Отидете към основна версия

1 442 29

НАП ще се размине с глобата от 5.1 милиона лева, наложена й заради големия теч на данни през 2019 г.

  • нап-
  • административен съд-
  • глоба

Приходната агенция е поискала от Административния съд София-град да прекрати делото за имуществената санкция, защото вече е изтекла абсолютната давност

Националната агенция за приходите (НАП) е на път да се спаси от плащането на глобата от 5,1 млн. лева, която ѝ беше наложена след големия теч на лични данни от 15 юли 2019 г., съобщи lex.bg.

Агенцията поиска от Административния съд София-град (АССГ) да прекрати делото за имуществената санкция, защото вече е изтекла абсолютната давност за наказване на нарушенията, довели до изтичането на данните на хиляди граждани. Съдът обяви, че ще се произнесе за давността с решението си.

Глобата беше наложена от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) още през август 2019 г., но НАП я обжалва пред Софийския районен съд (СРС), който обаче едва в края на миналата година реши изцяло да потвърди наказателното постановление.

В решението на СРС се казваше, че едно от основните нарушения на сигурността на данните в НАП е, че е използван HTTP протокол за връзка, вместо сигурен HTTPS протокол. Съдът е изслушал и заключение на експертиза по тези въпроси.

Останалите констатирани уязвимости са свързани с използване на неактуални версии на сървърите за приложения и бази данни и персонални компютри, при положение че имало публикувани уязвимости на съответния софтуер в по-новите му версии, където те вече били отстранени. Имало е възможност за публикуване в интернет на вътрешни адреси, наличие на пароли в явен вид в базите данни, липса на криптиране на връзките за достъп и обмен във вътрешния сайт на НАП.

Съдът прие, че не може да бъде направен несъмнен извод за причинно-следствена връзка между констатираните слабости в дейността на НАП и нерегламентирания достъп до данни, какъвто иначе е направила комисията, когато е санкционирала агенцията. Но в решението изрично беше отбелязвано, че такава връзка не е нужно да бъде направена, тъй като НАП е била длъжна да защитава данните, независимо дали е настъпило увреждане

Относно размера на глобата съдът написа, че тя е минимална, като отбеляза, че би я завишил, но няма това право и подчерта, че няма и никакви основания да я намали, а още по-малко да приеме случая за маловажен и да не наложи такава.

НАП обжалва решението пред АССГ, който на 26 януари обяви делото за решаване, но според агенцията абсолютната давност е изтекла още на 15 януари тази година и то трябва да бъде прекратено.

От НАП се позовават на тълкувателното постановление на Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд и на Втора колегия на Върховния административен съд (ВАС), с което през 2015 г. беше прието, че чл. 11 от ЗАНН препраща към уредбата за погасяване на наказателното преследване по давност в Наказателния кодекс. Т.е. за обстоятелствата, изключващи отговорността, в производството по ЗАНН се прилагат разпоредбите на НК.

Това означава, че в случая ще се приложи чл. 81, ал. 3 от НК, според който независимо от спирането или прекъсването на давността наказателното преследване се изключва, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора този по чл. 80 НК, а имено три години. Така давността, която изключва налагането на имуществена санкция по ЗАНН, е 4 години и половина, което означава, че е изтекла на 15 януари 2024 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове