Отидете към основна версия

1 339 45

Кирил Петков: Гласуваните пари за мините са предизборна пиратка от ГЕРБ и ДПС

  • кирил петков-
  • пари-
  • средства-
  • мини

Преди всички избори идват едни хора и опитват да залъгват миньорите и хората от региона, ние действаме за реални неща, които действително могат да се случат

Илюстративна снимка, БГНЕС

Подпомагането с 250 млн. лв. годишно на държавните „Мини Марица-изток“ с решение на Народното събрание вероятно няма да бъде одобрено от Европейската комисия, тъй като ще се приеме като непозволена държавна помощ. Това коментираха лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и зам.-председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски в Стара Загора, съобщи БНР.

Гласуваните от Народното събрание средства като помощ на мините за рекултивация на терени няма да е достатъчна за финансовото укрепване на държавното дружество, коментира в Стара Загора Кирил Петков. По думите му това е поредната пиратка, която се хвърля от ГЕРБ и ДПС предизборно.

„Преди всички избори идват едни хора и опитват да залъгват миньорите и хората от региона, ние действаме за реални неща, които действително могат да се случат. Това е поредната пиратка, която се хвърля от ГЕРБ и ДПС с една единствена задача да кажа- ето ние се грижим. Въпросът е да подлъжат хората преди изборите. Те много добре знаят за нотификацията на Европейската комисия. Ние действаме принципно, няма да правим неща, които не могат да се изпълнят и това е единственият начин да движим напред. В противен случай хората непрекъснато ще се разочароват, независимо колко избори има.“, каза Петков

Радослав Рибарски, зам.-председател на енергийната комисия в Народното събрание прогнозира, че Европейската комисия няма да позволи това подпомагане.

„Тези 250 млн. са предизборни трохи, виждаме това постоянно и на местните избори и сега се разправяме кой ще спасява мини и тецове. Ние сме единствените, които казваме какво реално се случай и се очаква. Искаме да има дългосрочност и именно това се предоставя с парите, които трябва да дойдат по териториални планове по плана за възстановяване и устойчивост. Но ние не вярваме, че европейската комисия ще позволи едно такова решение да бъде изпълнено от Министерство на финансите. Предложението най-вероятно ще се окаже непозволена държавна помощ и вероятно министерство на финансите няма да получи нотификация от Европейската комисия.“, каза Рибарски

По повод допълнителните средства за миньори и земеделци Асен Василев коментира, че средства в държавния бюджет има, но ако се правят допълнителни разходи извън планираните трябва да стане ясно от кое друго перо се вземат парите.

Дупка в бюджета няма. Бюджета е на излишък към в края на март. Тези допълнителни разходи трябва да бъдат направени или на база резерви в бюджета или на база намаление на други разходи. Ако се правят разходи от типа 200 млн. за земеделците, 300 млн. за заплати допълнително от предвидените – това означава, че трябва ада се вземат от други пера.“, коментира бившия финансов министър.

Лидерите на „Продължаваме промяната“ се срещнаха с граждани в Стара Загора, като стана ясен и водачът на листата в региона за предстоящите избори- това отново ще е Радослав Рибарски.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове