спестяванията. Ето сутринта по националните телевизии слушах редица анализатори, които сравняват цените и какво можем да си купим или какво сме можели да си купим 2013 година и сега, и се оказва че сега можем да си купим по-малко неща. И заключението, тяхното заключение беше, че това обедняване се е случило в последната една година. Т.е. ние спокойно това обедняване можем да го пишем на сметката на "Промяната“ с чиста съвест", добави депутатът от ГЕРБ.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове