Отидете към основна версия

3 082 92

Бойко Станкушев: Консенсусът между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Болезнено е, мъчително е, но какво друго биха могли да направят

  • бойко станкушев-
  • консенсус-
  • герб–сдс-
  • пп-дб

Едно безвремие и липса на държавност биха дали още гориво на всички тези мръсни процеси и зависимости, които вече се виждат с просто око, коментира журналистът 

Снимка: БГНЕС

"Прави впечатление абсолютно едновременното развитие на няколко паралелни линии: В един и същи момент и в политиката, и в съдебната система. Надявам се този момент да бъде исторически, защото от него ще започнат процеси, които колкото и да са болезнени и трудни, колкото и да не са ясни на обикновените граждани, те ще доведат до оздравителни процеси. Става дума за каскадно вадене на козове и от едната, и от другата страна. Фактът, че се стигна до този компромис между първата и втората политическа сила, означава, че се е стигнало до някакъв консенсус с едничката цел да се предотврати разпадът на държавата. Болезнено е мъчително е, но какво друго биха могли да направят. Едно безвремие и липса на държавност биха дали още гориво на всички тези мръсни процеси и зависимости, които вече се виждат с просто око". Това каза пред БНР Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.
Станкушев подчерта, че "всички проверки, които сега инициира Иван Гешев, са с доста стари дати:

"Той вчера или миналата седмица научи за това. Очевидно променя тактиката, защото виждаме и той се самоинкриминира с всички признания, че е водил разговори с кои ли не магистрати и политици, включително и с Бойко Борисов, очевидно се е опитвал да се пазари, че това е бил някакъв сговор. Убеден съм, че това е било двупосочно. Те са търсили нещо, което да остане тайна, така статуквото да продължи така, както продължава вече 14-15 години".
"За първи път се говори открито и то по такъв начин - със заплахи с нарушаване на Конституцията, че и най-обикновеният човек разбира, че това, което всички си мислехме, е така. Сигурен съм, че това е началото на един процес, който рано или късно ще доведе до едно тотално преструктуриране, така че да се минимизира възможността за зависимости на магистратите от изпълнителната власт и от интересите на представителите на големите корпорации, да бъдат еманципирани от влияние на чужди страни, което също така е очевидно в България - главно от посока на Русия, която в момента води една чудовищна война. Това трябва да се направи. Не става дума за здравословното състояние на правосъдната система. Става дума за съществуването на държавата България като такава", каза още Станкушев.
"В този много интензивен обстрел и размяна на остри удари и обвинения България в момента демонстрира нещо безпрецедентно в историята на европейските държави, а и на целия цивилизован свят. Това, че България е държава, в която корупцията се шири безпрепятствено от десетки години, е факт", посочи журналистът.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол