Last news in Fakti

24 Юли, 2023 15:11 2 285 50

Влизаме в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис

  • концесии-
  • пристанища-
  • кавала-
  • александруполис

Гърция се интересува от АЕЦ "Козлодуй"

Влизаме в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис - 1
Снимка: БГНЕС

България обмисля да се включи в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис. Това стана ясно от думите на премиера Николай Денков пред журналисти след посещението си в Гърция и срещата между него и гръцкия му колега Кириакос Мицотакис.

Той обясни, че разговорите са били позитивни и конструктивни разговори по отношение на енергийните и транспортните коридори Север-Юг. Това, което е важно за България е да се види доколко може да се включи в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис. По отношение на Кавала предстои подписване на договор на Гърция с концесионера и съгласие България да се включи в концесията. Изходната точка за преговори е 20% участие на България, независимо от терминалите за втечнен газ, обясни Денков, цитиран от news.bg.

По отношение на пристанището на Александруполис, Денков заяви, че там преди няколко месеца била спряна концесията, но гръцкият премиер казал, че се разглеждат различни варианти и ако бъде открита до края на годината, тогава отново ще има възможности България да заяви интерес.

Газовите връзки също са изградени, като Гърция изиграла осъществена роля. Работи се усилено по разширяване и увеличаване на интензитета на газа, който може да се подаде чрез слагане на допълнителни компресорни станции. Това позволява не само България да бъде захранена с газ, но да може да се пренася газ и към съседни страни на север и запад от България, отчете премиерът.

Двамата премиери обсъдили и тръбопровода Александруполис-Бургас с възможност за внос на нефт за захранване на рафинерията, което е важно от гледна точка на приключване на дерогацията. Обсъждани и са и възможни трасета и как би могъл да се реализира тръбопроводът. Първо трябва да се оцени кога са подходящите трасета и да се направи оценка на въздействието на околната среда, уточни Денков.

"Трябва да се отчетат и дългосрочните перспективи за капацитета, който Лукойл иска да използва за нефта, за да може да се изплати един такъв тръбопровод", каза премиерът.

Той изтъкна, че трябва да се разглеждат възможности за сделки в България, особено ако решат да продават "Лукойл". Трябва да има устойчивост, необходимия капацитет за захранване на горива в България. Да говорим за изтласкване, за някакви репресивни мерки, изобщо не влиза в плановете на правителството, увери премиерът.

Другата тема, която обсъдил Денков с Мицотакис са железопътните линии. Едната е към Кулата, а другата към Свиленград. Това би позволило да се пренасят повече товари, ако се отворят пристанищата от България, Румъния, Украйна и Молдова към гръцките пристанища. От гръцка страна бил заявен интерес към разширението на Чирен и те са заинтересовани да запазят известна част от капацитета и срещу заплащане да използват допълнителните обеми на газ.

Гърция се е поинтересувала да се включи или като инвеститор, или като сключване на дългосрочни договори с АЕЦ "Козлодуй" за закупуване на ток, посочи Николай Денков.

Той добави още, че е провел разговори и с Мицотакис за бедстващите наши сънародници на гръцкия остров Родос, но не знае колко и дали са подадени молби за евакуация на българите оттам.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕВРОНЮЗ

    50 7 Отговор
    Някакви нищожества, паднали от небето с 15/20 % обществена подкрепа се разпореждат с държава, ресурси и съдба на милиони... Ега ти парадокса в който живеем

    Коментиран от #4, #11, #22

  • 2 Скумрия на ротация

    35 3 Отговор
    Всичко съм уредил !
  • 3 честен ционист

    25 7 Отговор
    Ганчо ще го разпокъсат между комшиите.
  • 4 честен ционист

    40 7 Отговор

    До коментар #1 от "ЕВРОНЮЗ":

    Държавата е отдавна фалираа. Тия са ликвидаторите.

    Коментиран от #15

  • 5 Псевдоним

    26 4 Отговор
    Прави впечатление, че и тези и служебните преди тях, приоритизират гръцките пристанища, за сметка на нашите.

    Коментиран от #7

  • 6 Браво

    39 3 Отговор
    Той оправи образованието и сега оправя България !

    Коментиран от #19

  • 7 честен ционист

    15 5 Отговор

    До коментар #5 от "Псевдоним":

    Щото от там им идва помашката рода.
  • 8 Човече... ...

    37 5 Отговор
    Абе кога ще се разгледат концесиите на Веолиа, Дънди Прешъс, Контур Глобал. Некъв варненски ТЕЦ.
  • 9 Взимай си партакяшите

    21 3 Отговор
    и марш да живееш при данъйците, гнюсляк утряпан! Ща в ключем в списъка за интегриране на ялектрическия стол.
  • 10 мдда

    13 31 Отговор
    Браво, Денков!!! Това е ключова стъпка за България.. най-накрая ще имаме собственост извън държавата, а и ще можем да си внасяме нефт която да не е руска отвън... Отличен 6 този път!

    Коментиран от #12

  • 11 Абе

    15 5 Отговор

    До коментар #1 от "ЕВРОНЮЗ":

    Спокойно, след 4 години ще има нови избори.

    Коментиран от #13, #31

  • 12 честен ционист

    24 6 Отговор

    До коментар #10 от "мдда":

    20% акции знаеш ли, какво означава? Да пиете по една студена водица.
  • 13 А бе,

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Абе":

    Аре, бе верно ?
  • 14 Тапа Нар

    25 4 Отговор
    звучи като завода за електромобили на кертака и газовия хъб на бозо
  • 15 Мда

    11 7 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Вие сте запазени за турците, Ердо ви е капарирал, че харема му омръзнал.
  • 16 пепа

    26 6 Отговор
    Дано влезеш във затвора и не излезеш от там, продажнико! Колко гнусна , злобна , продажна е тройната коалиция на безродниците-ГЕБР, ПП ДБ, ДПС ! Края ще дойде много скоро, въпреки алчността да заграбите всички държавни институции, но народа вижда и няма да прости на предателите !

    Коментиран от #20

  • 17 България не обмисля нищо

    29 4 Отговор
    Защото не се управлява от Българи, а от национални предатели!
  • 18 Бай Х

    17 3 Отговор
    Я надуй Денков кавала.
  • 19 Пешо

    22 1 Отговор

    До коментар #6 от "Браво":

    Да се премахне кирилицата и по предложение на бившия президент Петър Стоянов да се пише с латински букви. С това начинание , ще премахнем и 24 май като празник. Защо да се губят работни дни? Подрастващото поколени, така или иначе пишат предимно с латински букви в чатове , фейс буци. Да се премахне и учебен предмет по история, ще се избегнат противоречията между хората. Има гугъл и е достатъчно , ако нещо ги интересува. Дори може само да ходят на училище , да не се мотаят по улиците .
    Този почти до там я докара с образованието.
  • 20 Байо

    4 8 Отговор

    До коментар #16 от "пепа":

    Пепи, искаш ли кренвирш?

    Коментиран от #36

  • 21 Кажи колко

    15 2 Отговор
    ще струва на българина това бе бамбугер

    Коментиран от #24

  • 22 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "ЕВРОНЮЗ":

    Получи им се сглобката прибраха Тиквата и Доган и те сега им дават силата, хем ги изпраха, хем сега се пазят взаимно. Имат пълната власт да връткат народа с 200.
  • 23 факти

    19 3 Отговор
    НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ
  • 24 честен ционист

    15 2 Отговор

    До коментар #21 от "Кажи колко":

    Не можеш ли да четеш, не виждаш ли, че предлага замяна акции в АЕЦ, за някаква си тръба. Ама че сте недалновидни, наивни, да не кажа направо простовати. България няма пари, ще се разплаща с инфраструктура и земя.

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българските турци

    15 2 Отговор

    До коментар #24 от "честен ционист":

    Откакто "Булгаргаз" се споразумяха с "Боташ" изведнъж "мераците" на гърците се отприщиха, че чак се сетиха ,че България от десетилетия си има газова инфраструктура в която до преди да спре , потокът течеше от север към юг ! Закъсняха защото турците преди тях се сетиха ,че потокът може да потече и в обратна посока и се споразумяха с България и българите !... Сега ги наблюдавате как се въртят като "мухи без глава" и как лицемерно,хитро и коварно ухажват България и българите и плюят по тия които са се споразумели с турците и манипулират европейските "балъци" с маври за руски газ през "Боташ" !!!...
    От 33 години насам България направи за първи път най правилната си стъпка за опазване на националните си интереси ! В момента почти всички се възмущавате, но с времето ще проумеете цената на това споразумение с "Боташ"!... Румънците проумяват по бързо реалностите...и вече са наясно, че трите страни ще сътрудничат в преработването на Черноморски енергийни ресурси без хомота на световните петролни магнати !!! Турция честно протяга ръка за сътрудничество и засега разумът надделява !...
    Сега наблюдавайте кой как ще протяга език и пипала към случващото се и преценявайте кое е право и кое е криво !... Оставете за миг филофобията и забележете най сетне Българската си реалност !!!

    Коментиран от #40

  • 27 факти

    12 1 Отговор
    Николай Бареков - Буден Журналист:

    НЕбългаринът Лорер от НЕбългарската НЕкоалиция: "3 март е проблемна дата, 24 май е символ на иновациите"

    По-безродно изказване и НЕбългарин – българомразец не може да измисли.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Рожко

    7 1 Отговор
    Този без хемоглобина, го показват да ни бала.мосва с безмислени туристически разходки, докато кликата в НС се окопава и обсебва всичко в БГ. Скоро ще усетим нашииника и късия повод. Сглобката е да се източи всичко възможно за джобовете им и адиос !
  • 30 Браво Денков

    6 8 Отговор
    Топло топло Денков , най-после загряхте че трябва да се национализира Нефтохим Бургас Лукойл и да се построят 2 тръбопровода за нефт един до Александрополис и втори до Румъния за обезпечаване с нефт на вече държавната Нефтохим Бургас .
  • 31 Дидро

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Абе":

    До тогава българската държава няма да я има.
  • 32 ???

    12 1 Отговор
    За четири дни цените на горивата се повишиха с 5 стотинки за литър. Какво става, денков?

    Коментиран от #35

  • 33 Пенчо

    10 0 Отговор
    Само схеми измисляте за комисионни!
  • 34 Фройд

    8 3 Отговор
    Едно пише в заглавието , друго се оказва всъщност.

    Тъпани ротационни , АЕЦ Белене беше точно за Гърците бе пиленца .
    Ние правим втора атомна за тях , а внасяме евтин алуминий за промишлеността .
    Даже социалистическа България , имаше къде по прозорливи управници.
    Довършете я и ще получите цялото пристанище , тъпунгери.
    Ама изпуснахте всички срокове .

    Коментиран от #38

  • 35 Денков

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "???":

    Това е само началото. АлександрОпулис е краят.
  • 36 евнух Диенкоов

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Байо":

    Имам страпоняк, хочеш? 😉
  • 37 комунистче

    6 0 Отговор
    къде се е чуло и видяло, грък евтино да ти продава, има ли някой, който да му се е случило подобно нещо в живота, хем щяхме да им даваме евтин ток, хем алуминия щяхме да го купуваме на цената на златото, не знам кой е обслужвала Белене, гърци ли, румънци ли, сърби ли, които все не им стига енергията, но определено не беше в наш интерес, на българите, мега, гига корупционен проект, с планетарни мащаби
  • 38 един

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "Фройд":

    А отработеното ядреното гориво кой ще го съхранява бе,драги?С какви пари и къде ще построиш хранилище?Цената на тока от АЕЦ Белене ще бъде такава,че Гърция няма да иска да се обвърже в договорни отношения!

    Коментиран от #39, #46

  • 39 Фройд

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "един":

    За всичко си има начин и форма , драги . Не с тия номера , къде щяло да се съхранява .
    Атомната не е само производство на електроенергия. Но влака замина .
  • 40 Оооо Роме

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Българските турци":

    И простотията тръгна по земята! Тогава преди години ревеше хасанчо .че тръбата може и да мине през Гърция. А други ти казваха че е невъзможно да мине през Гърция! Май се оказаха прави! А колкото до честноста на турците, Петър първи го е казал" на турчин вяра да нямаш! Още повече на ром!

    Коментиран от #47

  • 41 Мнение

    7 0 Отговор
    По противен и продажен министър председател България не е имала в нейната история! Денков надмина в пъти еднокнижника Бойко Борисов!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 тикток

    4 0 Отговор
    Тоя да се маха по най-бързия начин
  • 44 така ли

    2 0 Отговор
    Кой ще почнe с кавала?!Голям мерак имат...Айде от дребния ,а другите на опашката...
  • 45 софийска вода

    6 0 Отговор
    Да се прекрати концесията с французите за Софийска вода.Може да се прекрати концесията с американските пенсионни фондове на летище София и т.н.
  • 46 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "един":

    Руския стандарт ,договора с руснаците е да прибират отработеното гориво,а Уестинхаус няма да го прибират и искат да изградиме за целта склад с наши пари или на Европейския съюз и после да правим бомби с обеднен уран.Подразбира се,че руснаците ще си го правят каквото иска,ще подобряват технологията и ще вървят напред в развитието на ядрените енергийни горива.
  • 47 реставрация 42

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Оооо Роме":

    Този ник не пише за лайкове ! "Български турци" е само един анонимен ник ,който няма претенциите които имам аз , но е по провокиращ и дразнещ от един нормален турчин владеещ български език и изразяващ мнение пред не до там нормална аудитория ! Няма никакви причини българите да се обвземват в излишна мания ! Турските интереси не са насочени към България ,но българските интереси могат да се съюзят с турските и да направят България крайъгълен камък на моста между Изтока и Запада !
    България е всячески зависима от колониалната икономическа експанзия на ЕС и само който не осъзнава това , може да твърди за зависимост на Бг от Турция ! Нима не осъзнавате , че сте на средата на големия " Път на коприната " и в бурята на егоизма и на грандоманията си пропускате да станете този крайъгълен камък на моста между Изтока и Запада ?!... Никой не чака от Бг да харчи пари и да строи инфраструктура ( инфраструктурата е опряла Странджа и е спряла пред хъшовската наивност на българите) !! Достатъчно е някой да се престраши и разчупи веригата на злокобната Туркофобия !...Когато видите комуникационните трасета ( Високо скоростни ЖП линии, газопроводи , петролопроводи , магистрали и т.н. ) заобиколили България през Солун , Скопие , Сараево,Белград и Будапеща да видим кого ще плюете и заливате с нескончаемата си жлъч и злоба ??!..
  • 48 Ала бала

    4 0 Отговор
    Защо не четете между редовете Този " герой" от мъпед шоу е отишъл да договоря износа на украинско зърно с железопътен транспорт през България до гръцките пристанища, без да го интересува на какъв риск излага тези товарни влакове, преминаващи през цялата територия на страната.
  • 49 сноу

    1 0 Отговор
    Къде пък влизаш ти бе джумерка недовършена ...
  • 50 Какво ще правиш с толкова сигани, бре!

    1 0 Отговор
    Къде влизаш бе Денков, в какви концесии? Дал си на концесии срещу комични такси златото и водата, а сега се пънеш да пръснеш!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове