Отидете към основна версия

13 Февруари, 2024 12:45, обновена 13 Февруари, 2024 12:45 2 909 52

Сарафов разкри, че и двама прокурори са били заплашвани през уикенда

  • всс-
  • нотариуса-
  • убийство-
  • борислав сарафов

И.ф. главен прокурор нямал информация за съдии, участващи в частни клубове

Двама прокурори са получили заплахи за живота си. Това каза изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов на заседание на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В неделя на 11 февруари получих доклади, че

двама прокурори от градската прокуратура са получили заплаха за живота си,

посочи Сарафов. Единият е получил патрон в пощенската си кутия. Обвинителят намерил патрона след разходка със семейството си. Друга негова колега, също в неделя, прибирайки се, пред входната врата на жилището ѝ открила кръст от клонки, каза Сарафов. Според него това е конкретен план и предупреждение да внимават в работата си, да не бъдат активни в дейността си.

„Това е една конкретна заплаха, предупреждение към двамата прокурори да внимават вероятно в работата, да не бъдат активни. Тези случаи не може да ги извадим от контекста на ситуацията, разследвайки дейността на Мартин Божанов“, заяви Сарафов. И допълни, че ще поиска охрана за тях от правосъдния министър.

На свой ред министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че незабавно ще бъде задействан механизмът за защита на магистрати.

"Обществената вакханалия със заплахи срещу магистрати трябва да спре. Разследването трябва да приключи, без колегите да се влияят от заплахи срещу тях", каза Сарафов.

По време на изслушването Борислав Сарафов представи справки за работата на прокуратурата по досъдебни производства, образувани по сигнали за упражняван натиск срещу съдии. Той съобщи, че има две преписки. Едната е от 2017 г., образувана в Софийска градска прокуратура, към която е приобщен и сигнал от съдия Цветко Лазаров. По нея е възложена проверка на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), впоследствие има отказ от образуване на досъдебно производство, като актът не е бил проверяван по реда на инстанционния контрол. На 6 февруари Върховната касационна прокуратура е указала на апелативната прокуратура да извърши проверка на отказа.

Втората преписка е от 2022 г. , тя е образувана по данни от ГДБОП, като на следващата година е образувано и досъдебно производство и е приобщен сигнал от съдия Владислава Цариградска. Разследването не е приключило, по него се извършват активни процесуално-следствени действия, посочи Сарафов.

Сарафов припомни, че е разпоредил проверка на законосъобразността на наложените

откази за образуване на досъдебни производства и прекратяването на преписки, свързани с Мартин Божанов.

Също така е назначил и ревизия на част от делата в Софийска районна прокуратура.

Не разполагам с достоверна и проверена информация, каза и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов в отговор на въпрос от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова, по време на изслушване в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), за това дали той има данни за наличие на частни клубове, магистратско влияние, на съмнителни контакти между съдии и криминално проявени лица или лица с тежки репутационни зависимости.

Сарафов добави, че всяко име, което би споменал днес, би лежало на слухове и догадки. „Не е моментът сега да се провежда лов на вещици, т.е. да гоним неудобните и да закриляме удобните“, заяви Борислав Сарафов. По думите му трябва да се подходи коректно и обективно, стъпвайки на проверени факти, и ако се налага, системата да бъде освободена от онези магистрати, които петнят името на институцията.

Сарафов посочи, че ако в рамките на разследването за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари, се установят такива факти и обстоятелства, той би могъл да представи доклад пред ВСС.

Също и да направи предложение за дисциплинарни наказания на магистрати.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изслушва изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов и разследващия журналист и съосновател на фондация „Антикорупционен фонд“ Николай Стайков. Поводът е информация за частен клуб на Мартин Божанов – Нотариуса, посещаван от магистрати.

"Към настоящия момент не разполагам с подобна информация. Ако в рамките на досъдебното производство се установят подобни факти, бих помолил колегите да ми ги кажат, за да ги представя с доклад до ВСС. Всяко едно име, което бих споменал, ще почива слухове и догадки. Не е момента сега да се провежда лов на вещици", призова главният прокурор.

Припомняме, че Съдийската колегия към ВСС на ръба на кворума изслушва Сарафов и Стайков за оказван натиск върху съдии от групата около убития Мартин Божанов, известен като Нотариуса.

Миналата седмица, по предложение на Драгомир Кояджиков, кадровиците насрочиха за днес изслушване на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов и журналиста Николай Стайков от Антикорупционния фонд заради скандала с т.нар. частен „SS club“ за магистрати, разразил се след убийството на Божанов, посочи lex.bg.

Оказа се, че

четирима членове на колегията, включително и вносителят на предложението за изслушване, отсъстват.

По искане на Атанаска Дишева, председателят на Върховния касационен съд и председателстващ заседанието Галина Захарова докладва, че поради отпуск не присъстват Драгомир Кояджиков, Боян Магдалинчев, Стефан Гроздев и шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Така заседанието се провежда на ръба на кворума.

Същевременно председателят на ВКС обяви, че в 14.30 ч. трябва да напусне залата заради ангажимент, който не може да отложи.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове