Отидете към основна версия

1 032 9

Георги Киряков: По-вероятно е да не се реализира идеята с трети мандат и да се отива към нови избори

  • георги киряков-
  • трети мандат-
  • избори-
  • правителство

"Основното послание на Бойко Борисов е, че не иска да управлява в коалиция с ДПС и затова е това бягане по тъча, казвайки, че иска правителство на малцинството и очаква подкрепа от всички политически сили“, коментира политологът 

Снимка: NovaNews

Вероятността да се отиде на избори е още по-голяма, защото Бойко Борисов не иска ГЕРБ да носи отговорност. ГЕРБ има задължението да намери необходимото мнозинство, зад което да застане и да се избере редовен кабинет, макар че няма признаци. Борисов днес прокара тезата за правителство на малцинството, но това няма да реши нито един проблем.

Това прогнозира политологът Георги Киряков в интервю пред БНР.

"Миналия път не състави правителство с първия мандат и Борисов остави на втората политическа сила. По вероятно е да не се реализира идеята с трети мандат и да се отива към нови избори, които очевидно ще донесат задълбочаване на политическата криза“, коментира Георги Киряков в предаването "12+3“.
И допълни, че "даже "Възраждане“ очакват нови избори, за да подобрят резултата“:

"Защото бяха единствените, които на изборите подобриха резултата си и разбира се, и ДПС винаги са с добър резултат.“

Според политолога е "очевидно, че компромис трябва да се направи от Бойко Борисов“.

"А той не желае, защото не може да контролира едно управление без да е премиер и не желае. Въпросът е да носи отговорност за правителство, което не е съставено с неговата благословия – той няма да има контрол върху властовите ресурси“, прогнозира той.

И обясни, че "основното послание на Бойко Борисов е, че не иска да управлява в коалиция с ДПС и затова е това бягане по тъча, казвайки, че иска правителство на малцинството и очаква подкрепа от всички политически сили“.
Като пример Георги Киряков посочи, че когато спечелиш избори, имаш дълг и трябва да съставиш правителство, но то минава през мнозинство, през официална коалиция, "така както трябваше да мине управлението на сглобката, а няма такива индикации“.

"Борисов не обича да поема политическа отговорност, когато не е сигурен, че може да контролира управлението на държавата, да държи всички лостове на властта, затова представя себе си и партията си като силата, готова на компромис без той да участва – "не е задължително аз да съм премиер“. Но зад единствената фигура, която ще излъчи за премиер, стои Борисов, за да контролира управлението. Това го прави не за първи път“, смята Георги Киряков.

И аргументите му са:

"Три мандата винаги е имал предварителна представа, че той вече има мнозинство, което ще контролира. След последните избори няма такива индикации и затова заема позата "аз няма да съм най-отпред“. И ще намери консенсусна фигура и знае, че ще е от ГЕРБ."
Киряков обясни, че има ясен знак за връщането на ДПС във властта – "искат официално да влязат в управлението и да управляват с коалиционно споразумение, от което бяга Борисов - да се носи отговорността от ГЕРБ“.

"ДПС отдавна иска да бъде легитимирана като умерена партия, която може да участва в управлението, особено от времето на Тройната коалиция и с БСП. ДПС има желание официално да се върне в управлението и разпределянето на властовия ресурс“, обясни политологът.

И е категоричен, че основното задължение на победилата политическа партия е да намери мнозинство, което да застане зад един проектокабинет.

"Ролята на Румен Радев е да направи консултации, но не може да съставя парламентарни мнозинства. Президентът трябва да е равно отдалечен, но не и медиатор. Засега такава заявка за кабинет са дали ГЕРБ и ДПС, третата политическа сила отказва да влезе в преговори. Имаме малки политически сили - ИТН и "Величие", но и те имат условия, които са не толкова приемливи от Борисов и ГЕРБ“, коментира Георги Киряков.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол