Отидете към основна версия

1 943 96

Софийската градска прокуратура е прекратила разследването за „Барселонагейт“

  • барселонагейт-
  • прокуратура

Екип от прокурори е заключил, че не са налице доказателства, които да сочат по несъмнен и категоричен начин да е извършено престъплението, в което беше замесено името на Бойко Борисов

Софийската градска прокуратура (СГП) е прекратила разследването за организирана престъпна група за пране на пари, известно като „Барселонагейт“, съобщиха от държавното обвинение, цитирани от "Лекс".

Екип от прокурори е заключил, че не са налице доказателства, които да сочат по несъмнен и категоричен начин да е извършено престъплението, в което беше замесено името на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Разследването започна, след като преди 3 години изданието „Периодико“ публикува информация, че властите в Каталуня разследват дали тогавашният български премиер Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари, при която в Испания са влезли 5 млн.евро през регистрираните там фирми Numi Invest SL и Ema BGS SL, свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. С тези пари били купени луксозен бутик и къща в Барселона. Още след осветяването на случая имотите бяха продадени от бившата манекенка и семейството ѝ.

Прекратяването се случва само 4 месеца след като предишният главен прокурор Иван Гешев поиска имунитета на Борисов, тъй като СГП обяви, че от събраните доказателства може да се стигне до извода, че бившият премиер е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление пари за купуване и наемане на недвижими имоти в чужбина.

В хода на разследването са събрани писмени и веществени доказателства. Имало е претърсване и изземване, изготвена е съдебно-счетоводна и икономическа експертиза, изпратени са Европейски заповеди за разследване до Испания и Кипър, като след изпълнението им резултатите от същите са приобщени към делото. Събрани и анализирани са множество документи, придобити вследствие на разкриване на банкова тайна, данъчна и осигурителна информация, декларации от КПКОНПИ и други, съобщава БТА.

В показанията на свидетелите не се съдържат твърдения Борисов да е възложил лично или чрез посредник извършването на сделка през март 2013 г. за закупуване къща с прилежаща площ и басейн в Барселона, както и да е предоставил имущество за закупуването ѝ в размер на близо 3 млн. евро. Не се съдържат твърдения да е възложено на друг да прикрие действителните права, както и Борисов да е указал имотът да бъде апортиран или да е възложил лично или чрез посредник извършването на превод на валута с цел наем на магазин в Барселона.

Наблюдаващите прокурори са стигнали до заключението, че твърденията за самостоятелни действия на Борисов, а именно, че последният бил закупил къщата в Барселона, съдържащи се в показанията на свидетелите Ченалова и Бакалова, не са от характер да обосноват с необходимата степен на категоричност обвинителна теза. При техния анализ се установява, че те не осигуряват конкретна, категорична и непротиворечива доказателствена информация за ОПГ.

Освен това няма данни за индивидуални прояви на Борисов, чрез които той да е демонстрирал своята принадлежност към организирано престъпно сдружение, за което е било образувано наказателното производство. В тези им части показанията на коментираните свидетели са неконкретизирани и непоследователни, поднесени в обобщаваща и декларативна форма.

Тези показания имат характер на предположение и са основани на извършен от самите свидетели анализ на техни субективни впечатления за факти и обстоятелства, които не могат да бъдат проверени в хода на досъдебното производство със съответните процесуални способи. Показанията на двете свидетелки не се подкрепят от другите доказателства по делото.

От изготвената по делото счетоводна експертиза, в частта, анализирала движенията по сметките на Борисов, не са били установени относими към настоящото производство транзакции. От заключението на вещото лице става ясно, че къщата в Барселона е закупена със средства на търговско дружество с предмет на дейност организиране и осъществяване на вътрешен и международен туризъм и свързаните с него туристически услуги и др.

Прокурорите установяват още, че в доказателствата по делото не се съдържа информация за постигнати предварителни договорки от престъпен характер, за трайно и устойчиво съгласие между три и повече лица за изпиране на пари.

„В хода на наказателното производство не са събрани каквито и да било доказателства, от които да бъде направен категоричен извод, че недвижим имот е закупен с парични средства, придобити от престъпление“, се посочва в постановлението на прокуратурата.

За наличието на престъпни взаимовръзки между група от лица - български граждани, сред които и Борисов, не може да се съди и от информацията, съдържаща се в получените материали чрез Европейски заповеди за разследване до Испания и Кипър.

В хода на разследването не са събрани каквито и да било доказателства, от които да бъде направен единствен и категоричен извод, че недвижим имот в Барселона е закупен с парични средства, придобити от престъпление. От събраните писмени, гласни и веществени доказателства, се установява, че придобиването на имота за сумата от 2 900 000 евро в Барселона от свидетеля Александър Чаушев е било направено по силата на договор за мандат с търговско дружество.

Видно от приложените писмени доказателства към конкретния период, а именно месец март 2013 г., дружеството е разполагало с парични средства за закупуването на имота, които е придобило от търговската си дейност.

Преди прекратяването на наказателното производство, наблюдаващите прокурори са отделили материали в отделно разследване за четири престъпления. Става дума за пране на пари относно увеличаване на капитала на испанско търговско дружество, пране на пари за преводи между физически лица с инициали Р.Р. и Б.Й, пране на пари за закупуване на недвижим имот в Турция и за неизгодна сделка по повод продажба на акции на търговско дружество.

През август стана ясно, че делото „Барселонагейт“, след проверка от Върховна касационна прокуратура и Апелативна прокуратура, е върнато в Софийска градска прокуратура, като водещият прокурор Стефан Христов е отстранен и то е разпределено на друг.

На 18 юли от прокуратурата съобщиха, че проверката по делото е показала, че от страна на наблюдаващия прокурор е допусната неритмичност в извършването на действия по разследването. Разследването е за организирана престъпна група за пране на пари.

На 6 юли Борисов депозира в администрацията на парламента отказа от депутатския си имунитет по повод разследването. На 2 юни имунитетът му беше поискан от тогавашния главен прокурор Иван Гешев.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове