Отидете към основна версия

2 837 78

Калин Янакиев: Дори да е собственик на сградата, Митрофанова не е собственик на църквата

  • калин янакиев-
  • сграда-
  • църква-
  • собственик-
  • елеонора митрофанова

Руските свещеници са изгонени, защото са уличени в подривни дейности. Преди да бъдат експулсирани от България, бяха изгонени от РС Македония, по-скоро Васиан Змеев, коментира културологът 

Снимка: NovaNews

„Беше злоупотребено с казуса за изгонването на руски свещеници за дейност, несъвместима с дипломатическите и богословските им отговорности. По медиите повтаряха казаното от руския посланик в София Елеонора Митрофанова – „посегнало се било на Църквата, дръзнали сме да изгоним руски свещеници”, от което излиза, че са изгонени за това, че са от Църквата – сякаш са изгонени, че вярват в Иисус Христос, че служат като свещеници. Нищо подобно! Те са изгонени, защото са уличени в подривни дейности. Преди да бъдат експулсирани от България, бяха изгонени от РС Македония, по-скоро Васиан Змеев”. Това заяви проф. Калин Янакиев -културолог и богослов, в предаването „Твоят ден” по Nova News

От БПЦ трябва да изискат ключовете за Руската черква. Дори да е собственик на сградата, руският посланик (Митрофанова) не е собственик на църквата, каза той.

Янакиев припомни факти от биографията на изгонения Васиан Змеев, който през 2015-та година е освободен от длъжността проректор на Московската духовна академия и семинария, защото там избухва педофилски скандал. „Той е изгонен от там и оттогава го държат на къс повод за този скандал. Няма официален мотив за изгонването му, но след писмото, в което студенти се оплакват от такива посегателства, той е освободен и е изпратен в Беларус, където по онова време екзарх е неблагонадежден за руската православна църква - екзарх Павел, защото работи за автономията на Беларуската църква. В Беларус Змеев е назначен за наместник на московския патриарх, което е неканонично, защото наместник е самият екзарх. Той е изпратен, за да го следи там, евентуално да го компрометира. След това го изпращат в България”, каза Янакиев.

Другият експулсиран от България е Евгений Павелчук. Години преди да дойде в България той се занимава със създаването на паравоенни патриотични клубове в Беларус. Там деца на възраст 12-14 г. се обучават в религиозно-патриотични възгледи и бойни изкуства и военна подготовка. Какъв би могъл да е Павелчук. „Като им погледнем биографиите, става ясно, че не са изгонени, защото са православни свещеници, а защото са хора, занимавали се с подривна дейност и това трябва много ясно да се каже”, заяви Янакиев.

Той припомни, че решението за затварянето на Руската черква е на руското посолство в София. „Ако разгърнете регистъра на Комитета по вероизповедания към Министерския съвет на България, където са изброени всички храмове и манастири, ще видите, че на този адрес тази църква се води под юрисдикцията на Българската православна църква. По канон на една православна канонична територия не може да има двама епископи и техни наместници. Не може да има юрисдикция на Русия и на България на една православна територия. Ако г-жа Митрофанова държи, че постройката на Руската черква е тяхна, тя може да разпродаде църковната утвар или да даде мощите на Св. Серафим Софийски. Това би било скандално”, заяви проф. Янакиев.

По думите му това, че предстоятел на Руската черква е руски духовник не е по право, а е по добра воля. Българският патриарх и софийски митрополит Неофит е единственият, който има правото да назначава или да отказва назначение на който и да е духовник, каза Янакиев.

Относно затварянето на храма и забавянето на руския посланик да даде ключовете, с оправданието, че очаква съгласие от руския патриарх Кирил, Янакиев каза, че руският патриарх няма как да даде съгласие, защото българският патриарх го уведомява за назначените свещеници.

„В тази черква от 2012 г., след като бяха изгонени над 40 българи и руснаци, включително, там не остана енория, с изключение на 5-6 рускини и десетина български путинисти. Затова бяха извикани агитките на „Възраждане” и партия „Атака”. Там беше един скандален расоносещ субект, който мяташе домати по Дома на Европа, че беше арестуван, защото с кръст в ръка говореше анатеми по кортежа на украинския президент Володимир Зеленски. Нека висшето ръководство на БПЦ да съобщи на хората този човек принадлежи ли към БПЦ, защото я излага невероятно”, каза Янакиев.

Според него сега Русия така злоупотребява с Църквата, че се е превърнала в жреческото отделение на Путин.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол