Отидете към основна версия

1 592 58

Още 2025 година 2.18% от БВП могат да отидат за отбрана

  • нато-
  • атанас запрянов-
  • кенет мертен-
  • 75 години

Честване на 75 години от създаването на НАТО

На конференция посветена на 75 години от създаването на НАТО министърът на отбраната Атанас Запрянов обобщи взетите решения по време на провелата се между 9 и 11 юли във Вашингтон Срещата на върха. „Очаква се следващият пакет да бъде много по-взискателен и трудно постижим като брой цели. По наша оценка това ще изисква значително увеличаване на бюджета на отбраната, като може да достигне до 2.5% от БВП“, поясни той. Това може да се случи още 2025 г.

България подкрепи решенията по въпросите за засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса. Също така е налице напредък за създаването на щаб на многонационална дивизия на наша територия, като част от структурата на силите на НАТО.

„Налице е съвместната работа на България със съседните страни за формирането на Регионално командване на специалните операции и за създаването на коридори за военна мобилност на наша територия и подобряването на качеството на предоставяната поддръжка в ролята си на страна-домакин“, заяви министърът.

Решенията по отбранителния и възпиращ потенциал на Алианса включват:

осигуряване на необходимите сили, способности, ресурси и инфраструктура за изпълнението на новите отбранителни планове; провеждане на по-чести и широкомащабни учения; интегриране на предно разположените сухопътни сили на НАТО в отбранителните планове; укрепване на способностите за придвижване, усилване, снабдяване и поддържане на нашите сили, включително чрез ефективна и устойчива логистика и развитие на коридори за мобилност и други.

Във Вашингтон е препотвърден и подновения ангажимент за инвестиции в отбрана от поне 2 % от БВП, като бе подчертано, че са необходими допълнителни средства за гарантиране изпълнимостта на отбранителните планове.

Министър Запрянов посочи още, че на срещата са потвърдени и непоклатимият ангажимент на страните-членки към трансатлантическата връзка и към член 5 от Вашингтонския договор, и виждането, че бъдещето на Украйна е в НАТО.

По отношение засилването на подкрепата за Украйна са взети решения за стартиране на механизъм за подпомагане в областта на сигурността и обучение за Украйна от страна на НАТО:

поет е ангажимент за дългосрочно подпомагане на Украйна за предоставяне на военно оборудване, подкрепа и обучение; изграждане на Съвместен център НАТО-Украйна за провеждане на анализи, обучение и подготовка и разкриване на нова длъжност за старши цивилен представител на НАТО в Украйна

Министър Запрянов подчерта, че България подкрепя целия пакет от мерки за подпомагане на Украйна, за да е в състояние да се защитава от руската агресия, да постигне пълна оперативна съвместимост на въоръжените си сили и да се приближи към членство в Алианса. Очаква се още днес министърът да внесе в Министерски съвет предложението за нов пакет помощ за Украйна

Специален гост на конференцията беше посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Той поясни, че една от основните ползи за България от присъединяването ѝ към Алианса е двоен ръст на БВП, значителен ръст в привличането на чуждестранните инвестиции и туризма и задълбочаване на регионалната интеграция. Посланик Мертен посочи също така, че заплатата у нас се е повишила с над 65% за последните 20 години. „За пръв път българската икономика и България бяха квалифицирани от Световната банка като държава с високи доходи. България е изпреварила Унгария по този показател на глава от населението по данни на Eurostat“, допълни посланика.

Що се отнася до отбраната, то „ колективната ни работа за осигуряване на защитата и бъдещето ни не е приключила“, категоричен е американският посланик. „Този момент е критичен за НАТО. Отговорът се крие в самите принципи на НАТО. Днес светът е изправен пред много предизвикателства и запазването на мира никога не е бил по-важен, а НАТО е единствената структура, която може да защити колективната ни сигурност, просперитет и качество на живот“, категоричен е той.

Посланик Мертен подчерта, че НАТО няма планове да става част от конфликта между Русия и Украйна. Руската окупация в Украйна не предлага мир. Тя трябва да бъде спряна. НАТО не се меси в конфликта, но е важно страните-членки да помогнат на Украйна, за да може тя да се защити. Посланик Мертен, определи като „щедра“ политиката на България.

„За да осигурим бъдещето си, трябва да помогнем на Украйна да се защити, а демократичния свят продължава да се отзовава на този призив. Новият ни колективен ангажимент потвърждава колективното ни намерение да запазим стабилната си подкрепа за Украйна до 2026 г.“, припомни Мертен.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове