Last news in Fakti

17 Май, 2023 22:03 4 420 49

Александър Оскар даде Татяна Дончева на прокурор заради обидни квалификации за българските евреи

  • татяна дончева-
  • обидни квалификации-
  • шалом

Председателят на сдружение "Шалом"заведе и граждански иск за 25 хиляди лева

Александър Оскар даде Татяна Дончева на прокурор заради обидни квалификации за българските евреи - 1

По повод на вчерашното интервю на г-жа Татяна Дончева в сутрешния блок на БНТ и отправените обидни квалификации към членовете на еврейската общност в България (“оглупели и дали фира”), както и манипулативните внушения, че срещу мен е имало производства, които са прекратени, споделям входирах днес Сигнал в СГС. Това написа във Фейсбук Александър Хуго Оскар, председател на сдружение "Шалом".

"По-късно днес официално завеждам и граждански Иск за 25 хиляди лева за причинени неимуществени вреди.

Искове ще заведат и десетки членове на организация, които се чувстват директно засегнати от обидните квалификации на г-жа Дончева.

Входирах и официално искане за издаване на документ, удостоверяващ, че няма и не е имало производства срещу мен", допълни той.

Ето и пълния текст на сигнала:

ДО

СОФИЙСКА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА

СИГНАЛ

ОТ

Александър Хуго Оскар, в качеството ми на председател на сдружение „ОРГАНИЗАЦИЯ НА ЕВРЕИТЕ В БЪЛГАРИЯ "ШАЛОМ", със седалище и адрес на управление: гр. София 1303, бул. „Ал. Стамболийски“ № 50

​УВАЖАЕМИ РАЙОНЕН ПРОКУРОР,

Организация на евреите в България „Шалом“ е независима, непартийна, доброволна, демократична, обществена и самоуправляваща се организация на евреите в България. Една от основните ни цели е противодействие на всякаква форма на антисeмитизъм и национален шовинизъм. През последните години, за съжаление, сме свидетели на засилващ се антисемитизъм сред българското общество. Еврейската общност реагира чувствително на всяка проява на език на омразата към членовете ни, включително и съзнателно или несъзнателно подбуждане на антисемитизъм сред обществото ни чрез наместване на еврейската общност в конспиративни теории.

Ето защо членовете на ОЕБ „Шалом“ са изключително притеснени от изказванията на госпожа Татяна Дончева - лидер на „Движение 21“ в предаването „Денят започва“ на 16 май 2023 г. в сутрешния блок на Българската национална телевизия (БНТ1). Събеседването на водещите на предаването с госпожа Татяна Дончева е в периода от 8,40 часа до 08,55 часа и основната тема на разговор е взривът от 1 май 2023 г., свързан с колата на главния прокурор Иван Гешев и последвалите искания на оставки на главния прокурор и на директора на НСлС Борислав Сарафов. Госпожа Татяна Дончева излага тезата си за причините за възникналата ситуация и за проблемите в съдебната система, като многократно внушава на аудиторията, че евреите, както и Организация на евреите в България „Шалом“ и нейният председател са част от един национален политически заговор. ОЕБ „Шалом“е определен от госпожа Дончева като „подводница“ за ръководството на прокуратурата срещу опитите на други части от обществото за промяна на това ръководство. Излагат се абсолютно неверни твърдения за връзка между главния прокурор и председателя на ОЕБ „Шалом“ и се твърди, че заради това били прекратени дела и административни производства срещу Александър Оскар. Няма и никога не е имало образувани и прекратени дела и административни производства срещу Александър Оскар и това е безспорен и доказуем факт. Риторично зададеният въпрос „Каква форма има благодарността?“ цели да създаде убеждение в аудиторията, че заради съдействието, което главният прокурор бил оказал на Александър Оскар, последният му е осигурил индулгенции от други държави и подкрепа на евреи от други държави. Това внушение са затвърждава и от финала на разговора, в който госпожа Дончева изрично подчертава, че уж изказванията ѝ не съдържали негативна конотация за евреите, но няколко пъти била повторила връзката на главния прокурор с евреите, която Иван Гешев подчертавал и с носената от него вратовръзка на Републиканската партия на САЩ на дадената от него пресконференция на 15 май 2023 г. Намекът е за обвързаности между ръководството на прокуратурата и евреите, които са в основата на трусовете в съдебната власт и проблемите на държавата.

Не са спестени и генералните определения за евреите в България, снизходително наречени „нашите евреи“, за които госпожа Дончева категорично заявява, че „в България и евреите оглупяха“ и че „нашите евреи почнаха да дават фира“. Очевидно се цели да се настрои обществото срещу т.нар „наши евреи“, в които госпожа Дончева вижда една от причините за сътресенията в съдебната власт и политическата система.

Особено притеснителни са твърденията на госпожа Татяна Дончева, че: „като се появи Алексей Петров на трасето ..............знам, че тука нещо е нечитаво. И винаги има евреи.“ Това изказване е една безспорно конспиративна теория с антисемитски характер, което крие риск от насаждане след обществото на крайно негативно отношение към еврейската общност. Считаме, че подобни прояви не могат да бъдат пренебрегвани и е необходимо незабавно противодействие.

УВАЖАЕМИ РАЙОНЕН ПРОКУРОР,

С оглед на гореизложеното, моля, да предприемете необходимите действия за извършване на проверка доколко изложените по-горе изказвания на госпожа Татяна Дончева в предаването „Денят започва“ на 16 май 2023 г. в националния ефир на БНТ 1 представляват съставомерно деяние, инкриминирано като престъпление от Наказателния кодекс, и при наличие на достатъчно данни на извършено престъпление да образувате досъдебно производство.

Моля да изискате от Българската национална телевизия запис на предаването „Денят започва“ от 16 май 2023 г. с участието на госпожа Татяна Дончева.

Дата: 17 май 2023 г.

С уважение:

​​​​​​​​Проф. Александър Хуго Оскар


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ДЖАМБ AZOV STYLE

    115 5 Отговор
    ТЕЗИ НЕ ОБИЧАТ ДА ИМ КАЗВАТ ИСТИНАТА.

    Коментиран от #13

  • 3 ХАХАХА

    71 3 Отговор
    Абе те българите толкова поговорки са изстрадали ,че се учудвам защо никога не се поучава от тях ,а именно "НАПРАВИ ДОБРО И ГО ХВЪРЛИ В МОРЕТО."
  • 4 Анджело

    89 9 Отговор
    Без извинение, господинът не може да стъпи на малкият пръст на Дончева
  • 5 Реалист

    78 4 Отговор
    Крадеца Оскар
  • 6 ЧИФУТИНО

    81 6 Отговор
    ВЪН. ОТ. БЪЛГАРИЯ!
  • 7 Шерлок

    82 4 Отговор
    200 000 лева източи този от НЗОК
  • 8 Сатана Z

    67 4 Отговор
    .Оскар Шиндлер е спасявал евро ,а Александър Оскар съди хората за пари.Там е заровено кучето.
    25 000 са си цифра
  • 9 ганев

    100 3 Отговор
    ХА ХАХААА ТОЧНО ЕТО ЗАРАДИ ТАЗИ ГОЛЯМА АЛЧНОСТ НЕ ВИ ОБИЧАТ ХОРАТА НЕ САМО В БЪЛГАРИЯ А И ПО СВЕТА.......ПРОВЕРЕНО И ДОКАЗАНО
  • 10 Роза

    20 52 Отговор
    Смятам г-жа Дончева за умен човек и добър юрист,затова се учудвам колко непредпазливо си е позволила подобни изказвания.Твърде възможно е Оскар да успее да я осъди за тези твърдения,ако съдът приеме че те съдържат расизъм .Таккива неща Дончева може да си позволи да говори пред свои приятели, но не и по медиите.Законът е един за всички.

    Коментиран от #22, #23

  • 11 Имахте един приятелски народ, но вече не

    81 6 Отговор
    Българите никога не са били антисемити, но през последните години доста български евреи се престараха да се заяждат с нас, българите, и антисемитизъм вече наистина има - сами си го създадоха самите евреи. А Оскар върви по същия път - колкото по-рязко се държите с нас, толкова повече ще ви мразим. И никакви съдебни решения няма да облегчат положението, а само ще го влошават. А вие, евреите, нямате полза от това, да живеете сред народ, който ви мрази. Един народ имаше на този свят, който ви се възхищаваше на ума и хитроумието, но вече и него изгубихте. Сами сте си виновни.

    Коментиран от #25

  • 12 мдаа

    60 5 Отговор
    Аз мисля, че Оскар ще излезе от такова дело доста разочарован, защото Дончева така ще извърти и засуче казаното, че накрая ще излезе, че Оскар я е обидил и наклеветил, а не тя него. Дано медиите проследят развитието, защото определено ще си струва да се види. Между другото с действията си Оскар доказва думите на Дончева, че евреите у нас са оглупели. Поне за един от тях това се оказва вярно.
  • 13 Съгласен

    48 3 Отговор

    До коментар #2 от "ДЖАМБ AZOV STYLE":

    Прав си ... те самите са чада на лъжата и ...МОШЕ ничеството и Бога на ,кото се кланят е $$$$ или поне 30-те сребърника!
  • 14 дон

    58 2 Отговор
    Мисля че е малко прекалено това което прави другаря оскар. Евреите за щяло и не щяло подскачат до небето. Така най-много да спечелите още омраза.
  • 15 Лагрестин

    12 26 Отговор
    Добре са направили.Болшинството българи не одобрява насаждането на омраза към други народи,включително към еврейския.Освен това,във всеки народ има както добри и достойни,така и лоши и недостойни хора.Не може да се поставят всички под един знаменател и да се обобщава.
    И е крайно време на сеещите омраза да им се търси отговорност,като се започне от по-висшестоящите,защото не е редно заради няколкостотин или дори няколко хиляди ксенофоби да се хвърля петно върху България.А целта на подобни фанатици е именно тази:да разпалват конфликти и ненавист,след което да се спотайват някъде и да гледат сеир.Делата и добродетелите правят даден човек по-добър от някого,а не произходът и народността.Така че,преди някой да се има за изключителен,нека докаже своите добродетели на дело или да замълчи.
  • 16 питам се

    46 8 Отговор
    след като от доста време срещу Русия и руснаците се изсипаха отвратителни обиди, включително и от действащи политици, как пък нито един руснак не се почувства обиден за примерно 25 000 лева и дори за 1 лев? Дали отговорът се крие в чувството за достойнство?!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Просто човек

    5 41 Отговор
    Осъдете тази червена бабичка!

    Коментиран от #49

  • 19 Перо

    42 2 Отговор
    Тоя какво си мисли, че ще плаши гаргите и може да си плямпа колкото си иска за “антисемитизъм” или световни конспирации и да ги лепва на всеки, безнаказано! Гешев беше на частно посещение при ционистки организации в Ню Йорк и това струва десетки хиляди лв. на хазната, без да е служебно командирован, чрез съпътстващи разходи! В какво не е права Дончева? Кое налага на Гешев да посещава синагоги и еврейски тържества и случаи, без да прави същото към други етнически малцинства, като това няма нищо общо със служебните му задължения или обществени функции! Неговият пост не предполага репрезентативни функции!
  • 20 Сталин

    37 6 Отговор
    Пак 6 милиона лъжи,тези ционистки кучета биват мразени в целия свят,защо всички мразят евреите,а не бинго или марсианците,тези са най отвратителните расисти и екстремисти ,които убиха милиони души по света с техните "ковид ваксини"
  • 21 Стършел

    17 6 Отговор
    Е тва е истински еврейн 25 хилки иска, сега на тази ще и смъкнат и кожата от гърба.🤣🤣🤣
  • 22 Дедо

    31 5 Отговор

    До коментар #10 от "Роза":

    Е, тя ТД отдавна не спазва правата (юдоамериканската) линия. А самият факт, че в тази бъркотия такива организации се намесват, явно на задокеанските не им харесва посочването на точните неща.
  • 23 Перо

    35 4 Отговор

    До коментар #10 от "Роза":

    Много хора от съдебната система ходиха на “специализация” в САЩ на разходи на чичко Шорош, въпреки че юриспродукцията там е на база прецедентското право, а в БГ е на коренно различното римско право! От много време се създава лоби с промиване на мозъци и за това недоразумението скача! Може ли въпросния Оскар да каже в кой музей на Холокоста по света е упоменато спасяването на 50,000 евреи в БГ?
  • 24 ДОНЧЕВА Е ИСКРЕНА

    47 1 Отговор
    затова я наричат ПОРАЗЯВАЩАТА УСТА. Говори това, което мисли и не си пести думите. Който се чувства засегнат да се жалва. Дончева казва неща , които другите ги е страх да кажат

    Коментиран от #30

  • 25 да така е

    5 38 Отговор

    До коментар #11 от "Имахте един приятелски народ, но вече не":

    антисиметизъм има. Импортира ни го руската пропаганда. От всички нации най-големи антисемити и расисти са руснаците!

    Коментиран от #27, #34, #38

  • 26 Перо

    27 1 Отговор
    По съдържанието на изказаните думи от Т. Дончева, няма никакви доказателства за манипулативното обвинение на еврейската организация и това е прост опит за сплашване на населението от богопоsr., когато са засегнати от истината! Няма никакви основания за образуване на досъдебно производство!
  • 27 Перо

    29 3 Отговор

    До коментар #25 от "да така е":

    Не руското ръководство, а украинския фишек и режим са ционистки!
  • 28 Дика

    6 24 Отговор
    Дончева си е най обикновена латерна, дрънкаща обикновено глупости и празни приказки, колкото да не я забравят че е жива.
  • 29 Йо Несбьо

    27 3 Отговор
    Не може всеки да говори каквото му се иска! Ромските организации може и да простят, но евреите никога! Уверен съм даже, че донякъде е права, още повече, че на Гешев му предлагали да стане посланик в Израел.

    Е, има ли или няма връзка с евреите?! А и на мястото на атентата се появява - колко удобно - израелски експерт. В САЩ Гешев постоянно се среща с влиятелни евреи...

    Връзка определено има, но каква - ще трябва да гадаем.

    Коментиран от #37

  • 30 🦩💫да бе да

    0 12 Отговор

    До коментар #24 от "ДОНЧЕВА Е ИСКРЕНА":

    "затова я наричат ПОРАЗЯВАЩАТА УСТА"

    Аз мисля че причините за "ПОРАЗЯВАЩАТА УСТА" са други 😂🤣 но тя е също човек с нужди 😘🥰🍆
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Браааво !

    3 25 Отговор
    Тая патказагубена трябва да изчезне от политическата сцена !
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Мошеник от Моше

    16 1 Отговор

    До коментар #25 от "да така е":

    Самите евреи с арогантността и наглостта си предизвикват антиар на енизъм
  • 35 Редник

    18 1 Отговор
    Мислех, че евреите са интелигентни хора. Но както и при нас всяко стадо си има мърша. Този Оскар очевидно е привърженик на Сорос. По писането се познават. Дончева казва да не се обиждат, а те се обидили. На какво, така и не се разбира, само кухи фрази и неадекватни внушения. Тоя май е забравил, че е потомък на хора спасени от българския народ.
  • 36 Евреите и техния настоящ принос?

    21 1 Отговор
    Оскаре, по какво си професор? Дончева е рязка в изказа си, но не можеш да я обвиниш в притежанието на къса памет. Както, впрочем, и нас. Помним Гад Зееви, Поптодорова, А. Божков, Кирчева, Пасито, сега и Лорел...Оскаре, кажи ми, защо мислиш, че българите са задължени да почитат т.н. холокоста, а евреите нито веднъж не отидоха да почетат костницата в Батак, паметника на избитите 200 деца в Ивайловград, Буново, военните паметници? Отидохте ли поне веднъж да сложите венец на Шипка? Оскаре, заслужавате да ви кажат: "Шалом и айде по тангентата!"
  • 37 Цицерон

    3 9 Отговор

    До коментар #29 от "Йо Несбьо":

    Всеки може да говори каквото си иска, но трябва да носи отговорност за казаното! Има разлика!
  • 38 Мдаааа!

    17 2 Отговор

    До коментар #25 от "да така е":

    Най- големи антисемити са пострадалите от еврейската алчност и паразитизъм народи! Аз не съм виждал евреин миньор, стругар, земеделец... но с лопата да ринеш търговци, счетоводители, сарафи, певци и музиканти, "консултанти"...А после, защо биели евреите....Ами ще ги бият!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хмммм!

    13 1 Отговор

    До коментар #39 от "Любчо":

    Минаха тези времена! Българите се събудиха и си измиха очите! Гледам запретват и ръкави - дявол знае накъде ще отидат рсботите...
  • 41 Крушката си има опашка💰😏🤕

    16 1 Отговор
    Оскаре, ако имаше малко мозък, щеше да поканиш Дончева на публичен диспут - тя да си каже съображенията, ти да я обориш с факти..... а ти какво правиш: ДА И ВЗЕМЕМ ПАРИТЕ, ЗА ДА И ЗАТВОРИМ УСТАТА! Парите можеш да вземеш, но ще трябва да плащаш за още патрулки пред синагогата и "Шалом"! Танто за кукуригу! Ще ви намразят още повече!
  • 42 Серж

    2 20 Отговор
    Червена клюкарка Татяна Дончева нека да спре да обижда един от най древните и мъдри народи в света еврейският!!!!
  • 43 Сашко

    1 11 Отговор
    Аман от тези бивши партийни секретари на бившето БКП като Татяна Дончева ,а стига!
  • 44 дядото

    11 1 Отговор
    е,и до това доживяхме- в рб евреи ще съдят българи за обида,но на политическа основа.те самите имат една поговорка-няма добро дело останало ненаказано вярна била
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Мамул

    6 1 Отговор
    Брей, ашкеназите (хазари) не могат ли да бъдат глупави или грозни?
  • 48 Ха ха ха

    5 2 Отговор
    Еврейски евтини номера - като им кажат истината и полудяват
  • 49 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Просто човек":

    За първата част от ника ти съм съгласен.Но човек ли си?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове