Отидете към основна версия

3 210 37

Магистратите от цяла Европа поискаха разследване на "изключително тревожните събития, свързани със съдия Цариградска"

  • магистрати-
  • съдия царигладска-
  • ес

Бездействието на държавните органи по отношение на заплахите и атаките срещу отделни съдии създава допълнителен риск от подкопаване на независимостта на съдебната власт, пишат те

Комисарят по правосъдието на ЕС Дидие Рейндерс и комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович да проучат ситуацията с независимостта на съдебната власт в България заради тревожните събития със съдия Владислава Цариградска.

За това ги призовават в писмо четири европейски организации на магистратите – MEDEL (Европейски магистрати за демокрация и свободи), Европейската съдийска асоциация, фондация „Съдии за съдии“ и Асоциацията на европейските административни съдии. Това съобщи lex.bg.

„Като представители на основните европейски организации на съдии и прокурори, се обръщаме към Вас, за да изразим силната си загриженост относно положението на съдебната система в България, където – и то наскоро – бяха съобщени случаи на съдии, изложени на натиск и сплашващо поведение във връзка с изпълнението на професионалните им задължения“, пишат магистратите до двамата комисари.

Те заявяват, че искат да насочат вниманието на Рейндерс и Миятович към „изключително тревожните събития, свързани със съдия Владислава Цариградска“. И излагат накратко как тя стана жертва на клеветническа кампания и заедно със съдията Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд бяха изслушани през 2020 г. от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

„За заплахите и натиска, за които съдия Цариградска нееднократно е съобщавала от 2019 г. насам, наказателното производство е образувано едва през май 2023 г. и все още не са повдигнати обвинения срещу никого. След последните ѝ публични изявления относно получените заплахи, съдия Цариградска отново е обект на медийни атаки и заплашителни съобщения, до такава степен, че от февруари тази година отново са назначени мерки за охрана“, пишат четирите европейски организации.

В писмото си до комисарите те сочат, че тези събития се случват в особено тревожен контекст. И излагат ситуацията в България по следния начин:

„В миналото съдия Лозан Панов, по това време председател на Върховния касационен съд, е бил обект на системен тормоз и животът и физическата му неприкосновеност са били пряко застрашени; медии и официални източници са споменавали за опити на престъпни организации да оказват натиск върху съдии, включително от средите на самата съдебна власт; липсата на ефективна отчетност на главния прокурор и на механизъм за съдебен контрол върху решенията на прокурорите да не започват разследвания, както и прекомерната намеса на прокурорите, и по-специално на главния прокурор, с управлението на съдиите, са отдавнашни проблеми, повдигани от Европейския съд по правата на човека, Съвета на Европа и Европейската комисия“.

Те напомнят, че основните принципи на независимост на съдебните системи изискват съдиите да решават разглежданите от тях въпроси безпристрастно, без каквито и да било ограничения, неправомерни влияния, натиск, заплахи или намеса, пряка или косвена.

„Във всеки случай, в който тези условия не са гарантирани, задължително и конкретно задължение на държавните институции е да реагират незабавно и да защитят съдиите, както по отношение на тяхната физическа неприкосновеност, така и по отношение на обществения им образ: защитата на съдиите означава защита на върховенството на правото и на предпоставките за справедливи и безпристрастни решения.

Бездействието на държавните органи по отношение на заплахите и атаките срещу отделни съдии създава допълнителен риск от подкопаване на независимостта на съдебната власт като цяло, предизвиквайки смразяващ ефект и създавайки климат на недоверие, който възпира съдиите да упражняват свободно своите права и да изпълняват професионалните си задължения“, заявяват магистратите от цяла Европа.

Затова отправят три призива към комисарите по правосъдието и по правата на човека.

Първо, да обърнат пълно внимание на конкретното положение на съдия Цариградска, „която е изправена пред сериозен натиск и заплахи за това, че действа независимо, че открито разобличава посегателствата срещу независимостта на съдебната власт и смело се бори за върховенството на закона“.

Второ, спешно да поискат от българските власти допълнителна информация и разяснения.

И трето – да проучат ситуацията в България и да предприемат „необходимите стъпки, за да бъде гарантирано наличието на независима съдебна власт, свободна от всякакво неправомерно влияние и от всякакъв „смразяващ ефект“ върху професионалната им независимост или свободата на изразяване, както и ефективното и правилно прилагане на реформите, насочени към всички недостатъци, свързани с върховенството на правото в страната“.

След убийството на Мартин Божанов – Нотариуса съдия Цариградска беше изслушана от специалната парламентарна комисия по случая, както и от Съдийската колегия, която започна проверка на кръговете за неправомерно влияние в съдебната власт.

Свое проучване с множество изслушвания прави и Прокурорската колегия. Пред депутатите говориха и други пострадали от групата на Нотариуса – Ивайла Бакалова и Веселин Денков, за чийто казус беше разследването на Антикорупционния фонд, както и двама гръцки бизнесмени. Бяха изслушани и бившата районна прокурорка на София Невена Зартова и заместниците ѝ.

Единствено градският прокурор Илиана Кирилова отказа да се яви пред комисията. Пред Прокурорската колегия пък говориха много обвинители от Софийската районна прокуратура и някои от тях потвърдиха, че Нотариуса е бил на коледното им парти преди няколко години. Вчера беше изслушан и бившият главен прокурор Сотир Цацаров.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове