Отидете към основна версия

3 542 98

Учени бият тревога: Демографските пустини в България обхващат все по-голяма територия

  • демография-
  • обезлюдяване

Перспективата е повече от тревожна - свръхнаселение в някои центрове на България, свръхзадръстени от коли градове, с огромни територии, оставени на произвола на съдбата, без хора

"Демографските пустини са територии с население под 10 души на квадратен километър и тяхното разрастване в България, поради демографската криза, в която се намира страната, буди особена тревога поради факта, че територията на тези демографки пустини нараства два пъти по-бързо, отколкото темповете на намаляване на българското население“.

Това каза доц. Николай Цеков, специалист по Регионална демография в Института за изследване на населението и човека при Българската академия на науките . Той представи своя презентация, свързана с мониторинга върху разширението на ядрата на депопулация в България за периода 2001-2021 г. , в рамките на пресконференцията "Превръща ли се България в демографска пустиня?".

По думите на доц. Цеков огромни територии в страната вече са изоставени, хората в тях измират постепенно. Той обясни, че основни причини за това са напредналото биологическо застаряване, липса на раждаемост в някои селища, като акцентира, че има райони, в които не е родено нито едно дете за последните 30 години.

В отговор на журналистически въпрос, доц. Николай Цеков отбеляза, че най-засегнатите от обезлюдяване райони са Западна и Северозападна България, района на Странджа-Сакар, Централния Балкан, градовете Габрово и Ловеч.

По думите му особено тревожен е фактът, че дори в определените като крайно перспективни земи за земеделско производство като област Добрич, например, се нареждат сред най-бързо разрастващите се области по брой и територия на обезлюдени кметства в тях.

“Хората не намират перспектива, за да останат, дори и да има млади; ентусиасти в биоземеделието, в планинския и селски туризъм’’, допълни Цеков.

“Ако тези темпове на нарастване на обезлюдяването в селските райони продължи, ще се окажем със свръхнаселение в някои центрове на България, без достатъчно детски градини, свръхзадръстени от коли градове, с огромни части, оставени на произвола на съдбата, обезлюдени, губещи постоянно население и ресурси, с обезценяване на икономическо-стопанските им активи, липса на интерес на инвеститори, които не могат да намерят работна ръка в тези краища“, акцентира специалистът по регионална демография.

Той обясни, че за справяне с проблема на нарастване на демографските пустини, първо трябва да се събере информация за всички кметства, които са в опасност от пълно обезлюдяване; данни за земеделските им фондове, които могат да се използват; за горските им ресурси; за атрактивността им по отношение на селския туризъм, и развитието на биоферми или минерални ресурси. По този начин ще бъде възможно да се постави някаква основа за икономическо съживяване на засегнатите региони.

“Необходимо е да се потърсят инвеститори и заселници, но преди това да се разработят в няколко района “моделни‘‘ селища с оглед да се привлекат хора, които да живеят там”, завърши доц. Цеков.

“Всичко опира до качеството на живот. Когато хората имат ниско качество на живот и такова, което е по-лошо в сравнение с качеството на живот в други по-близки райони, е естествено да търсят варианти за по-добър живот. Това ги кара да мигрират към по-добри населени места, с повече услуги в здравеопазването, образованието, и към райони с повече възможности за работа”, коментира пред журналисти доц. Черкезова, която е част от Департамент “Демография‘‘.

“В периода около пандемията от КОВИД-19 се наблюдаваше т. нар. “обратна миграция‘‘ – от градовете към селата, но това са едни краткосрочни вълни, за които нямаме информация да се превръщат в тенденции‘‘, отбеляза доц. Стоянка Черкезова.

Тя допълни, че наличието на повече възможности за работа; бърз и удобен транспорт; услуги, които позволяват по-добро отглеждане на деца, и ефективна поддръжка на здравословното състояние, може да привлече хората към възникналите демографски пустини. Тя акцентира, че наличието на териториални дисбаланси поражда и сериозни социални неравенства.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове