Отидете към основна версия

1 824 78

Проф. Милена Стефанова: Радев критикува постоянно правителството и това показва неговото властолюбие

  • проф. милена стефанова-
  • румен радев-
  • критики-
  • правителство-
  • властолюбие

"Той не е двуличен политик. Така разсъждава и така прави. Въпросът е принципен не дали критикува, а защо критикува. 80% от нацията не одобрява това управление. По-скоро подкрепя неговите критики към правителството, отколкото управлението", каза проф. Александър Маринов

Снимка: БГНЕС

Няма разлика в управлението на президента Румен Радев през първия му мандат и първите две години на втория.

Това каза пред БНР преподавателят по политология в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Милена Стефанова.

Заедно с колегата ѝ – политологът проф. Александър Маринов, направиха анализ на действията и управлението на държавния глава през първия му мандат и двете години от втория.

"По отношение на личностни качества и използване на институцията като трибуна не виждам съществена разлика в първия мандат на президента Радев и първите 2 години от втория му мандат. Само ще припомня безкрайните му пословични пререкания с г-н Бойко Борисов като министър-председател. Сега наблюдаваме нещо подобно. Опитва се да бъде морален съдник за повечето активности на правителството. И това може би издава неговото властолюбие", коментира проф. Стефанова в интервю в предаването "12+3".
"Конституционната процедура му отреди да отговаря и за изпълнителната власт в страната. Но нормалните президенти някак си излъчват кабинет и не се бъркат в работата му, докато Радев много обичаше да се възпалява като глава на правителството, само дето не можеше да се окичи и с това да е премиер", аргументира се политологът.

И се аргументира:

"Визирам като доказателство, че на Европейския съвет ходят премиерите на държавите, а не държавните глави. Но нашият си ходеше неотклонно и в края на краищата налагаше стила на кабинета, което, за добро или за лошо, вече не му се налага, защото имаме редовен кабинет."

Проф. Стефанова е категорична, че президентът не може да бъде алтернатива на управлението, както не може да бъде и опозиция.

"Функциите му са описани в Конституцията и не може да е олицетворяващ едната посока, а фактор да търси национално единение, на практика той не го прави. Той критикува постоянно правителството и това показва неговото властолюбие", заяви проф. Стефанова.

На друго мнение е нейният колега проф. Александър Маринов, който беше бивш председател на Стратегическия съвет към президента:

"Бяха трудни години, различни от тези в първия мандат. В значителен период от време президентът носеше отговорност да излъчи служебни правителства. Не е било негова прищявка, а невъзможността на политическите сили да го направят".

"До голяма степен стилът му на работа доведе и до положителна оценка. Служебното правителство на Гълъб Донев има по-голямо одобрение от настоящото. Нека припомним, че Плевнелиев имаше 17% одобрение към края на мандата си, така че сега е доста над нивото", аргументира се проф. Маринов.
И допълни:

"Радев беше така, когато управляваше ГЕРБ. Такъв е и сега. Той не е двуличен политик. Така разсъждава и така прави. Въпросът е принципен не дали критикува, а защо критикува. 80% от нацията не одобрява това управление. По-скоро подкрепя неговите критики към правителството, отколкото управлението".
Проф. Маринов обясни, че ако под единение разбираме сглобката, то "мисля, че нямаме полза от това и по-скоро трябва да се разграничим, за да видим дали можем да се обединим на принципна основа".

Той прогнозира, че ако реално се започне, както се чува от време на време, процедура по импийчмънт на президента, това ще промени радикално политическата обстановка.

"Не мога да кажа какво смята да направи, но има различни варианти. Чуваме, че се канят да му искат импийчмънт. Една процедура може радикално да промени политическата обстановка, но това не означава, че докато той е президент, няма да се появи нова политическа сила", прогнозира проф. Маринов.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол