Last news in Fakti

28 Февруари, 2024 20:17 3 454 18

Кметът на София Васил Терзиев предлага нов модел на ремонтите в столицата

  • васил терзиев-
  • софия-
  • ремонти

Дългосрочното планиране на капиталовите инвестиции е възможно да се направят за 5-8 години

Кметът на София Васил Терзиев предлага нов модел на ремонтите в столицата - 1
Снимка: БГНЕС

Необходимо е да се синхронизира извършването на ремонтни дейности в града, както на всички експлоатационни дружества в София, така и с капиталовата програма, изпълняваната от Столичната община. Информацията следва в кратък срок да бъде свързана с нова дигитална платформа, обвързана с данните от комуналните дружества и Столичната община и насочването ѝ в система за информиране на гражданите.

Тази идея представи кметът на София Васил Терзиев на среща днес с експлоатационните дружества, която се проведе в Столичната община. На срещата присъстваха ръководители и представители на дружествата „Софийска вода“ АД, „Топлофикация“ АД, „Електроразпределителни мрежи Запад“ ЕАД, „Овергаз“, както и зам.-кметът по строителство Иван Матов и главният архитект на София Здравков.

Васил Терзиев посочи, че е изключително важно навременното информиране на гражданите, които се нуждаят да знаят къде предстои да започне ремонт. Тази информация е необходима предварително да бъде ясна, достъпна на единна платформа и предоставена от всички дружества, за да не се допуска и разкопаване на улици или тротоари, които са били обновени.

Според дружествата липсва дългосрочно планиране по отношение на капиталовата програма на общината, на проектната готовност за работа, както и наличието на инженерна инфраструктура в голяма част от кварталите предмет на инвестиционна активност.

Арх. Здравко Здравков посочи, че е важно да се координира дейността по изготвянето на капиталовата програма. За целта е нужно дружествата да поемат ангажимент всяка година да предават информация за планираните ремонти към Столичната община, така че дейностите по строителството да бъдат взаимно координирани и интегрирани в ГИС базираната платформа на Столичната община преди изготвянето на капиталовата програма и бюджета на общината. В тази връзка ще може да се направи и необходимата приоритизация на проектите както на Столична община, така и на експлоатационните дружества.

По предложение на кмета на София ще се създаде система за информиране на всички инвестиционни предложения чрез на дигитална платформа. Данните ще се картират и ще бъдат достъпни за районни администрации, дружества, граждани. Важно е да има добра координация и прозрачност, посочи кметът.

Дългосрочното планиране на капиталовите инвестиции е възможно да се направят за 5-8 години, обясни заместник-кметът по направление строителство Иван Матов.

Очакват се предложенията на районните кметове за изграждане и ремонт на тротоари в отделните районите до края на годината, информира инж. Емилиян Георгиев, началник отдел „Поддръжка на уличната мрежа“ към направление „Обществено строителство“ на общината. Във връзка с работата на терен и за да не се допусне забавяне е много е важно дружествата да осигурят техни представители на терен при започване и реализация за всеки обект. Често изходните данни за инфраструктурата на различни експлоатационни дружества не е актуална и това води до промени при строителните работи и процеси в хода на реализация по обектите. Необходимо е дружествата да съдействат с екипи, информация и оперативни действия при аварийни повреди, апелираха също от направление „Обществено строителство“.

Извършването на качествени строителни дейности и спазването на сроковете на работа за изпълнение и завършване на обектите са изключително важни, настояха експертите на Столичната община и заявиха, че няма да се допускат компромиси с качеството и контрола, съобщиха от пресцентъра на СО.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРОСТО кИРЕ

    10 4 Отговор
    Гледай на 3 март какви знамена ще се веят на Шипка
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Шопар

    9 3 Отговор
    Гледай ти! Новото, ще е , ремонт на ремонта, на ремонта, на ремонта докато свършат парите, и после ат начало!!!!!
  • 5 Иван Крумов

    2 9 Отговор
    София е наша, останалото е ваше - сега ГЕРБ се изядоха тотално - защото има кадърен човек и енергичен - за разлика от предишни години - да не говорим сега лошо за Йорданка Фандъкова - но не беше отдадена както трябва на нещата, може би трябва да има конкуренция - сега ще спечелим и ние.

    Не минава ден - без да критикуват - то е само дуднене, ама защо не се оправят нещата - досега само - ориенталски кючеци - аз не мога съвсем да съм съгласен - да се приказва общи приказки.

    Това ще направим - накрая - 2 паркинга на кръст и - метрото - което е ниско ефективно - нулева ефективност - откъм удобство - да - откъм време - то е дълго разстоянието.

    Добре де - така или иначе - имаме нов - млад кмет - да се порадваме и ние на живота.

    Коментиран от #9

  • 6 пипи

    12 0 Отговор
    Прави се като в Германия. Пипнеш ли настилката на улицата, заради ремонт, не правиш кръпки, а я правиш от край до край... и повече няма да има проблеми с ремонти на парче.
  • 7 модела е само един

    12 0 Отговор
    кафеви майстори, нулево качество, огромни печалби
  • 8 Хайдуков

    6 1 Отговор
    Някоя "циганка" е проклела София да се превърне в гето от хора които живеят като "малцинство". Мръсно, затлачено, презастроено, без съпътстваща инфраструктура- улици, паркинги, детски площадки и зелени площи. Сбъркан и скъп градски транспорт, копърки измамници и огромен див и сив транспортен сектор съпътстващ регламентирания. Африканска столица без ток и вода с часове. Трапове по съпътстващите улици в "елитни квартали" като в Ивицата Газа след израелското прочистване от местното население. Да се чудиш, гонят ли ни или искат да си продадат кофторите, все едно са на Френската Ривиера....!?
  • 9 даааа

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Иван Крумов":

    Тая анархия и при Софиянски я нямаше.Полиция виждам на 2-3 дена веднъж.Калта извира,строежи никнат един след друг.Реално няма никакво значение на фона на държавата ,която се обезлюди тотално.Колкото са по добре селата,толкова една държава е по силна.В БГ селата изчезват,много изчезнаха,няма вода,няма канализация,няма държава.Някакви странни зомбита намирате нещо позитивно?
  • 10 Скапана

    5 0 Отговор
    държава
  • 11 Запознат

    7 0 Отговор
    Модели за ремонти на улици и тротоари вече 35 години слушаме . Пример.....в централната част на София живея и тротоара е правен преди 65 години ,а стълбовете с улично осветление са поставяни 1956 година а плащам данъци като за централна част на столицата. Заключението че 65 години платените данъци се крадат господин кмете. Така е със всяко нещо в държавата.
  • 12 Нищо ново под слънцето

    1 0 Отговор
    Див капитализъм, както преди славната дата 9 септември 1944.
  • 13 Елементарно

    8 1 Отговор
    Пред повечето спирки на обществения транспорт в столицата няма пейки. Но знамената на Украйна се веят гордо наляво и надясно. При комунизма улиците се миеха всяка вечер. При демокрацията дъждът върши тази работа. Но за пари не питайте кметът и неговите предшественици. Какво са парите, важното е да влезем в Шенген, по суша, море и космоса.
  • 14 Запознат

    8 0 Отговор
    Никои не си върши работата за която му се плаща с нашите пари като данъкоплатци. В централната част на града се строи безотговорно ....улица + тротоарите 7 метра и заради по 7 етажа , никакво спазване на сервитут на сградите.....100 метра дължина на улицата и вече разполага с 120 апартамента и още толкова автомобили , канализацията е от 1953 години с ф250 но 120 апартамента са заустени в нея. Това ли управлява великата община на София господин кмете? Всички сте за затвора.
  • 15 Важните задачи на Терзиев

    8 0 Отговор
    Събаряне паметника на Червената армия, знамената на Бандера по центъра, Луков марш, е чакаме гейпарада.
  • 16 Искаме новини за Зеленски

    2 0 Отговор
    Във ВеликоАлбания го е посрещнат с бурни аплаузи! Все пак Терзиев не е на нивото му.
  • 17 Да сдава

    3 1 Отговор
    тоя ще надмине и Янчулев по не кадърност, Цариградско е цялото на дупки, Евлоги Георгиев е цялото на дупки и не равностти, ГМ Димитров е дупки и не равностти, Джеймс Баучер да не говорим, целият град е мръсен...
  • 18 Перо

    1 0 Отговор
    Няма никакъв контрол за качество и срокове на правените ремонти! Една фирма се явява за кандидат на обществената поръчка, друга, случайна фирма-подизпълнител прави ремонта с допотопна техника и некадърни и неграмотни работници! Не се спазват никакви технологични изисквания за материали и работа! Първо това трябва да се урегулира и контролира и после да се правят проекти в дългосрочен план, иначе всичко е “Пунта Мара”!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове