Last news in Fakti

31 Май, 2024 15:32 3 527 98

Учени бият тревога: Демографските пустини в България обхващат все по-голяма територия

  • демография-
  • обезлюдяване

Перспективата е повече от тревожна - свръхнаселение в някои центрове на България, свръхзадръстени от коли градове, с огромни територии, оставени на произвола на съдбата, без хора

Учени бият тревога: Демографските пустини в България обхващат все по-голяма територия - 1

"Демографските пустини са територии с население под 10 души на квадратен километър и тяхното разрастване в България, поради демографската криза, в която се намира страната, буди особена тревога поради факта, че територията на тези демографки пустини нараства два пъти по-бързо, отколкото темповете на намаляване на българското население“.

Това каза доц. Николай Цеков, специалист по Регионална демография в Института за изследване на населението и човека при Българската академия на науките . Той представи своя презентация, свързана с мониторинга върху разширението на ядрата на депопулация в България за периода 2001-2021 г. , в рамките на пресконференцията "Превръща ли се България в демографска пустиня?".

По думите на доц. Цеков огромни територии в страната вече са изоставени, хората в тях измират постепенно. Той обясни, че основни причини за това са напредналото биологическо застаряване, липса на раждаемост в някои селища, като акцентира, че има райони, в които не е родено нито едно дете за последните 30 години.

В отговор на журналистически въпрос, доц. Николай Цеков отбеляза, че най-засегнатите от обезлюдяване райони са Западна и Северозападна България, района на Странджа-Сакар, Централния Балкан, градовете Габрово и Ловеч.

По думите му особено тревожен е фактът, че дори в определените като крайно перспективни земи за земеделско производство като област Добрич, например, се нареждат сред най-бързо разрастващите се области по брой и територия на обезлюдени кметства в тях.

“Хората не намират перспектива, за да останат, дори и да има млади; ентусиасти в биоземеделието, в планинския и селски туризъм’’, допълни Цеков.

“Ако тези темпове на нарастване на обезлюдяването в селските райони продължи, ще се окажем със свръхнаселение в някои центрове на България, без достатъчно детски градини, свръхзадръстени от коли градове, с огромни части, оставени на произвола на съдбата, обезлюдени, губещи постоянно население и ресурси, с обезценяване на икономическо-стопанските им активи, липса на интерес на инвеститори, които не могат да намерят работна ръка в тези краища“, акцентира специалистът по регионална демография.

Той обясни, че за справяне с проблема на нарастване на демографските пустини, първо трябва да се събере информация за всички кметства, които са в опасност от пълно обезлюдяване; данни за земеделските им фондове, които могат да се използват; за горските им ресурси; за атрактивността им по отношение на селския туризъм, и развитието на биоферми или минерални ресурси. По този начин ще бъде възможно да се постави някаква основа за икономическо съживяване на засегнатите региони.

“Необходимо е да се потърсят инвеститори и заселници, но преди това да се разработят в няколко района “моделни‘‘ селища с оглед да се привлекат хора, които да живеят там”, завърши доц. Цеков.

“Всичко опира до качеството на живот. Когато хората имат ниско качество на живот и такова, което е по-лошо в сравнение с качеството на живот в други по-близки райони, е естествено да търсят варианти за по-добър живот. Това ги кара да мигрират към по-добри населени места, с повече услуги в здравеопазването, образованието, и към райони с повече възможности за работа”, коментира пред журналисти доц. Черкезова, която е част от Департамент “Демография‘‘.

“В периода около пандемията от КОВИД-19 се наблюдаваше т. нар. “обратна миграция‘‘ – от градовете към селата, но това са едни краткосрочни вълни, за които нямаме информация да се превръщат в тенденции‘‘, отбеляза доц. Стоянка Черкезова.

Тя допълни, че наличието на повече възможности за работа; бърз и удобен транспорт; услуги, които позволяват по-добро отглеждане на деца, и ефективна поддръжка на здравословното състояние, може да привлече хората към възникналите демографски пустини. Тя акцентира, че наличието на териториални дисбаланси поражда и сериозни социални неравенства.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    45 24 Отговор
    Умен народ - силна държава!
    Унил народ - никой не уважава!

    Твоят глас има значение!

    Не оставяй медиите избирателно да подбират посланията си и да влияят на близките и приятелите ти. Време е българите да се събудят от апатията към бъдещето си!

    Време е за Възраждане!!!

    Коментиран от #32, #79

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 честен ционист

    11 27 Отговор
    Всички се скъсаха да признават Палестинската държава, само не казаха аджаба къде ще я турят тая държава.

    Коментиран от #6, #7, #16

  • 4 жендъро

    36 6 Отговор
    това щото в ЕСто е супер живота...

    Коментиран от #34

  • 5 Последния Софиянец

    54 8 Отговор
    Индианците ги събират в резервата София където ще ги довършат с евтина огнена вода, отнемане на земята и добитъка и изкуствени болести от лабораториите на ул Козяк.Нищо ново.
  • 6 Абе ти знаеш къде ще го туря

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Ама ша ма стрият. Все пак си знаеш. Наторя с двата коша кога ша го караш?
  • 7 Делю Хайдутин

    2 8 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    На Стара планина.
  • 8 Няма страшно

    21 19 Отговор
    То така беше и през 14 век преди да дойдат турците. Бяхме пред изчезване, но те оправиха работата и бързо се наплодихме.
  • 9 провинциалист

    52 1 Отговор
    "Учени бият тревога" - няма да има ефект. Като започнат да бият политици и "бизнеса", ще има промяна.
  • 10 Всички изрожденци с по една мотика

    21 27 Отговор
    И на село. Ще им плащаме в копейки

    Коментиран от #17, #62

  • 11 Азззззззз

    37 3 Отговор
    На безочливите ни политици хич не им пука, важното им е да са евроатлантици. А и няма останал народ да ги помете.
  • 12 Трол

    14 3 Отговор
    Имаме обаче и много демографски оазиси.
  • 13 Сельо Жельо комплексара

    28 6 Отговор
    Той отмени софийското жителство.

    Коментиран от #61

  • 14 Роден в НРБ

    39 5 Отговор
    Благодарим на евро-атлантическите ни партньори и българските им подлоги. Пожелавам на западните п@д@ли радиоактивна пустиня от Ламанша до Елба.
  • 15 НЯМА И ГРОБОВЕ ДА ИМА НА ДЕДИТЕНИ

    27 4 Отговор
    Ами така ще е като избираме такива управници който изгониха децата ни и продадоха расипаха 🇧🇬БЪЛГАРИЯ 🇧🇬 БОГ ДА ПАЗИ ОСТАНАЛИТЕ ОЩЕ ТУК БЪЛГАРИ
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хората от селата

    34 21 Отговор
    масово ги напускаха когато се създадоха ТКЗС(1952г-1956г) и останаха без земя. В същото време се строяха заводи и селяните отиваха в града на квартира и работеха в новите фабрики раждайки по едно, рядко 2 деца. Това е началото на демографската криза. После им даваха гарсониера или двустаен, което бе също тясно. Когато върнаха земите през 1990г. бившите селяни бяха вече стари, а децата им бяха поели друг път и не им се връщаше на село, още повече, че в къщите им бяха настанили древни индийци. Сега процесът на обезлюдяване на селата продължава с липсата на инвестиции и инфраструктура.

    Коментиран от #37, #77, #92

  • 19 Град Козлодуй

    8 2 Отговор
    Вярно
  • 20 А на теб

    2 7 Отговор

    До коментар #17 от "Май ка ти да е, ба":

    Колко пи шки ти набиха 🤣🤣🤣🤣🤣
  • 21 Националния

    20 2 Отговор
    "герой" и управленец,собственика на партията ръководителка БМБ го боли шнуря.Нали всички дето минаха през власта от 89г. насам само това им беше в устата-развиваме се,в подем сме и няма никакъв проблем за страната.А всъщност се накрадаха и наимотиха тук и в чужбина.Кво да ги притеснява някаква демография?
  • 22 Оператор на права лопата

    17 6 Отговор
    После защо не гласувам. Ами ето защо. Всичките тези, които имат вина за подобни процеси, са били в управлението. Просто няма за кого.
  • 23 За 34 години

    33 5 Отговор
    либералфашисти превърнаха България според Евростат от 2023 г.в
    Най бедната
    Най корумпираната
    Най бързо умиращата
    държава в ЕС
    Реализираха единствени в историята на човешката цивилизация Закон за ликвидацията.
    Регистрираха Турска етническа партия единствена в света.
    Превърнаха България в пустиня и народа в дебили
  • 24 Костя от максуда

    13 8 Отговор
    Мен не ме касае. Моят електорат от мургавели се увеличава. Време е за възраждане

    Коментиран от #28

  • 25 Анонимен

    20 3 Отговор
    Имам къща на село, с градинка, зеленчуци, люлки и т.н. През лятото съм канил много пъти приятели, всеки си намира оправдание, за да не дойде, защото предпочита да е на морето. Българите мразят селата и това е, нямам друго обяснение. Аз ги каня, за да ядат и да си почиват, а не да копаят, но интерес никакъв...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ком

    27 5 Отговор
    В колониалната държава, която ни превърнаха новите ни "приятели", първото което се разграбва е умните и квалифицирани хора. Второто е всички млади хора с което се убива бъдещето на всеки народ. Тази политика на Запада е по-страшна от откритата военна агресия.

    Коментиран от #46, #87

  • 28 Оператор на права лопата

    15 10 Отговор

    До коментар #24 от "Костя от максуда":

    Костя ни е ясен, платен рycoфил. Рейтингът му се дължи на това, че експлоатира проблемите в обществото ни, като усилията на тикви и разни корпулентници да ни вкарат в чужда война. Но е ясно, че е популист и пет пари не дава. Стига да му капе в евровите и доларовите банкови сметки.
  • 29 Газибарев

    15 8 Отговор
    По важно е Украина да победи.По-важно е да сме верни атлантици и да изпълним волята на господарите ни на секундата.И когато те пръд.н.а.т.Ние да се на.с.е.р.е м.
  • 30 СС23

    12 1 Отговор

    До коментар #26 от "Хмм":

    Аз за това търсих, ама цените са изплискали легеня :DDD
  • 31 Реалист

    15 2 Отговор
    ГЕРБ и ППДБ изпълняват плана Ран - Ът на партньора им САЩ който включва 5 000 000 неселение
  • 32 Варненец

    16 10 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Куку, какво израждане, бе? Оня дето иска да национализира всичко и да вкара Рашкия ботуш тук. Защо не си върна субсидията, ами си купи още една къща в морската градина? Няма да изкарат и 3 % на изборите.
  • 33 Помнещ

    15 4 Отговор
    След 1990г така се договориха СДС със САЩ България да стане на половина като население от 10 на 5 милиона.

    Коментиран от #35, #64, #74

  • 34 Варненец

    9 9 Отговор

    До коментар #4 от "жендъро":

    Супер е в ЕС, не е като в НаСесерето. Повярвай ми, живял съм и в двете.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 идея

    14 3 Отговор
    Е нали сакахте преход към ,,демоКРАДЦИя,, бре?!Или тя кризата само за бедните. Сития на гладния не вярва. За сметка на тва се увеличава бройката на новите ,,българи,, из селата- бангладешките индигота. Шетането там е от сутрин до вечер. Бог високо - Цар далеко. Благодарим, Тулуп Ефенди и парламентаджии компания.
  • 37 Старец

    25 10 Отговор

    До коментар #18 от "Хората от селата":

    Не е точно така. Едно време във всяко село имаше училище до 8 ми клас, медицински и зъболекарски кабинети. ТКЗС осигуряваше работа за животножъди и земеделци. В село Бяла речка, в севрозапада се гледаха 10000 овце, 4000 крави. Имаше училище, хранителен магазин и кръчма. Никой не искаше да чуе за София, камо ли да живее там. Сега в селото живеят 7 човека. Да живее демокрацията и ЕС. Яжте банани на воля.

    Коментиран от #41

  • 38 Преди имаше

    15 6 Отговор
    държавна политика по този въпрос. Сега няма даже държава, не държавна политика. След 89-та вървим само надолу.
  • 39 Поправка

    11 1 Отговор
    Учени бият тревога: Демографските пустини в Евроатлантическа България обхващат все по-голяма територия
  • 40 Бесен Бустанджия

    7 0 Отговор

    До коментар #35 от "Варненец":

    2030 година като станат всички държави концлагери бягай където искаш, няма значение стига собственика ти да може да те наблюдава иначе те потупва по рамото с иглата пореден номер вакс
  • 41 Запомнил си

    11 3 Отговор

    До коментар #37 от "Старец":

    "преходния процес". Така беше, но хората масово напускаха селата, отиваха в "града" да работят на сухо и с по-голяма заплата, пенсионно осигурени с профсъюзни почивки - нещо което ТКЗС не можеше да осигури. На никой не му се ходеше с мотиката за 50ст. да копае цял ден. Празните къщи напълниха със цигани защото имаше някакво решение за забрана на катуните(крадяха много от общото и бягаха). Продаваха масово семки, а не съм виждал циганин да сее слънчоглед, същото и с царевицата по плажовете.

    Коментиран от #50

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Плана Ран - Ът

    10 0 Отговор
    Се изпълнява елементарно с ниско доходи и високи цени.
  • 44 незнайко

    12 0 Отговор
    ТОВА СЕ НАРИЧА УРБАНИЗАЦИЯ !!! Селата ще изчезнат ако няма предприятия за производство в тях !!! В БЪЛГАРИЯ това обезлюдяване е тенденция !!!

    Коментиран от #48

  • 45 мнение

    12 1 Отговор
    цитат
    с огромни територии, оставени на произвола на съдбата
    Не са на произвола
    Мургавите скакалци ще се погрижат да оползотворят всичко.
    От друга страна- населението намалява но цените на имотите се вдигат.
  • 46 Не знам дали разбираш колко си прав

    14 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ком":

    и каква е катастрофата?
    Единственото, което спечелихме от ЕС, е чеможем да работим в Западна Европа за малко повече пари.
    И че зареждалниците са унифицирани.
    Нищо друго.
    Внасят си боклуците (и буквалните, питайте Ковачки), изнасят ни златото и квалифицираните кадри.
    Един мигрант с основно образование е осем години държавна инвестиция.
    Един доктор е 22 години инвестиция.
    Един инженер е 18 години инвестиция.
    И това ние го губим.
    Иначе Боко, пеперастите и кой ли не ни обясняват как направили магистрали, спортни зали и какво ли още не.
  • 47 ТаУмВзе

    14 0 Отговор
    До 15 годинки Макс нема да ни има Изобще! То тва е и Целта де. Само Територията е Важна, без Матряла!
  • 48 Писах го в друг пост

    13 2 Отговор

    До коментар #44 от "незнайко":

    на един "кореняк-софиянец", дето провинциалистите му криви.
    "Ами инвестирайте в провинцията бе софиянци-кореняци. Още 50-те години построихте най-голямата екологична глупост до София - Кремиковци. Въглищата от СССР, рудата от Индия и Алжир, пушеците за вас. Докарахте металурзи от цялата страна защото софиянеца-кореняк такава работа не ще. Тия хора трябваше някъде да живеят - докарахте строители, после и шофьори за автобусите защото шофьори и дюлгери не става от софиянци-кореняци. Да продължавам ли със сегашните европейски и наши пари какво правите(инвестирате ги в София - Метро, молове, търговски вериги, строителство) и защо в София винаги има работа и заплатите са големи независимо от поне 1 милион хора от провинцията? Сега плачите от тия "чесъни" както наричате провинциалистите."

    Коментиран от #65

  • 49 Бай Ганьо

    7 0 Отговор
    Разсипниците продължават смело народа да го нема
  • 50 Старец

    11 3 Отговор

    До коментар #41 от "Запомнил си":

    След 1978 никой не копаеше с мотика. В дворовете на ТКЗС имаше стотици трактори и комбайни. В големите градове бягаха мързелите и така наречените " чантаджии ", тези, които после ни доведоха ,така наречената, демокрация.

    Коментиран от #53, #82

  • 51 оня с коня

    8 2 Отговор
    Ето какво ни казва доц. Цеков:"Хората в огромни територии на БГ измират ПОСТЕПЕННО".А КЪДЕ по света хората не измират "постепенно"?Чуди се Доцентът как така в Добричко където Земите са едни от най-перспективните в Земед. отношение се разрастват Обезлюдените Кметства...Ами редно е да се сети тая "Учена глава" че БАШ в Добруджа навлезе УСТРЕМНО Суперземеделска Техника и Жените с Мотиките просто отдавна са ненужни?А какво предлага тоя Доцент - Да се построят няколко Завода "за нещо" което да засели Региона с Бачкери,но за сметка на това да се ПРЕЦАКА Фантастичното Зърнопроизводство поради закономерното Замърсяване на Земед. Площи?Неадекватен човек...И съм сигурен че го знае това тоя доцент,ама пише неговите си работи щото пише Дисертация ,от което ще му влязат някакви пари в Джоба!Ама луд е тоя който ще му ги даде...

    Коментиран от #58

  • 52 Излишни тревоги

    9 3 Отговор
    Всеки отива да живее там където му е добре. Възрожденците уж много загрижени ама никой от тях не е отишъл на село, нали. Не го мислете.

    Коментиран от #55

  • 53 И от 1978

    8 4 Отговор

    До коментар #50 от "Старец":

    до 1989 са 11 години, като последните 4-5 ТКЗС бяха повечето ограбени и във фалит. Това стана като направиха АПК с построяването на една голяма административна сграда в общинския център. Напълнихя я с 300 чиновници и всички ТКЗС трябваше да ги издържат. Не случайно ги наричаха А-пване, П-ийване, К-урварлък. Това прогони и последните хора от селото обичащи земята и животните, а и повечето остаряха и измряха. За прибирането на реколтата нямаха хора и викаха ученици и студенти на бригада.
  • 54 БгТопИдиот🇧🇬

    6 2 Отговор
    В ЕССР е така

    Нал скачахте кат макаци за банани 89 .

    Коментиран от #60

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Механик

    11 8 Отговор
    Някой жълтопаветник ще ми обясни ли понятно, защо при лошия социализъм нямаше "демографски" пустини?
    Обяснете ми, щото аз не ги разбирам тия работи. Обяснете ми с какво е по-добра демокрацията с демографските пустини от пълните с хора села и градове на соца!
    Хайде да видим какво ще измислите!

    Коментиран от #67, #80

  • 57 Само питам

    5 0 Отговор

    До коментар #55 от "Само питам":

    ...за сметка на зърнарите?
  • 58 Моето бившо село

    9 0 Отговор

    До коментар #51 от "оня с коня":

    е било 3000 жители през 1930г. и когато се чудели кое село да направят граг избрали Попово защото имало една кръчма повече. Сега там има кооперация от зърнари която обработва 7000дка и се състои от 20 души с администрацията. Пълно е с древни индийци, те не работят живеят на социал и се плодят като мишки.
  • 59 Трап

    6 4 Отговор
    Не намалява достатъчно бързо и на правилното място. София е гнусно бетонно гето и става все по-зле! Затова съм си намерил демографска пустиня в западна България. Във вторник входирах техническия проект в местната община. Селото в пика си е било макс 100-120 души и да ги слушате какво разправят изкуфелите комуняги никога не е имало училище или здравна служба. Точно там ще се заселя догодина дай Боже. А селяндурите да стана 2 милиона у бетонната столица!
  • 60 оня с коня

    5 5 Отговор

    До коментар #54 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Така е - скачахме кат Макаци през 89-та ама НЕ за Банани,а за ДА СИ ВЪРНЕМ ИМОТИТЕ които Властта национализира през 44-та!А сега за твое инфо мога с Приходите които ежегодно ми носят да си купя цяла Бананова плантация.Ма докога ще лаете "по Съветски" бе Лумпени безпарични и що още сте в БГ?

    Коментиран от #86

  • 61 И тогава и сега

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Сельо Жельо комплексара":

    Все си бил полуграмотен илитерат. В коя държава има жителство, освен в ония с оня строй, от който се измъкнахме. Ако искаш да живееш в Мадрид, примерно, искат ли ти жителство. А някои даже бъркате жителството с гражданство, ама от панелния коптор на баба си като не сте мърдали, откъде да знаете.

    Коментиран от #66

  • 62 Яяяяяя

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Всички изрожденци с по една мотика":

    А защо трябва нещо да ви продавам?
  • 63 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Варненец":

    Сигурен ли си за 8-те милиона?В Максуда уж познавахте цифрите и знаехте числата.
  • 64 Дааааааам

    4 4 Отговор

    До коментар #33 от "Помнещ":

    През 1997г., тогавашният посРанник на фащ открито заявява, на семинар, на Боровец: - Вие не ни трябвате повече от ЧЕТИРИ МИЛИОНА.
  • 65 Какви ти кореняци

    5 1 Отговор

    До коментар #48 от "Писах го в друг пост":

    До един погражданени селяни. София след Освобождението е била 10-12 000 жители, разнородна по националности. Кално и мръсно. После присъединяване на околните села и нашествие на черноработници срещу жителство и панелни коптор. Барем да не помня как бяха нарамили торбите през рамо и с кални цървули. Интелигенцията е била от Русе, Габрово, Велико Търново,Стара Загора. Толкова за гордите "коренни жители", които някои полуграмотни се самоопределят.

    Коментиран от #71

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 инж.Ганев

    5 0 Отговор

    До коментар #56 от "Механик":

    Защото имаше жителство, прзн главо. А сега забой в канала, да свършиш нещо полезно.
  • 68 Само питам

    3 0 Отговор
    Защо триете?Защото обясних,че точно както беше при соца,сега е в Испания.
  • 69 Някой

    7 0 Отговор
    Няма да се плашите ци,га,,ни,те ще оправят демографската криза , те действат по въпроса, а циг,ан,ките са дашни за разлика от българките !!!

    Коментиран от #75

  • 70 Само пипам

    6 1 Отговор

    До коментар #55 от "Само питам":

    На баба ти и дядо ти само субсидии са им раздавали. Що плямпате небивалици?

    Коментиран от #76

  • 71 Само питам

    3 3 Отговор

    До коментар #65 от "Какви ти кореняци":

    Жълтопаветнико,кога си видял цървули и дисаги преди 50-60 год.в София?Интересно от Харвард ли ти идва интелигентността ,защото в проста София едва ли си живял.А след като не си живял,как видя цървулите и дисагите на родителите си?

    Коментиран от #84

  • 72 Българин

    9 0 Отговор
    Абе, то учените бият тревога за загиването на майка България, ама простите и крадливи мутри не мислят така и хич не им пука за българите и България. Те ще поуправляват още каквото има за крадене и след това ще бегат по островите да си харчат парите.
    Например. Един охлюв "бизнесмен" банев и баневица съсипаха много заводи и читави предприятия за да ги превърнат в златни посуда и коли и замъци. Докато не се изчисти тази пасман крадлива и уродлива държавата бъдеще няма.
  • 73 СЛОНА

    4 0 Отговор
    ТАКА Е ПРИ ДЕМОКРАЦИЯТА И ПРИ ЕС.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Много си тъп,Саше

    2 1 Отговор

    До коментар #70 от "Само пипам":

    Интересувал ли си се колко души са ангажирани за производството , съхранението,дистрибуцията на 100 тона домати( примерно) и 100 тона фуражно жито.Колко декара земя е необходима за производството им,колко пари и сред колко фамилии ще се разпределят в края на краищата.А не намесвай дядо ми и баба ми,защото те гледат от високо и не се знае...

    Коментиран от #81

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Реалност

    4 1 Отговор
    Това е резултата от 35 години криминален преход, под съветски контрол и модел:
    През този период винаги са ни управлявали от Москва, чрез свои пионки.

    1) двама министър председатели, които са били бивши граждани на СССР (Андрей Луканов и Сергей Станишев)
    2) един, министър-председател канадски гражданин, доведен от ДС чрез руския шапкар Радев да парадира като "западен" докато им върши работата (Кирил Петков)
    3) двама министър-председатели шапкари, отгледани със СССР в сърцето още от военната академия (Стефан Янев и Гълъб Донев, и двамата назначения на руския шапкар Радев ).
    4) двама министър-председатели на БСП, завършили в Москва (Сергей Станишев, Жан Виденов)
    5) един министър-председател, отгледан от генерала от ДС Любен Гоцев (Бойко Борисов)
    6) един президент член на Държавна сигурност (Георги Първанов, псевдоним "Гоце")
    7) един проруски президент с явен уклон към отделянето ни от ЕС и НАТО (Румен Радев)
    8) за всичките тези години имаме пожизнени ДС-КГБ ръководители на синдикати, браншови организации, дружества с патриотични имена.
  • 79 Време е за

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Възраждане
  • 80 Обясниха ти го, но

    6 0 Отговор

    До коментар #56 от "Механик":

    и аз да допълня. България беше заграден и охраняван двор-затвор с АК-47 и нямаше емиграция. Нямаш ли жителство не можеш да работиш в града, да си купиш жилище също. Или трябва да работиш някъде за да ти дадат жителство или да се ожениш/омъжиш за жителството за някой софийски изврятеняк или някоя софиянка-грозница.
  • 81 Само пипам

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "Много си тъп,Саше":

    Понеже ти зададох трудният въпрос за субсидиите на баба ти и дядо ти и сега включи въпроса колко души са били необходими....къде ви копат такива редки изпр....пардон изкопаеми?
  • 82 Не копаене с мотика ли?

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "Старец":

    Копаеха, та пушек се вдигаше. Тютюн, царевица, слънчоглед, памук и други, докато се вдигнат на такава височина, че плевелите да не ги задушават. Ако не си живял на село, поне по бригади не си ли ходил.
  • 83 Италианец

    3 0 Отговор
    Ами правете като Италия - продавайте къщи на село за символична сума до 100 евро примерно. Но с изискването новите собственици да живеят там няколко години, и в срок от 3 години да ремонтират къщата. Но ако все така искате абсурдни пари за къщи в пустинята, умрете си с алчността и амбицията за лесно забогатяване на чужд гръб. Всеки е тарикат у нас.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 В Севврозапада Управляват Феодали,

    1 2 Отговор
    ЖИТАРИ И ЕДНА Помещица в Монтана!! Две Партии са Окупирали Общините ГЕРБ и ДПС, и Хората не виждат светлина в Тунела! Старите си заминават Младите бягат Кой на където види! 35 год Демокрация!

    Коментиран от #93

  • 86 БгТопИдиот🇧🇬

    2 2 Отговор

    До коментар #60 от "оня с коня":

    Така е - скачахме кат Макаци през 89-та ама НЕ за Банани,а за ДА СИ ВЪРНЕМ ИМОТИТЕ които Властта национализира през 44-та!А сега за твое инфо мога с Приходите които ежегодно ми носят да си купя цяла Бананова плантация.Ма докога ще лаете "по Съветски" бе Лумпени безпарични и що още сте в БГ?

    Защото да ви вземем отново крадените имоти.Да ви пратим в БЕлене всичките евроатлантиклунатици.
    И ще седя в България защото дядовците ми са загивали за тази Земя.А твойте дедовци със синя кръв са ни вкарвали в огъня на войните.
    Понял ?!?!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 До като Управляваше БМБ бяхме(според

    1 1 Отговор
    Него все Отличниците на ЕС) Другите се Учили от Нас???? А ТОЙ. и Хиени ГЕРБ, Крадоха, Крадоха, Крадоха! Носехе и на Началниците и Плащаше милиарди за Самолетни чертежи за да се Правят ( тея В Брюксел и тея В САЩ,) че не виждат какво се Случва в България!! Корупция, Корупция Продънена Съдебна система и Прости но послушни хора на Власт!! Това беше Управлението на Борисов!! Счупи държавата!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Сократ

    0 2 Отговор
    Сетила се Мара да се побара. А и че това е целта на западните ни партньори и съюзници. Ликвидация на населението по нашите земи
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 някой

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Хората от селата":

    Напускаха селата само тези с по два грама мозък в повече . Тези с много-добър , отличен успех , да стават лекари инженери, агрономи, спортисти . И това след истинска образователна цедка . Останалите си оставаха на село , щото не им даваха друго гражданство. Под две деца семейство не е имало . В Северна България , Пловдивско , и др. имаше села които сега биха минали за големи градове. Със стадиони , школи , кръчми, дискотеки,училища ,заводи , болници на по 4 етажа . една обикновена селска мандра , преработваше ежедневно по 20 тона мляко , от истински крави.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Гласувайте за Баце и Шиши

    1 0 Отговор
    Те ще ни оправят. А децата на свързаните с тях калинки, лапачи и gъзоблизци някъде около 2050-та ще бъдат онодени от руснаци и турци. Да ни е честито погребването на славната 1340 годишна нация, за която поколения наред са давали живота си
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Хой

    2 2 Отговор
    Всичко свърши с любезното съдействие на българската продажна и смирена рая,която е най тарикатската на света и разбира само от пари,хартии които нямат никаква стойност.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове