Отидете към основна версия

2 908 52

Денков: Няма сделка за мигранти срещу Шенген по въздух

  • николай денков-
  • шенген-
  • лукойл-
  • мигранти-
  • дерогация

„Възможно е „Лукойл“ да потърси най-различни решения. Ние като държава трябва да имаме механизъм, чрез който да не позволим това да не бъде някаква фиктивна продажба или пък да отиде във фирма, компания, офшорка, която да не може да осигури работата на рафинерията

„Продължаваме преговорите за Шенген. Това заяви в „120 минути“ министър-председателят на България акад. Николай Денков. Той потвърди, че от позицията, която сме видели сутринта, австрийците имат убеденост, че трябва да ни пуснат поне по въздух.

„Това е тяхна преговорна позиция, а не крайният резултат и ние ще продължим тези преговори през следващите дни и седмици“, уточни премиерът и допълни, че България трябва да спазва общите европейски правила и че е неприемливо допълнително да се вкарват правила за нас и румънците.

„По отношение на границите – и сега имаме служители на Frontex, ние сме отворени за тях, работим и с австрийски и нидерландски служби. Нищо в това не ни притеснява. От по-силния граничен контрол, който ние вече успяхме да наложим, печели и България, и Европа“, посочи Денков.

„Има данни, които показват, че за последните месеци броят на опитите за пресичане на границата е спаднал в пъти. Толкова много, че разликата вече е видима за всички. Има процедури, които са свързани с това кой може да остане в Европа, кой трябва да бъде върнат обратно. Ако имаше критики към България, по-скоро беше миналата година и началото на тази година, че ние не спазваме тези процедури“, заяви премиерът.

Той беше категоричен, че няма сделка за мигранти срещу Шенген по въздух.

„Лукойл“

„Възможно е „Лукойл“ да потърси най-различни решения. Ние като държава трябва да имаме механизъм, чрез който да не позволим това да не бъде някаква фиктивна продажба или пък да отиде във фирма, компания, офшорка, която да не може да осигури работата на рафинерията“, коментира Николай Денков.

„Със сигурност специалният управител е инструмент, с който може да се намеси държавата сравнително ефективно. В момента проучваме дали трябва допълнително извънредно законодателство, за да се чувстваме по-защитени“, допълни още той.

„Идеята на този управител е да се поеме контрола за известно време. Най-голямата опасност за рафинерията е да се окаже, че тя не е захранена с петрол. Тогава тя може да спре работа и да има много тежки последици за пазара на горива и хората, които работят там. Губещо ще бъде цялото общество. Изключително важно е ние да не стигнем до там. Има проблем – „Лукойл“ като фирма, която има голяма мрежа от изходни суровини, петрол, доставки, търговци, с които работи, тя винаги може да осигури този петрол. Ако държавата вземе този контрол, тя е в по-слабата позиция и това е много по-несигурна среда. Най-добрият вариант е „Лукойл“ да си направи продажбата, прехода, а ние да внимаваме да не отиде в неподходящи ръце“, посочи премиерът.

Дерогацията

„Не сме сключвали сделка за дерогацията, разумът победи. Моментална, тридневна дерогация - създава огромни рискове за доставките на петрол. Оттам ще има скок на цените и реална опасност рафинерията да спре да работи. Това създава огромни възможности, ако някой иска да купи рафинерията – цената и ще падне в пъти, но това би било за сметка на българските граждани. Правим всичко възможно това да не се случи. Не съм виждал подобно сценарии, но рисковете бяха налице“, заяви още той.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове