Отидете към основна версия

4 468 49

Александър Оскар даде Татяна Дончева на прокурор заради обидни квалификации за българските евреи

  • татяна дончева-
  • обидни квалификации-
  • шалом

Председателят на сдружение "Шалом"заведе и граждански иск за 25 хиляди лева

По повод на вчерашното интервю на г-жа Татяна Дончева в сутрешния блок на БНТ и отправените обидни квалификации към членовете на еврейската общност в България (“оглупели и дали фира”), както и манипулативните внушения, че срещу мен е имало производства, които са прекратени, споделям входирах днес Сигнал в СГС. Това написа във Фейсбук Александър Хуго Оскар, председател на сдружение "Шалом".

"По-късно днес официално завеждам и граждански Иск за 25 хиляди лева за причинени неимуществени вреди.

Искове ще заведат и десетки членове на организация, които се чувстват директно засегнати от обидните квалификации на г-жа Дончева.

Входирах и официално искане за издаване на документ, удостоверяващ, че няма и не е имало производства срещу мен", допълни той.

Ето и пълния текст на сигнала:

ДО

СОФИЙСКА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА

СИГНАЛ

ОТ

Александър Хуго Оскар, в качеството ми на председател на сдружение „ОРГАНИЗАЦИЯ НА ЕВРЕИТЕ В БЪЛГАРИЯ "ШАЛОМ", със седалище и адрес на управление: гр. София 1303, бул. „Ал. Стамболийски“ № 50

​УВАЖАЕМИ РАЙОНЕН ПРОКУРОР,

Организация на евреите в България „Шалом“ е независима, непартийна, доброволна, демократична, обществена и самоуправляваща се организация на евреите в България. Една от основните ни цели е противодействие на всякаква форма на антисeмитизъм и национален шовинизъм. През последните години, за съжаление, сме свидетели на засилващ се антисемитизъм сред българското общество. Еврейската общност реагира чувствително на всяка проява на език на омразата към членовете ни, включително и съзнателно или несъзнателно подбуждане на антисемитизъм сред обществото ни чрез наместване на еврейската общност в конспиративни теории.

Ето защо членовете на ОЕБ „Шалом“ са изключително притеснени от изказванията на госпожа Татяна Дончева - лидер на „Движение 21“ в предаването „Денят започва“ на 16 май 2023 г. в сутрешния блок на Българската национална телевизия (БНТ1). Събеседването на водещите на предаването с госпожа Татяна Дончева е в периода от 8,40 часа до 08,55 часа и основната тема на разговор е взривът от 1 май 2023 г., свързан с колата на главния прокурор Иван Гешев и последвалите искания на оставки на главния прокурор и на директора на НСлС Борислав Сарафов. Госпожа Татяна Дончева излага тезата си за причините за възникналата ситуация и за проблемите в съдебната система, като многократно внушава на аудиторията, че евреите, както и Организация на евреите в България „Шалом“ и нейният председател са част от един национален политически заговор. ОЕБ „Шалом“е определен от госпожа Дончева като „подводница“ за ръководството на прокуратурата срещу опитите на други части от обществото за промяна на това ръководство. Излагат се абсолютно неверни твърдения за връзка между главния прокурор и председателя на ОЕБ „Шалом“ и се твърди, че заради това били прекратени дела и административни производства срещу Александър Оскар. Няма и никога не е имало образувани и прекратени дела и административни производства срещу Александър Оскар и това е безспорен и доказуем факт. Риторично зададеният въпрос „Каква форма има благодарността?“ цели да създаде убеждение в аудиторията, че заради съдействието, което главният прокурор бил оказал на Александър Оскар, последният му е осигурил индулгенции от други държави и подкрепа на евреи от други държави. Това внушение са затвърждава и от финала на разговора, в който госпожа Дончева изрично подчертава, че уж изказванията ѝ не съдържали негативна конотация за евреите, но няколко пъти била повторила връзката на главния прокурор с евреите, която Иван Гешев подчертавал и с носената от него вратовръзка на Републиканската партия на САЩ на дадената от него пресконференция на 15 май 2023 г. Намекът е за обвързаности между ръководството на прокуратурата и евреите, които са в основата на трусовете в съдебната власт и проблемите на държавата.

Не са спестени и генералните определения за евреите в България, снизходително наречени „нашите евреи“, за които госпожа Дончева категорично заявява, че „в България и евреите оглупяха“ и че „нашите евреи почнаха да дават фира“. Очевидно се цели да се настрои обществото срещу т.нар „наши евреи“, в които госпожа Дончева вижда една от причините за сътресенията в съдебната власт и политическата система.

Особено притеснителни са твърденията на госпожа Татяна Дончева, че: „като се появи Алексей Петров на трасето ..............знам, че тука нещо е нечитаво. И винаги има евреи.“ Това изказване е една безспорно конспиративна теория с антисемитски характер, което крие риск от насаждане след обществото на крайно негативно отношение към еврейската общност. Считаме, че подобни прояви не могат да бъдат пренебрегвани и е необходимо незабавно противодействие.

УВАЖАЕМИ РАЙОНЕН ПРОКУРОР,

С оглед на гореизложеното, моля, да предприемете необходимите действия за извършване на проверка доколко изложените по-горе изказвания на госпожа Татяна Дончева в предаването „Денят започва“ на 16 май 2023 г. в националния ефир на БНТ 1 представляват съставомерно деяние, инкриминирано като престъпление от Наказателния кодекс, и при наличие на достатъчно данни на извършено престъпление да образувате досъдебно производство.

Моля да изискате от Българската национална телевизия запис на предаването „Денят започва“ от 16 май 2023 г. с участието на госпожа Татяна Дончева.

Дата: 17 май 2023 г.

С уважение:

​​​​​​​​Проф. Александър Хуго Оскар

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове