Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 12:24, обновена 13 Февруари, 2024 13:05 2 887 52

Сарафов разкри, че и двама прокурори са били заплашвани през уикенда

  • всс-
  • нотариуса-
  • убийство-
  • борислав сарафов

И.ф. главен прокурор нямал информация за съдии, участващи в частни клубове

Двама прокурори са получили заплахи за живота си. Това каза изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов на заседание на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В неделя на 11 февруари получих доклади, че

двама прокурори от градската прокуратура са получили заплаха за живота си,

посочи Сарафов. Единият е получил патрон в пощенската си кутия. Обвинителят намерил патрона след разходка със семейството си. Друга негова колега, също в неделя, прибирайки се, пред входната врата на жилището ѝ открила кръст от клонки, каза Сарафов. Според него това е конкретен план и предупреждение да внимават в работата си, да не бъдат активни в дейността си.

„Това е една конкретна заплаха, предупреждение към двамата прокурори да внимават вероятно в работата, да не бъдат активни. Тези случаи не може да ги извадим от контекста на ситуацията, разследвайки дейността на Мартин Божанов“, заяви Сарафов. И допълни, че ще поиска охрана за тях от правосъдния министър.

На свой ред министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че незабавно ще бъде задействан механизмът за защита на магистрати.

"Обществената вакханалия със заплахи срещу магистрати трябва да спре. Разследването трябва да приключи, без колегите да се влияят от заплахи срещу тях", каза Сарафов.

По време на изслушването Борислав Сарафов представи справки за работата на прокуратурата по досъдебни производства, образувани по сигнали за упражняван натиск срещу съдии. Той съобщи, че има две преписки. Едната е от 2017 г., образувана в Софийска градска прокуратура, към която е приобщен и сигнал от съдия Цветко Лазаров. По нея е възложена проверка на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), впоследствие има отказ от образуване на досъдебно производство, като актът не е бил проверяван по реда на инстанционния контрол. На 6 февруари Върховната касационна прокуратура е указала на апелативната прокуратура да извърши проверка на отказа.

Втората преписка е от 2022 г. , тя е образувана по данни от ГДБОП, като на следващата година е образувано и досъдебно производство и е приобщен сигнал от съдия Владислава Цариградска. Разследването не е приключило, по него се извършват активни процесуално-следствени действия, посочи Сарафов.

Сарафов припомни, че е разпоредил проверка на законосъобразността на наложените

откази за образуване на досъдебни производства и прекратяването на преписки, свързани с Мартин Божанов.

Също така е назначил и ревизия на част от делата в Софийска районна прокуратура.

Не разполагам с достоверна и проверена информация, каза и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов в отговор на въпрос от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова, по време на изслушване в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), за това дали той има данни за наличие на частни клубове, магистратско влияние, на съмнителни контакти между съдии и криминално проявени лица или лица с тежки репутационни зависимости.

Сарафов добави, че всяко име, което би споменал днес, би лежало на слухове и догадки. „Не е моментът сега да се провежда лов на вещици, т.е. да гоним неудобните и да закриляме удобните“, заяви Борислав Сарафов. По думите му трябва да се подходи коректно и обективно, стъпвайки на проверени факти, и ако се налага, системата да бъде освободена от онези магистрати, които петнят името на институцията.

Сарафов посочи, че ако в рамките на разследването за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари, се установят такива факти и обстоятелства, той би могъл да представи доклад пред ВСС.

Също и да направи предложение за дисциплинарни наказания на магистрати.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изслушва изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов и разследващия журналист и съосновател на фондация „Антикорупционен фонд“ Николай Стайков. Поводът е информация за частен клуб на Мартин Божанов – Нотариуса, посещаван от магистрати.

"Към настоящия момент не разполагам с подобна информация. Ако в рамките на досъдебното производство се установят подобни факти, бих помолил колегите да ми ги кажат, за да ги представя с доклад до ВСС. Всяко едно име, което бих споменал, ще почива слухове и догадки. Не е момента сега да се провежда лов на вещици", призова главният прокурор.

Припомняме, че Съдийската колегия към ВСС на ръба на кворума изслушва Сарафов и Стайков за оказван натиск върху съдии от групата около убития Мартин Божанов, известен като Нотариуса.

Миналата седмица, по предложение на Драгомир Кояджиков, кадровиците насрочиха за днес изслушване на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов и журналиста Николай Стайков от Антикорупционния фонд заради скандала с т.нар. частен „SS club“ за магистрати, разразил се след убийството на Божанов, посочи lex.bg.

Оказа се, че

четирима членове на колегията, включително и вносителят на предложението за изслушване, отсъстват.

По искане на Атанаска Дишева, председателят на Върховния касационен съд и председателстващ заседанието Галина Захарова докладва, че поради отпуск не присъстват Драгомир Кояджиков, Боян Магдалинчев, Стефан Гроздев и шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Така заседанието се провежда на ръба на кворума.

Същевременно председателят на ВКС обяви, че в 14.30 ч. трябва да напусне залата заради ангажимент, който не може да отложи.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шерлок

    49 0 Отговор
    Сега ще има доста циркове в прокуратурата и съда докато потулят следите които водят към тех на Мартин Божанов
  • 2 Глупак

    37 0 Отговор
    Народът спи !
  • 3 Сила

    44 0 Отговор
    И Сарафов го заплашиха...... Замериха го със сак пълен с евро ! Направо му изкараха акъла !!!

    Коментиран от #22

  • 4 Ама той ли ги е

    39 0 Отговор
    Заплашвал че нее ясно
    И къде е списъка с корумпираните магистрати
    Всички са чисти като сълза на африканска девственица
  • 5 Инкогнито

    23 1 Отговор
    Най опасно е да намериш кокоши крак оплетен с косми и червени конци

    Коментиран от #7

  • 6 Нищо

    32 0 Отговор
    конкретно не каза , на нито един въпрос не отговори , не само конкретно , а и абсолютно никак , лавиращ между въпросите с някакви клишета , поучаване и , че не е информиран ! Срам ме беше , да го слушам !
  • 7 Сила

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Инкогнито":

    Ама кви косми? Откъде?

    Коментиран от #37

  • 8 Бесен-_ Язовец

    19 1 Отговор
    Ако бяха 2 кебапчета на кръст сложени не се приема за заплаха.
  • 9 Тези от ВСС

    26 0 Отговор
    са и по-големи мафиоти от Нотариуса и т.н. Нали от най-високо идва чадъра. Докато такива бабички и старци решават съдбата на България, младите и кадърни хора ще бягат в чужбина. Тук ще остане само „лош материал“/ според Б.М.Б./ и зърнарите да доят бюджета, ако нещо е хартисало след политическия грабеж. Да ни е Честита територията, на която без наше желание сме се родили.
  • 10 3.14К

    30 0 Отговор
    Сарафов, Цацаров, Гешев, толупа и шиши, всички заедно в една килия. Останалите ще изчезнат като хлебарки на запалена лампа.
  • 11 На една

    21 0 Отговор
    съдийка отговор на въпроса ѝ беше "няма да отговоря на "ЛЮБОПИТСТВОТО ВИ" !
  • 12 Хахаха

    25 0 Отговор
    От приятелчета на Петьо Еврото нищо истинско не можем да очакваме
  • 13 Кой и за какво

    24 0 Отговор
    ги е заплашвал? Или се пускат димки, както обикновено.
  • 14 Дедо ви...

    14 0 Отговор
    Районният прокурор на София Невена Зартова хвърля оставка заради Мартин Нотариуса? В СРП се разправя, че Невена Зартова, която зае поста на 7 ноември 2019 г., била една от близките приятелки на Мартин Нотариуса и като такава се видяла принудена да подаде оставка. През август 2023-а и.ф. прокурор №1 Борислав Сарафов поиска оставката на шефката на СРП. Невена Зартова от своя страна посочи, че не знае какво е законовото основание за това.
  • 15 едва ли може да има

    10 0 Отговор
    нещо вярно . все пак има следователи и ще навържат нещата . тук сега следователи от фбр ако докарат или от турска , мисля че нищо няма да свършат . да ги пазят . 2 едва ли са от тея предишните на гешев , но е възможно . Целта на гешевщината беше фабрики с цигари , капитали , следприватизационни трупания на огромни средства , да могат да се приберат в нап и в БНБ . От писаници и лъжи , се нахвърлят на уж големи скрити мафиози , алчни и свръхбогати . да ама не . балона се пука . гешев остана на улицата . каквото божанов изпроси от лупи, брадата, стойо и другите , това е . хахаха празна чанта . хахаха демек имал е просия , а кеш невзел и го чучнали .
  • 16 Аз....

    18 0 Отговор
    Глупости. . ...
    Този започна , както Каскета!
  • 17 Лост

    14 0 Отговор
    Да ходят в затвора да ги заплашат с блага ракия.
  • 18 Накрая

    18 0 Отговор
    изклинчи , след като не каза нищо , че имал време само от две минути , тъй като имал бил среща !
  • 19 С две

    16 0 Отговор
    думи - ГОЛЯМО НИЩО.
  • 20 РЕЗЕРВИСТ

    16 0 Отговор
    Борка, имаш много здраве от вехтата ми шапка. "Обществената вакханалия със заплахи срещу магистрати трябва да спре". Сега обществото ли ти е виновно? Къде спа толкова години, мазен тип? Ако сега напиша че се каня да посегна на живота ти след колко време ще ме приберете?
    Само нови хора с безупречна репутация и твърда решимост могат да изринат авгиевите обори на правосъдната система у нас. Гарван гарвану око не вади!
  • 21 то явно сега ще се влачи

    9 0 Отговор
    тоя свръх умен план срещу бившето спецправосъдие и умрелия псевдо-уреждач поне 2-3 месеца . писли в сряда, та заплашили в неделя . казали в понеделник та станало в четвъртък . дай ми стомничка , на ти каничка . Бонев да не е брат на стратега Асан или сигурен бъдещ шев на СОС . Същия гол ентусязъм е навсякъде . Аз виках за Вили . Само Левски . Але .
  • 22 мутрафон

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сила":

    Не, с банков превод в екзотична държава!
  • 23 Сарафов

    15 0 Отговор
    Мижи да те лажем, защото аз съм деветото джудже !
  • 24 86гг

    20 0 Отговор
    Яли и пили заедно с Нотариуса, сега се правят на жертви.
  • 25 Коза е в отпечатъците в Клуба СС

    5 0 Отговор
    на галена , на азис , на едни 12 с един съдя и 10 прокурора , а и жената на божанов незаплашена и сега с огромни наследства и по майчинство в хубавата работа , назначена незаконно , ама май законно , абе има нещо нередно там . Логиката на съперниците на стойков, брадата, и др. там арабаджиеви е да се отнемат парите им . Еврото неможа и изчезна на кайманите . Божанов се мъчи , та и той . На него му е помагал все пак някой . Да . За брадата - жената на брадата . не му дал кеш . Как като плъх е ходел да Оправя закършилите явно поръчково хорица за да им вземе нещичко . хахаха
  • 26 Жоси

    8 0 Отговор
    Като цяло излиза, че трупа е бил нещо като Шефа на боса на Мафията и никой и нищо не смее да гъкне ,че всичките са в кюпа и са участвали по един или друг начин в някоя незаконна далавера - това са 20 години безчинстване и участие на всичките институции, които се сетите, че могат да участват. Та чакай сега от умрял писмо.
  • 27 До стадото овце

    10 0 Отговор
    Виждате ли как една такава подобна ситуация разкрива на всички тук, че дори и в чужбина ,че реално държава НЯМА ?
  • 28 Град Симитли

    9 0 Отговор
    Жълтите им гащи представи ли като доказателство?
  • 29 ТаУмВзе

    5 0 Отговор
    Продажниците се почнаха Пак със Поръчките! Идеалка си е бре.
  • 30 Дуньо простия

    11 0 Отговор
    Трима души охраняват,един от бърлогата на джуджетата.Толкова ли сме големи глупаци,да ни баламосмват по глупави от нас.
  • 31 Това е прекрасно !

    8 0 Отговор
    "патрон в пощенската кутия" .... И кво ?
  • 32 А Сарафов

    10 0 Отговор
    Къв го дирише при джуджетата а?
  • 33 От отвъдното:

    8 0 Отговор
    Двама прокурори са получили заплахи за живота си от Нотариуса, който е в отвъдното!.
    Това каза изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов на заседание на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет
  • 34 Некой си

    6 0 Отговор
    Той е Бокича си пускаше писъмце с куршум,уж го заплашвали и то точно когато му се клатяха крачетата да изпусне властта.Стари комунделски постановки.Гузен,не гонен бяха.
  • 35 Ъхъъъъъъ мозък

    6 0 Отговор
    И.ф. главен прокурор нямал информация за съдии, участващи в частни клубове
  • 36 Сарафов разкри

    4 0 Отговор
    А защо този светещ череп коментира Главния екзекутор?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Иванова

    8 0 Отговор
    Сарафов отново се опитва да баламосва българския народ. И на малко дете е ясно, че щом сте възложили на тези прокурори да разследват дейността на този "нотариус" би трябвало и да им осигурите видео наблюдение около домовете им и да им поставите охрана. Тук се говори за човек с такова огромно влияние върху съдебната система и връзки с високите етажи на властта, че няма как разследващите да не бъдат заплашвани. Пак след дъжд качулка и имитация, че уж работите за разкриване на убийството, на посещаващите клуба SS и връзките на убития с прокуратура, съд и политици. Вярва ме Ви г-н Сарафов, че "работите", остава и Вие да си повярвате!!!

    Коментиран от #44

  • 39 От небръснати

    0 1 Отговор
    Тестиси на тибетски як, вземаш ги преди новолуние,когато сянката на орела покрие входа на пещерата на Али баба!
  • 40 Тома

    4 0 Отговор
    Ако бай Ставри ги е заплашил че ще ги е.....е това е награда за прокурорите а не заплаха
  • 41 АРЕС

    2 0 Отговор
    Нашата пРОКУРАТУРА действа безмилостно и светкавично,веднага щом престъпника изчезне тя задейства всички механизми за да разкрие какво е правил престъпника преди това и да ни уведоми колко хора са пострадали.Милост няма.
  • 42 Финикийски

    4 0 Отговор
    Няма заплахи, а неуредени сметки между хора от един кръг.Това е ОПГ.Заблуждават , че са жертви
  • 43 Сашо

    6 0 Отговор
    Дали няма карта за закритият клуб този пореден псевдоборец с престьпноста?
  • 44 Закривай

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "Иванова":

    Никой не вярва.Всички са омешани в едно котило.Изместват главния въпрос
  • 45 Бай Иван

    2 0 Отговор
    Деветото джудже от къде се научи на тези кьорфишеци?

    Предлагам да подготвяме тоягите и да им набием канчетата на тези подлоги!
  • 46 от 2 места идат ,

    1 0 Отговор
    клонки накръс и куршум . Но 22 калибър ли е , като тея по божанов . що в пощата . непомня крими случай със заплаха . на павлов 98 мина пред колата взривиха , а го пушнаха 2005 . та умника от дс обяви че го предупредили 98 , а това е глупаво . самите съдии и прокурори освен лесно-забогатяващи с имоти и къщи , имат и смесени бракове със особени хора . неджуревци и кметове .
  • 47 Г- н Сарафов

    3 1 Отговор
    Като бивш прокурор с по- голям стаж от Вашия, Ви обучавам, че ако някой иска да свети маслото на някого, той НЕ праща нишани, а стреля!
  • 48 Питам

    2 1 Отговор
    Това на снимката Сарафов ли е?
    Прилича ми на един SS-овец
  • 49 Мда

    2 0 Отговор
    Един мармот завива в станиол шоколад.
    Същия кьорфишек като ония с който аха... да ликвидират гешефта.
    Оказаха се фойерверки, ама за народа изкараха един килотон атомна бомба.
  • 50 А бе тоя Сарафов...

    3 1 Отговор
    ...също бе казал ,че имало и атентат срещу Иван Гешев,с мощна бомба...!
    Пък то се оказа,че гръмнала...една пиратка...!
  • 51 Никой

    1 1 Отговор
    Милите, дали не са излезли от страх в отпуска или да прикрият следите. Когато някой каже, че се провеждат активни процесуални следствени действия,значи лъже безсрамно за да прикрие летаргията и безхаберието обзело институцията,накратко не се е работело.
  • 52 Име

    1 0 Отговор
    Водещи трябва да са заплахите срещу гражданите! Прокурорите да бъдат заплашвани, следва пряко от служебните им задължения и трябва да могат да преценят дали даплахите са сериозни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове