Отидете към основна версия

2 312 50

Влизаме в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис

  • концесии-
  • пристанища-
  • кавала-
  • александруполис

Гърция се интересува от АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: БГНЕС

България обмисля да се включи в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис. Това стана ясно от думите на премиера Николай Денков пред журналисти след посещението си в Гърция и срещата между него и гръцкия му колега Кириакос Мицотакис.

Той обясни, че разговорите са били позитивни и конструктивни разговори по отношение на енергийните и транспортните коридори Север-Юг. Това, което е важно за България е да се види доколко може да се включи в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис. По отношение на Кавала предстои подписване на договор на Гърция с концесионера и съгласие България да се включи в концесията. Изходната точка за преговори е 20% участие на България, независимо от терминалите за втечнен газ, обясни Денков, цитиран от news.bg.

По отношение на пристанището на Александруполис, Денков заяви, че там преди няколко месеца била спряна концесията, но гръцкият премиер казал, че се разглеждат различни варианти и ако бъде открита до края на годината, тогава отново ще има възможности България да заяви интерес.

Газовите връзки също са изградени, като Гърция изиграла осъществена роля. Работи се усилено по разширяване и увеличаване на интензитета на газа, който може да се подаде чрез слагане на допълнителни компресорни станции. Това позволява не само България да бъде захранена с газ, но да може да се пренася газ и към съседни страни на север и запад от България, отчете премиерът.

Двамата премиери обсъдили и тръбопровода Александруполис-Бургас с възможност за внос на нефт за захранване на рафинерията, което е важно от гледна точка на приключване на дерогацията. Обсъждани и са и възможни трасета и как би могъл да се реализира тръбопроводът. Първо трябва да се оцени кога са подходящите трасета и да се направи оценка на въздействието на околната среда, уточни Денков.

"Трябва да се отчетат и дългосрочните перспективи за капацитета, който Лукойл иска да използва за нефта, за да може да се изплати един такъв тръбопровод", каза премиерът.

Той изтъкна, че трябва да се разглеждат възможности за сделки в България, особено ако решат да продават "Лукойл". Трябва да има устойчивост, необходимия капацитет за захранване на горива в България. Да говорим за изтласкване, за някакви репресивни мерки, изобщо не влиза в плановете на правителството, увери премиерът.

Другата тема, която обсъдил Денков с Мицотакис са железопътните линии. Едната е към Кулата, а другата към Свиленград. Това би позволило да се пренасят повече товари, ако се отворят пристанищата от България, Румъния, Украйна и Молдова към гръцките пристанища. От гръцка страна бил заявен интерес към разширението на Чирен и те са заинтересовани да запазят известна част от капацитета и срещу заплащане да използват допълнителните обеми на газ.

Гърция се е поинтересувала да се включи или като инвеститор, или като сключване на дългосрочни договори с АЕЦ "Козлодуй" за закупуване на ток, посочи Николай Денков.

Той добави още, че е провел разговори и с Мицотакис за бедстващите наши сънародници на гръцкия остров Родос, но не знае колко и дали са подадени молби за евакуация на българите оттам.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове