Отидете към основна версия

22 Май, 2023 14:58, обновена 22 Май, 2023 14:58 8 696 316

Николай Денков: С Мария Габриел ще се ротираме като премиери ВИДЕО

  • николай денков-
  • мария габриел-
  • премиер

Постигната е договорка правителството да бъде с мандат от 18 месеца

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са готови да излъчат премиери от двете формации на ротационен принцип. Мария Габриел има място в един такъв кабинет. Това е един от най-успешните български европейски комисари.

Това заяви Николай Денков от ПП при съвместно изявление с Мария Габриел.

Първите 9 месеца премиер ще е Николай Денков, а вицепремиер ще е Мария Габриел. След изтичането на този срок премиер ще е Мария Габриел.

„Мястото на Мария Габриел в един такъв кабинет е напълно ясно. Тя е човекът, който може да помогне за някои от най-важните приоритети в нашата програма. Аз не знам за по-добър наш представител в европейските институции. Вчера обсъдихме тази идея на Националния съвет на ПП, като гаранция, че правителството ще работи поне 18 месеца", потвърди проф. Николай Денков.

„Благодаря на всички – ПП-ДБ, ДПС, БСП и ИТН, за това, че водихме разговори и показахме, че чрез диалог и с принципи, има възможност България да се сдобие с редовно правителство. Документът, който изготвихме с ПП-ДБ, показва колко много отстъпки направихме всички в името на това страната да има редовен кабинет. Искам специално да благодаря на акад. Денков за търпението и професионализма”, заяви Мария Габриел.

И поясни, че според въпросния документ вторият мандат да бъде „национален”.

Мария Габриел от своя страна първо благодари на партиите, с които е водила разговори. "С БСП не се получи - очевидно имаме повече различия, а не сближаване. Водейки преговорите мисля, че също толкова ясно се видя, че стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава и принципна основа", каза тя.

Благодари на лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които през последните 48 часа "с разум, а не с емоция" са очаквали да получат подкрепа на днешния документ.

"Неговият текст показва колко много отстъпки са направили всички в името но едно - България да има редовно правителство", каза тя.

Ситуацията е изключително трудна. След 5 поредни избори имаме затруднение да създадем редовен кабинет и има реална опасност да отидем на следващи поредни избори без ясен резултат. Това съобщи акад. Николай Денков от ПП-ДБ.

"Поучени от опита на 48-ото НС - това, което направихме в настоящото 49-о НС е да инициираме законодателна програма, която да бъде приемлива за повече от една парламентарна група. Съставихме проектокабинет с идеята да покажем, че имаме възможност да управляваме държавата, ако това се наложи. Предложихме на ГЕРБ-СДС да стъпим на законодателната и управленската програма, да стъпим на състава, който може да бъде прецизиран", допълни той.

В следващите месеци правителството се ангажира:

Да реализира конституционна програма с реформа в прокуратурата и ВСС Да внесе бюджет с 3% дефицит Да стартира законодателната програма Да спази приоритетите за приемането в Шенген и Еврозоната Да променим ИК, така че да се върне машинния вот Да променим състава на ЦИК, така че да се върне честността на вота на гражданите Да изработим механизъм за попълване на състава на регулаторите и на хората с изтекъл мандат вътре с цел подбор на личности с високи професионални и морални качества


В 15:00 часа Габриел трябва да отиде при президента Румен Радев, за да върне първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер получи от държавния глава папката с мандата на 15 май.

Очакваше се сред тях да има и експерти от ДПС и "Има такъв народ", но снощи, малко преди полунощ, лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви, че няма да подкрепят кабинета на ГЕРБ.

Ето и пълния текст на декларацията, изпратен от ГЕРБ-СДС:

Отчитайки, че България има нужда от стабилно правителство, за да излезе от настоящата политическа криза; за да отключи потенциала си за ускорено икономическо и социално развитие; за да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа; за да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното и активно членство на страната в Европейския съюз, включително Шенген и еврозоната, Парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 49-ото Народно събрание ще подкрепя правителство, сформирано спазвайки следните принципи:

1. Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство.

2. Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел – заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков – заместник министър-председател.

3. Позициите на министър-председател и заместник министър-председател ще се изпълняват на ротационен принцип за последователни периоди от по 9 месеца. В края на всеки от тези периоди, министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместник министър-председател.

4. Правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програми.

5. Ще се подготвят и приемат промени в Конституцията на Република България в диалог с всички парламентарни групи, включително промени в структурата на прокуратурата и ВСС.

6. Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества.

7.Законодателната и управленската програма са приложени.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 85 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове