Отидете към основна версия

6 192 28

Шефът на КПКОНПИ е пълен отличник в изпита за прокурор

  • антон славчев-
  • дани каназирева-
  • кпконпи-
  • прокурор-
  • изпит-
  • всс

За разлика от Антон Славчев, доскорошното юридическо острие на ГЕРБ Дани Каназирева има 5.50

Снимка: БГНЕС

Антон Славчев, който след оставката на Сотир Цацаров на практика оглавява антикорупционната комисия КПКОНПИ, е изкарал пълна шестица на писмения изпит за окръжни прокурори. Това се вижда от класирането след този етап в конкурса, обявено от Висшия съдебен съвет вчера. До следващия етап - устен изпит, са допуснати 100 кандидати. Те се състезават за общо 10 места в окръжните прокуратури в страната. Писменият изпит се състоя от казус и тест, като Славчев е получил 6 и на двата компонента, уточни "Сега".

На 6 октомври беше обнародван и влезе в сила новият Закон за противодействие на корупцията. По силата му се създава нова Комисия за противодействие на корупцията (КПК), а КПКОНПИ се превръща в комисия за конфискация (КОНПИ), като тепърва ще се приема нов закон и за това.

В тримесечен срок от влизането в сила на закона Народното събрание трябва да избере тримата членовете на КПК, при това с мнозинство от 2/3 от всички депутати. Дотогава функциите им ще се изпълняват от заварените членове на закритата КПКОНПИ. След избора, заварените ще продължат мандата си като членове на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Антон Славчев е кандидатстват за прокурор още през август. И тогава обаче вече беше ясно, че КПКОНПИ няма да я бъде още дълго.

Официално обявената биография на Славчев гласи, че той е завършил е Висшето военно транспортно училище "Тодор Каблешков" в София и Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий", откъдето се е дипломирал като юрист. Има дългогодишен стаж в системата на МВР. В периода 2008 г. до 2018 г. е служител на ДАНС. През април 2018 г. е избран от Народното събрание за заместник-председател на КПКОНПИ.

Антон Славчев не е единственото известно име в списъка с кандидатите за прокурори. Там е и доскорошното парламентарно юридическо острие на ГЕРБ Дани Каназирева. За разлика от Славчев обаче тя не е пълна отличничка, а има 5.50, тъй като е изкарала шестица на казуса по наказателноправни науки, но петица на теста по право на ЕС.

Пълните отличници от писмения изпит се броят на пръстите на едната ръка, а оценка 5.50 и по-висока имат повече от 10 души. Въпреки това и при двамата именити кандидати ще има голямо значение как се представят на устния изпит. Той е насрочен за 1-4 декември. И двамата ще бъдат препитани още в първия ден, тъй като допуснатите кандидати са разделени по азбучен ред.

Според биографията, която Каназирева сама е обявила на сайта си, тя е възпитаник на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", има специализации по "Британско право и право на ЕС" в "Кеймбридж". Доктор е по конституционно право с дисертация "Местната власт в условията на членство на България в ЕС".

Отговорите

Едновременно с резултатите ВСС публикува и решението на казуса по наказателноправни науки, както и отговорите на теста по право на ЕС и в областта на правата на човека.

Къде са местата

Десетте места са в окръжните прокуратури на Враца, Кюстендил, Пазарджик, Русе, Търговище, Сливен - по едно, както и по две в Софийската окръжна прокуратура и в ключовата Софийска градска прокуратура.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове