Отидете към основна версия

1 124 21

Валерий Тодоров прогнозира победа за Путин с 80%

  • путин-
  • избори-
  • валерий тодоров

Конфликтът в Украйна вече се прехвърля в Черно море, възможно е и Молдова да стане част от него

Снимка: Архив

Прогнозите, които идват от Кремъл, са одобрението към Путин да бъде до 80%. За останалите кандидати се дават по 5%. Така за протестния вот остават около 10% и така изборният процес завършва. Това журналистът и бивш кореспондент в Москва Валерий Тодоров в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Гласуването в рамките на три дни беше изпробвано по време на референдума, след който бяха внесени конституционни промени. Те позволиха президентските мандати да бъда прекъснати и се отвори възможността Владимир Путин да се яви на избори за пети мандат.

По думите му Навални е бил опозиционният лидер, който е можел да събере най-много гласове. „Той го показа и на кметските избори в Москва, когато получи 27,4% от гласовете на избирателите. Това не е постигал никой от опозиционните кандидати и беше реална заплаха", коментира Валерий Тодоров.

Решението на Украинския въпрос според него ще се прехвърли в Европа. Политическата лексика и говорене трябва да е в по-умерени тонове, за да се даде шанс за преговори. „Идеята да се вкарат сухопътни войски в Украйна е изключително опасен момент, тъй като Русия ще го разпознае като агресия, и оттук нататък тази ескалация на мисленето ще доведе и до ескалация на бойните действия.

Бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков обясни, че с тридневното гласуване се цели максимално много хора да отидат до урните. „Влияние оказва и фактът, че ще се гласува и в окупираните територии в Украйна. За всеки случай „оспорвани" и „непредсказуеми" не са епитетите, с които можем да определим тези избори в Русия", коментира той.

За него по-интересен е отсъстващият опонент Борис Надеждин, който беше лишен от право да участва. „Той беше и единственият от кандидатите, който се обявяваше открито срещу войната в Украйна. Никой няма шанс на тези избори - разбира се, това е ясно изначално. Но там ставаше дума за друга тема и позиция, а това можеше да легитимира антивоенната тема и антивоенното говорене. В Русия има консолидация в условията на война и докато има война, Путин ще печели избори", допълни Кючуков.

Конфликтът в Украйна вече се прехвърля в Черно море, възможно е и Молдова да стане част от него. Възможностите за развитие на конфликта според него са две - задълбочаване ескалацията на конфликта и търсене на политическо решение. „Нито едното не гарантира успех за Украйна, връщане на територии, но цената е коренно различна", коментира Кючуков.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове