Отидете към основна версия

2 875 40

Веселин Тодоров отговори на Камелия Нейкова за машините за гласуване

  • машини за гласуване-
  • цик

Изпълнителният директор на "Сиела" опровергава и думите на шефката на ЦИК за 200 машини, които "циркулирали" в страната

Изпълнителният директор на "Сиела Норма" разпространи право на отговор по повод "неверните и подвеждащи твърдения на председателя на ЦИК г-жа Камелия Нейкова, представени в предаването "Панорама" по БНТ". То е адресирано до генералния директор на обществената телевизия Емил Кошлуков и медиите.

Публикуваме го в пълен текст:

Във връзка с неверните и подвеждащи твърдения на председателя на ЦИК г-жа Камелия Нейкова, представени в предаването "Панорама" по БНТ от 03.11.2023 г., се надяваме да споделите с Вашите зрители следните факти:

1. За всички избори с машинно гласуване от последните 10 години, включително до парламентарните избори през октомври 2022 г., "Сиела Норма" е доставяла хартиените ролки за машините за гласуване. Те напълно са отговаряли на спецификацията на производителя на машините, като последните доставки са изцяло произведени в български печатници. Поради това е неистина твърдението на г-жа Нейкова, че не може да се произвежда такава хартия в България. Спекулирането с името на една от най-високотехнологичните печатници в България и на Балканите не е коректно и в никакъв случай не оправдава закупуването на хартия, неподходяща и опасна според производителя на машините.

2. Цената, на която "Сиела Норма" е доставила хартиени ролки на ЦИК за изборите през октомври 2022 г., е 3,96 лв. за бройка. Преди месец г-жа Нейкова е сключила договор, който все още не е публикуван, за цена 13,90 лв., което е над 3,5 пъти по-висока цена, без през този период да е имало особени промени в цените на материалите за производство.

3. При многократните искания от страна на "Сиела Норма" да се коригират спецификациите и да се достави хартия с параметри съобразно изискванията на производителя, винаги сме получавали отговор от г-жа Нейкова, че това не е работа на "Сиела Норма" и е извън сключените от нас договори за обществени поръчки, както и че хартията е сертифицирана от авторитетна лаборатория. Важно е да се внесе яснота коя авторитетна лаборатория ще застане с името си, че е премерила вътрешен диаметър от 25,4 мм като съответстващ на изискване за диаметър максимум 17,5 мм.

4. От думите на г-жа Нейкова се разбира, че при подготовката на поръчката за доставка на хартиени ролки е провела предварителна комуникация с евентуалния изпълнител относно ключова част на спецификацията, след която е обявена обществената поръчка, съобразявайки се с условията на евентуалния бъдещ изпълнител, а не с обективните изисквания.

5. На 17.01.2023 г. производителят на машините за гласуване "Смартматик" писмено е уведомил г-жа Нейкова за техническите параметри и изисквания към хартиените ролки. Въпреки това писмо, за изборите през април 2023 г. е закупена хартия, която не съответства на тези изисквания. Отделно от този проблем, сме алармирали ЦИК и за други дефекти като груби и невъзстановими деформации спрямо стандартната цилиндрична форма. Без отчитане на регистрираните проблеми на 25.09.2023 г., за местните избори през октомври и ноември, възложителят одобрява и обявява техническа спецификация, която не съответства на изискванията на производителя. В резултат "Смартматик" е внесъл в ЦИК на 20.10.2023 г. писмо, че проблемите остават и в този случай отказва да приема гаранционни искове. Досега отговор на това писмо не е получен.

6. Госпожа Нейкова се опита да спекулира за някакви съмнителни 200 машини, за които не е знаела откъде са дошли, къде са и за какво ще се използват. Това изказване е абсолютно подвеждащо и невярно, доколкото на 10.11.2021 г. сме я уведомили писмено за мястото на съхранение и предназначението на тези машини. Още повече че с Определение № 12221 от 29.11.2021 г. на Върховния административен съд действията за задържане на машините са обявени за незаконосъобразни и тези машини са върнати на "Сиела Норма".

Всички тези факти опровергават неистините, изказани от г-жа Нейкова в ефира на предаването "Панорама", и навяват на мисълта, че тези сериозни проблеми са предизвикани не от незнание или немарливост, а може би умишлено.

Веселин Тодоров - изп. директор на "Сиела Норма" АД

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове