Отидете към основна версия

2 944 85

Борис Бонев: Какво се очаква от Васил – да се отрече от семейството си?

  • борис бонев-
  • столица-
  • кмет-
  • кандидати

Всички кандидати за районни кметове ще бъдат обявени в рамките на месец

Снимка: БГНЕС

„В многомесечните разговори с нашите партньори стигнахме до извода, че е по-добре да подкрепим независим кандидат за кмет. Което не означава, че в партиите, които го подкрепят, нямат подходящи кандидати за кметове. Просто беше излишно да вкарваме напрежение при положение, че Васил има всички качества, които са нужни. Той може да обединява хората, аз имам повече острота и знания за София, а той може да говори с хората, така че сме идеален тандем.“ Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ независимият общински съветник в СОС, основател на „Спаси София“ и водач на общата листа за местния вот в столицата на обединението на ПП-ДБ, „Спаси София“ и „Екипът на София“ Борис Бонев.

„Това е сложен и тежък процес, да създадем екип, който да влезе подготвен в общината, говоря и за районните кметове. Ако имаме мнозинство в общинския съвет е нормално тази група да си избере председател в Общинския съвет, и това е нормално да е водачът на групата, какъвто в момента съм аз“, коментира Бонев.

Аз много добре разбирам реакцията на хората в момента, но мисля, че тя е твърде остра, защото трябва да съдим за хората по техните действия. Какво се очаква да направи Васил, да се отрече от семейството си? Той не може да си избира дядовците.

„Доколкото ми е известно г-н Терзиев има нагласата да отговори на всички въпроси относно ДС и неговите роднини. Разбирам хората, които реагират остро, но те ще се успокоят след това – аз произхождам от семейство, което е жертва на комунистическия режим, но в нашето семейство сме решени да не забравяме, но и да не търсиш реваншизъм. За мен това е поколенчески въпрос. Аз съм от поколение, което не е жертва на комунизма, не съм го виждал с очите си, ние четем за него в учебниците“, коментира Бонев критиките към Терзиев относно неговия семеен произход.

„Със сигурност не ми е приятно, надявам се, ако бъдат отворени тези досиета да няма нелицеприятни неща, и тогава ще трябва да се действа според това каквото излезе. Но аз съм гласувал доверие на Васил като добър професионалист и човек, когото познавам от години, който е изградил една от най-успешните български компании. Критиката е червените куфарчета, отрочетата на ДС, на тях им е бил лесен животът, на тях всичко им е дадено даром и затова са толкова успешни. Аз не се сещам за известните отрочета на ДС, които да са успели в ИТ бизнеса, който е силно конкурентен, не само на българска почва, а в световен мащаб. Това ясно показва, че не става в никакъв случай въпрос за някой, който е получил даром нещо, а човек изградил с екипа си от нулата един изключително успешен бизнес“, подчерта Бонев.

„Моят призив към хората е да се замислят кой си избира родителите и да видят този човек какво е направил. Иначе това с неговите роднини не ни помага, но нека хората се замислят върху това, което казвам“, допълни независимият общински съветник.

Всички кандидати за районни кметове ще бъдат обявени в рамките на месец. Създали сме тежък процес на подбор, в който всеки кандидат трябва да представи концепция, и то доста подробна, за развитие на района или за съответния ресор. След това преминават на интервю пред комисия, съставена от всички политически партии и граждански организации, на които са доста „драматично“ разпитвани за всичко.

„След това се минава през т.нар. „due diligence“ – проверка на минало, бизнеси участие в обществени поръчки и т.н.“, допълни Бонев. „Създали сме процес за избор на най-подходящите хора, който до момента не е бил създаван“, увери той.

Бонев посочи и кои ще са трите основни приоритета на местната коалиция:

„Първият приоритет са мащабни инвестиции в кварталите. Целта ни е там, когато излезете от блока всичко да бъде подредено и ново. За да се случи няма да действаме на парче, а ще хващаме цял микро район и ще направим всичко от-до. Пари има достатъчно, сега няма, защото се крадат. Вторият приоритет е прозрачното управление в интерес на гражданите. Имаме самочувствието от „Спаси София“, че сме организация, която участва в разследванията за най-големите далавери в София. Третият приоритет е София да бъде чист, зелен и проспериращ град. Защото въпреки стотиците милиони, които се дават на сметопочистващите фирми, това не е така.“

По думите на председателя на „Спаси София“ проблемът с липсата на места в детските градини в София може да бъде решен в рамките на един мандат.

„Ще се строят детски градини, има още места. Няма да можем да решим проблемът с яслите обаче, но в рамките на 4 години мислим, че можем да свалим бройката до 2000 неприети деца при 8000 сега. До 6 години мисля, че можем да решим изцяло проблема“, каза Бонев.

Той добави, че вече са набелязали над 30 места в кварталите, които са подходящи за изграждане на паркинги, а плановете за центъра включват подземен паркинг под площад „Възраждане“.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове