Отидете към основна версия

1 130 38

НА ЖИВО: Премиерът Денков отчита трите месеца на кабинета ВИДЕО

  • николай денков-
  • премиер-
  • отчет

Министър-председателят отговаря на въпроси от Facebook

Премиерът акад. Николай Денков отчита тримесечната работа на кабинета си.

Въпроси към него могат да се задават в коментарите под видеото във Facebook.

Потопът на морето

В самото начало Денков обяви, че постепенно се успокоява обстановката след наводненията по Черноморието, което отне живота на 4 души.

"Тази сутрин отново се чух с хората в щаба в Царево. Водата е пусната и може да се използва за битови нужди, летовниците се изнасят с помощ от КАТ, все още има затруднения заради разрушената настилка".

"Очаква се през следващите дни да се оценят най-спешните ремонти, които трябва да се направят. Веднага ще бъдат отпуснат средства, за да могат да започнат ремонтите през Агенция "Пътна инфраструктура", настоя примерът.

Той за сетен път обяви, че има два вида помощ за пострадалите – до 1512 лв. на домакинство за разрушение по сградите и до 2500 лв. за електроуреди, които първо трябва да се закупят, а сумата се възстановява след това.

Премиерът обяви, че прокуратурата се е самосезирала за потопа.

"Когато имаме такива валежи, имаме природно бедствие и ясно разделени трябва да бъдат нещата – кога риска идва от това и кога от причини от човека. Проверките на прокуратурата зависят от нея, но по отношение на причините, свързани със самия терен и водосбора, който се събира, ще отнеме време от 2-3 месеца, за са види кой и каква отговорност носи тук", поясни Денков.

Министър-председателя категорично се обяви за спиране на застрояването по родното Черноморие.

"Такъв законопроект е част от програмата ни, но за съжаление, другите политически сили имат колебания в това отношение", каза той.

Премиер и президент

Премиерът Денков определи като хубав символ вчерашните му разговори с презиеднта Румен Радев, които заедно бяха на националния стадион "Васил Левски" по време на "Мача на надеждата", организиран от Стилиян Петров.

"Хубав символ имаше, както в деня на Съдинението, така и в мача вчера. Този символ трябва да е пример за политиците и да избираме каузите, които могат да ни обединят. Няма съмнение, че имаме различия с президента Радев, но те не трябва да ни разделят, когато трябва да работим за гражданите и икономиката - такива са проектите с Гърция и Румъния, и енергийните проекти. Готов съм да работя с всяка една институция, когато става дума за такива проекти. Приемете разговора вчера като подадена ръка, включително и от моя страна, защото много пъти съм казвал, че институциите трябва да работят заедно. Много се надявам от другата страна да са разбрали този жест и тези нападки, които са абсолютно некоректни към правителството да престанат", отбеляза той.

Инвестиции и заплати

"Много неща се правят, почти всички свързани с икономиката. Например трите отворени завода - в Русе, Стара Загора и в Шумен. Всеки от тях с по няколкостотин нови работни места. Това са инвестиции", посочи Денков.

Според него всеки от тях е с по няколкостотин нови работни места.

"Това са инвестиции, които дават възможност за развитие на регионите. Министерство на икономиката разглежда близо 10 проекта за инвестиции в градове извън София", пресметна премиерът.

"Поискахме от всички министерства информация за това какви са възнагражденията, за да имаме цялата информация, срокът е 15 септември, след това в хода за подготовка на бюджета, ще направим сериозна крачка за овладяване на тези дисбаланси", каза Денков по отношение на заплатите в НСИ и останалите институции, които не получиха увеличение с бюджета за 2023 г.

По думите му, борбата за нормален живот в България е борба срещу демографската криза.

"Опитваме се да привлечем и инвеститори, които да дават високи заплати", каза Денков.

"Не се предвижда промяна в регионите, но започнахме работа, че да променим този дисбаланс - София-Пловдив линията се развива изключително добре, но това става за сметка на други региони. Това, което заложихме в оперативните програми, бе 50% да отиват за Северозападна България", обясни той.

Източник: БНР

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове