Отидете към основна версия

3 492 18

Кметът на София Васил Терзиев предлага нов модел на ремонтите в столицата

  • васил терзиев-
  • софия-
  • ремонти

Дългосрочното планиране на капиталовите инвестиции е възможно да се направят за 5-8 години

Снимка: БГНЕС

Необходимо е да се синхронизира извършването на ремонтни дейности в града, както на всички експлоатационни дружества в София, така и с капиталовата програма, изпълняваната от Столичната община. Информацията следва в кратък срок да бъде свързана с нова дигитална платформа, обвързана с данните от комуналните дружества и Столичната община и насочването ѝ в система за информиране на гражданите.

Тази идея представи кметът на София Васил Терзиев на среща днес с експлоатационните дружества, която се проведе в Столичната община. На срещата присъстваха ръководители и представители на дружествата „Софийска вода“ АД, „Топлофикация“ АД, „Електроразпределителни мрежи Запад“ ЕАД, „Овергаз“, както и зам.-кметът по строителство Иван Матов и главният архитект на София Здравков.

Васил Терзиев посочи, че е изключително важно навременното информиране на гражданите, които се нуждаят да знаят къде предстои да започне ремонт. Тази информация е необходима предварително да бъде ясна, достъпна на единна платформа и предоставена от всички дружества, за да не се допуска и разкопаване на улици или тротоари, които са били обновени.

Според дружествата липсва дългосрочно планиране по отношение на капиталовата програма на общината, на проектната готовност за работа, както и наличието на инженерна инфраструктура в голяма част от кварталите предмет на инвестиционна активност.

Арх. Здравко Здравков посочи, че е важно да се координира дейността по изготвянето на капиталовата програма. За целта е нужно дружествата да поемат ангажимент всяка година да предават информация за планираните ремонти към Столичната община, така че дейностите по строителството да бъдат взаимно координирани и интегрирани в ГИС базираната платформа на Столичната община преди изготвянето на капиталовата програма и бюджета на общината. В тази връзка ще може да се направи и необходимата приоритизация на проектите както на Столична община, така и на експлоатационните дружества.

По предложение на кмета на София ще се създаде система за информиране на всички инвестиционни предложения чрез на дигитална платформа. Данните ще се картират и ще бъдат достъпни за районни администрации, дружества, граждани. Важно е да има добра координация и прозрачност, посочи кметът.

Дългосрочното планиране на капиталовите инвестиции е възможно да се направят за 5-8 години, обясни заместник-кметът по направление строителство Иван Матов.

Очакват се предложенията на районните кметове за изграждане и ремонт на тротоари в отделните районите до края на годината, информира инж. Емилиян Георгиев, началник отдел „Поддръжка на уличната мрежа“ към направление „Обществено строителство“ на общината. Във връзка с работата на терен и за да не се допусне забавяне е много е важно дружествата да осигурят техни представители на терен при започване и реализация за всеки обект. Често изходните данни за инфраструктурата на различни експлоатационни дружества не е актуална и това води до промени при строителните работи и процеси в хода на реализация по обектите. Необходимо е дружествата да съдействат с екипи, информация и оперативни действия при аварийни повреди, апелираха също от направление „Обществено строителство“.

Извършването на качествени строителни дейности и спазването на сроковете на работа за изпълнение и завършване на обектите са изключително важни, настояха експертите на Столичната община и заявиха, че няма да се допускат компромиси с качеството и контрола, съобщиха от пресцентъра на СО.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове