Last news in Fakti

22 Януари, 2024 15:26 1 769 78

Проф. Милена Стефанова: Радев критикува постоянно правителството и това показва неговото властолюбие

  • проф. милена стефанова-
  • румен радев-
  • критики-
  • правителство-
  • властолюбие

"Той не е двуличен политик. Така разсъждава и така прави. Въпросът е принципен не дали критикува, а защо критикува. 80% от нацията не одобрява това управление. По-скоро подкрепя неговите критики към правителството, отколкото управлението", каза проф. Александър Маринов

Проф. Милена Стефанова: Радев критикува постоянно правителството и това показва неговото властолюбие - 1
Снимка: БГНЕС

Няма разлика в управлението на президента Румен Радев през първия му мандат и първите две години на втория.

Това каза пред БНР преподавателят по политология в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Милена Стефанова.

Заедно с колегата ѝ – политологът проф. Александър Маринов, направиха анализ на действията и управлението на държавния глава през първия му мандат и двете години от втория.

"По отношение на личностни качества и използване на институцията като трибуна не виждам съществена разлика в първия мандат на президента Радев и първите 2 години от втория му мандат. Само ще припомня безкрайните му пословични пререкания с г-н Бойко Борисов като министър-председател. Сега наблюдаваме нещо подобно. Опитва се да бъде морален съдник за повечето активности на правителството. И това може би издава неговото властолюбие", коментира проф. Стефанова в интервю в предаването "12+3".
"Конституционната процедура му отреди да отговаря и за изпълнителната власт в страната. Но нормалните президенти някак си излъчват кабинет и не се бъркат в работата му, докато Радев много обичаше да се възпалява като глава на правителството, само дето не можеше да се окичи и с това да е премиер", аргументира се политологът.

И се аргументира:

"Визирам като доказателство, че на Европейския съвет ходят премиерите на държавите, а не държавните глави. Но нашият си ходеше неотклонно и в края на краищата налагаше стила на кабинета, което, за добро или за лошо, вече не му се налага, защото имаме редовен кабинет."

Проф. Стефанова е категорична, че президентът не може да бъде алтернатива на управлението, както не може да бъде и опозиция.

"Функциите му са описани в Конституцията и не може да е олицетворяващ едната посока, а фактор да търси национално единение, на практика той не го прави. Той критикува постоянно правителството и това показва неговото властолюбие", заяви проф. Стефанова.

На друго мнение е нейният колега проф. Александър Маринов, който беше бивш председател на Стратегическия съвет към президента:

"Бяха трудни години, различни от тези в първия мандат. В значителен период от време президентът носеше отговорност да излъчи служебни правителства. Не е било негова прищявка, а невъзможността на политическите сили да го направят".

"До голяма степен стилът му на работа доведе и до положителна оценка. Служебното правителство на Гълъб Донев има по-голямо одобрение от настоящото. Нека припомним, че Плевнелиев имаше 17% одобрение към края на мандата си, така че сега е доста над нивото", аргументира се проф. Маринов.
И допълни:

"Радев беше така, когато управляваше ГЕРБ. Такъв е и сега. Той не е двуличен политик. Така разсъждава и така прави. Въпросът е принципен не дали критикува, а защо критикува. 80% от нацията не одобрява това управление. По-скоро подкрепя неговите критики към правителството, отколкото управлението".
Проф. Маринов обясни, че ако под единение разбираме сглобката, то "мисля, че нямаме полза от това и по-скоро трябва да се разграничим, за да видим дали можем да се обединим на принципна основа".

Той прогнозира, че ако реално се започне, както се чува от време на време, процедура по импийчмънт на президента, това ще промени радикално политическата обстановка.

"Не мога да кажа какво смята да направи, но има различни варианти. Чуваме, че се канят да му искат импийчмънт. Една процедура може радикално да промени политическата обстановка, но това не означава, че докато той е президент, няма да се появи нова политическа сила", прогнозира проф. Маринов.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    21 71 Отговор
    Радев е руски !!!!!
  • 3 честен ционист

    22 44 Отговор
    Критикува по принуда.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 А пък

    58 6 Отговор
    Коментарът ти показва тноето слабоумие и сребролюбие
  • 6 ТОВА ПОКАЗВА КОЛКО Е ОПАСНО

    68 12 Отговор
    ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО
  • 7 пешо

    67 6 Отговор
    много професор много доцент два пъти повече експерт , а нема работници
  • 8 !!!?

    18 57 Отговор
    Гълъбарникът на Радев няма полезен ход...освен да вегетира до изтичането на мандата !!!?

    Коментиран от #17, #46, #75

  • 9 НА това

    71 13 Отговор
    се казва как дявола чете евангелието . КАКВО бе професорке не харесваш президента . Провери и ще видиш ЧЕ само ТОЙ е БЪЛГАРИН в съзнанието и изказа си . САМО той няма МИЛИАРДИТЕ на БОКО и дружинките от 89г. насам . ВИЖ в парламента кои са НАЙ охранените и прецени ОТ какво .
  • 10 Според госпожата президентът е длъжен

    72 12 Отговор
    да припява на антибългарските решения на настоящата позорна сглобка. Да, ама не. И толкова време приказваха за импийчмънт сладурите от сглобката. Защо не предприеха нищо по въпроса, а го очернят само с глупостите си, които ръсят ежедневно?
  • 11 БеГемот

    37 4 Отговор
    Много народ се изучиха благодарение на доктор Борисов...
  • 12 Аз съм веган

    15 52 Отговор
    Мунчо е паднал на глава докато правел коремното
  • 13 Оф Ца

    52 7 Отговор
    то щото правителството не прави нищо достойно за критика, само хубави нещо сътвориха, ама хубави за посолството
  • 14 европейска сглобка

    13 62 Отговор
    Радев мрази сглобката щото и Кремъл я мрази! Иначе обединението на партиите е добро нещо!

    Коментиран от #21

  • 15 и на други

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "пешо":

    места където си поиска
  • 16 Критиките не показва властолюбие

    52 6 Отговор
    а, че шарлатаните не могат да управляват!
  • 17 Дефекиращият с вълци

    4 14 Отговор

    До коментар #8 от "!!!?":

    къде са ти плюсовете бе шамшал?
  • 18 Много зле

    40 0 Отговор
    Това "проф" вече изравни по значение смърдящите обиди, но продължава да драпа по стълбицата. Оказва се, че в България титлите са раздавани само с подмазване или плагиатство.
  • 19 българка

    8 28 Отговор
    Дрън-дрън, та пляс, ако не могат набедените професори да говорят открито за кремълските пристрастия на президента и кой му смени "чипа" или натисна "бутон старт" през втория мандат, по-добре да не се излагат с тези "психологически анализи". Има достатъчно почтени анализатори, освен това не всички са от "Възраждане", така че стига глупости!
  • 20 бягай бе

    33 3 Отговор
    дърта мисирка,,,,,
  • 21 Боклуците на Боклука

    36 5 Отговор

    До коментар #14 от "европейска сглобка":

    Европейска и Антибългарска сглобка. Всички са за затвора,а някои мястото им е при Трактора.
  • 22 Естествен Интелект

    5 34 Отговор
    Мунчо е озверял за власт!
  • 23 Грантомет

    29 2 Отговор
    липсва ни само кравешкия лозУнг как президентът трябва да е обединител на нацията с лакеите на посолството
  • 24 123

    3 22 Отговор
    Беден на акъл, богат на мерзост и на БАДЖАНАЦИ !
  • 25 Корнелия Нинова

    4 28 Отговор
    Президентът Радев през служебните си кабинети превиши правомощията си и замисъла на Конституцията да има служебен кабинет. Служебният кабинет е да преведе страната до изборите и толкова. А при кабинетът на Радев 14 000 души бяха уволнени, подписан дългосрочен договор за за нови самолети F-16, корупционен договор с „Боташ” – това не е работа на служебен кабинет. На тези неща трябва да се сложи законова рамка”.
  • 26 Перо

    4 34 Отговор
    Навремето имахме за държавен глава Борис III ОБЕДИНИТЕЛ, днес имаме Румен Радев РАЗЕДИНИТЕЛ!
  • 27 Артилерист

    4 29 Отговор
    Пет от деветте служебни правителства в историята на България са на Румен Радев. С тези пет служебни кабинета той управляваше еднолично и безконтролно, нарушавайки конституция, законови и морални норми в продължение на цели 620 дни. Въпреки, че непрекъснато обвинява парламента и редовните правителства, фактите са, че през последните три години, от 16 септември 2021 до 6 юни 2023 година Радев е управлявал в продължение на 523 дни или година и половина и носи пълната отговорност за случващото се в страната.
  • 28 Кресна

    3 27 Отговор
    От нас българите зависи дали ще позволим да ни разиграва едно нищожество, което със зъби и нокти се е вкопчило във властта и неистово защитава руските интереси под предлог, че брани българският национален суверенитет. Ако му позволим значи заслужаваме съдбата да живеем в Радевистан, в който лъжата е истина, подлостта е почтеност а посредствеността професионализъм. Колкото по скоро бъде прогонен от Президентството, толкова по-добре за България!
  • 29 Редовният е срам и чозор

    28 6 Отговор
    Хич не ни хвалете редовния кабинет, по лош сме нямали, а и с с диктат си служат
  • 30 Дрън дрън

    25 3 Отговор
    Обединението е добро, ако е в интерес на народа,ба сегашните са си слугинаж
  • 31 Кое правителство

    26 2 Отговор
    На САЩ ли? Щото Радев е българин.
  • 32 Ммм дааа

    15 2 Отговор
    всички кози се появиха на подиума на този кафяв "вестник".

    ПРИЗИВ:
    НЕ КУПУВАЙТЕ НИЩО ОТ ИЗДАТЕЛСТВО "ХЕРМЕС" !
  • 33 стефанка миленова

    21 3 Отговор
    коя си ти, ма, тикво недопвчена? Я марш, в СУ стенсе събрали само со росоиди.
  • 34 РУСИЯ ПОМНИ ЧЕ ВСИЧКИ НАДЗИРАТЕЛИ

    17 3 Отговор
    В КОНЦЛАГЕРИТЕ СА БИЛИ УКРАИНЦИ !
  • 35 Да ама НЕ

    22 3 Отговор
    Да се критикува правителството НЕ показва властолюбие а реална преценка и критично мислене. Всеки разумен и непредубеден човек би трябвало да го прави когато има основание за това а с настоящото правителство такива основания има бол.
  • 36 Порно

    15 2 Отговор
    То аз, правителството на Х акадимичиту и Снахичката напрови си ги псуем, пък не се стремя към власт, що за глупости говори тая ?
  • 37 Всеки който е

    15 1 Отговор
    фактор и търси национално единение, на практика трябва срещу това правителство марионетно да е.
  • 38 "национално единение"

    18 1 Отговор
    С атлантическа диктатура няма как да се случи
  • 39 Милена Стефанова И тази е Професорка??

    23 1 Отговор
    Всеки ден по един, двама Критикуват Радев?? Има някаква Кампания?? Простотийте и Дивотийте се Вършат от Правителството и Сглобката в НС, а всички Критикуващи, намират вината в Президента?? Организирана Кампания срещу Радев!! Имат някакви Претиснения????
  • 40 Павел пенев

    17 1 Отговор
    Критиките на Радев показват кражбите, глупостите и некадърността на тези нищожиства от правителството начело със сапунджията Денков.
  • 41 И НАЙ-УМНИЯТ СИ Е МАЛКО ПРОСТ

    18 1 Отговор
    Госпожо професор, ако този извод си правите от критиките към правителството, язък Ви за професурата.
  • 42 Истина

    19 2 Отговор
    Проф. Милена Стефанова: Радев критикува постоянно правителството, защото са некадърни шарлатани !
  • 43 100% истина е написаното в статията

    15 3 Отговор
    Въпросът е принципен не дали критикува, а защо критикува. 80% от нацията НЕ одобрява това управление. По-скоро подкрепя неговите критики към правителството, отколкото управлението".
  • 44 Читател

    18 1 Отговор
    Жалко за претенциите и професурата! Стига конюнктура, стига раболепие, че ставате жалки!
  • 45 Мнение

    14 1 Отговор
    А какво искаш ти,професоре,неразумна юродке,гъ зо бли зец ли да бъде???
  • 46 Дефекиращият с вълци

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "!!!?":

    само толкова ли можеш бе? Та аз още не съм те почнал?!
  • 47 Иван

    2 17 Отговор
    Критиките на РадеФ към правителството отклоняван вниманието от собствената му некадърност и непригодност за длъжността, която го избрахте!
    Минусите ще бъдат от гузните, участвали в процедурата, описана във втората част на изречението.

    Коментиран от #50, #58

  • 48 Тази офффца

    18 1 Отговор
    Проф. Стефанова, къде е професор, по какво е професор ? Професори много....
  • 49 Павел пенев

    16 1 Отговор
    Не видях в коментарите нищо положително за тази проста патка. Сигурно е професор в УНСС / утре носи съответната сума/.
  • 50 Та Паци

    14 1 Отговор

    До коментар #47 от "Иван":

    офпоне измислете читави опорки, президентът има само представителни функции
  • 51 Въобще подобна специалност

    12 1 Отговор
    политология в СУ "Св. Климент Охридски" не трябва да има. Държавна администрация е по логично но тази жена едва ли разбира от това.
  • 52 Бай ви Тошо

    18 1 Отговор
    Гледам, построили сте комунизЪма вече. Никаква критика за правителството, а?
  • 53 Чудя се...!

    16 1 Отговор
    Откъде периодично ги вадите разните му там никому неизвестни...квачки...?!
  • 54 Каква работа има един преподавател

    13 0 Отговор
    Президента да коментира. Разбирам за министъра на образованието да се изказва или за скандала с Школо бг ама в тази държава всеки се занимава с което не му е работата
  • 55 Кампанийката

    7 3 Отговор
    Нещо за новата кола на НСО или щерка му на Радев нямате ли?
  • 56 Майора

    1 17 Отговор
    Стига сте защитавали един президент , постоянно критикуващ всичко и всички , мислещ си че държавата му е армията и каквото каже , това и да става! Да не говорим за защитата на Крим и Русия , заради което заедно с опизицията не ни вярват много в ЕС!

    Коментиран от #62, #66, #76

  • 57 Преди беше :

    8 0 Отговор
    Проф. Милена Стефанова: Новите месии Петков и Василев правят рисков проект в център-ляво
    "Откъде се появиха тези хора в орбитата на президента? Все така се питам и нямам отговор на този въпрос........сега пък що ги критикува ?
  • 58 оня

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Иван":

    Минусите показват колко си прoZд:))

    Коментиран от #72

  • 59 Мисирка

    10 2 Отговор
    На тая и мятайте 2 лопати пръст..кръст може да не слагате от горе
  • 60 Май ка ти да е, ба

    14 1 Отговор
    СмърФ за евро-атлантидските подлоги
  • 61 резервист

    15 2 Отговор
    Никъде Президентът Радев не е излязъл от правомощията, дадени му от Конституцията. По тази причина се наложи опонентите му да я променят. Вариантът с импийчмънт няма да се получи. Дори обратно, защото авторитетът му сред хората е преобладаващо висок. Така че, професор Стефанова имаш много здраве! А да наречеш действащия президент "ненормален" е лош вкус. Или не си владеете изказа.
  • 62 Кух Хар

    10 0 Отговор

    До коментар #56 от "Майора":

    я похвали ти правителството за нещо добре направено, айде да те чуем?
  • 63 С ВАС СМЕ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ

    12 1 Отговор
    Поздравления
    Вече седем години ни управлявате
    Имате още три по конституция
    Да благодарим на онези които гласуваха за вас
  • 64 мддаа

    2 8 Отговор
    Властолюбив ама като му изтръгнеш мешката из под носа и ще му клюмнат ушичките.
  • 65 Объркала се е, горката

    9 1 Отговор
    Да критикува сглобката, че както е тръгнало, ше ни затрият
  • 66 Абе майоре

    9 0 Отговор

    До коментар #56 от "Майора":

    на теб звездата на пагона Тагарев ли ти я тури? Май да, щото сте на един акъл с него! А и най-вероятно си прескочил доста звания преди майора, досущ като един друг "майор", който стана направо генерал от милиционерските войски...
  • 67 Според уважаемата

    10 0 Отговор
    професор Стефанова, поне 80% от гражданите на република България са особено властолюбиви персони, щото от деня, в който се пръкна това "правителство" не са спрели да го критикуват и кълнат... Тази да беше фърлила едно око на форумите...
  • 68 бабке

    5 0 Отговор
    я си изчисти брадавиците първо, второ ка ши каиш наБуда - властолюбец или не
  • 69 СТУДЕНТИН

    3 0 Отговор
    Че то властолюбието е част от професията на политика. Той ако не се стреми към властта що за политик е?
  • 70 сноу

    2 0 Отговор
    Той твоя обединител така ги обединяваше че на половината главите бяха на кол,други бъхтеха да връщат заемите на баща му...Е..имаше и едни други ,дето много слушкаха и здраво папкаха..
  • 71 Ако..

    3 0 Отговор
    Ако не можете да видите колко сте Ос.рали положението.. Явно сте много Т.ъпи!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Та Пунгер

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "!!!?":

    Пупи пак ли парна минусите бе зевзек
  • 76 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Майора":

    Майоре,като те чета,съвсем ясно ми става,че не си никакъв кадрови майор,а някаква калинка.Повервай ми,имам набито око,10 годишно военно образование и офицерски стаж над 30 години.Впрочием,има един майор в световната литература,казва се майор Майор Майор Майор,герой от романа "Параграф 22".Досещаш ли се?
  • 77 Бай Дън

    1 0 Отговор
    Срам ти на годините како нема кой да те любка.
  • 78 Това показва ,че си слугинаж

    1 0 Отговор
    Жалко за госпожа професоршата, не е в час
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол