22 Юли, 2024 21:25 1 568 58

Още 2025 година 2.18% от БВП могат да отидат за отбрана

  • нато-
  • атанас запрянов-
  • кенет мертен-
  • 75 години

Честване на 75 години от създаването на НАТО

Още 2025 година 2.18% от БВП могат да отидат за отбрана - 1

На конференция посветена на 75 години от създаването на НАТО министърът на отбраната Атанас Запрянов обобщи взетите решения по време на провелата се между 9 и 11 юли във Вашингтон Срещата на върха. „Очаква се следващият пакет да бъде много по-взискателен и трудно постижим като брой цели. По наша оценка това ще изисква значително увеличаване на бюджета на отбраната, като може да достигне до 2.5% от БВП“, поясни той. Това може да се случи още 2025 г.

България подкрепи решенията по въпросите за засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса. Също така е налице напредък за създаването на щаб на многонационална дивизия на наша територия, като част от структурата на силите на НАТО.

„Налице е съвместната работа на България със съседните страни за формирането на Регионално командване на специалните операции и за създаването на коридори за военна мобилност на наша територия и подобряването на качеството на предоставяната поддръжка в ролята си на страна-домакин“, заяви министърът.

Решенията по отбранителния и възпиращ потенциал на Алианса включват:

  • осигуряване на необходимите сили, способности, ресурси и инфраструктура за изпълнението на новите отбранителни планове;
  • провеждане на по-чести и широкомащабни учения;
  • интегриране на предно разположените сухопътни сили на НАТО в отбранителните планове;
  • укрепване на способностите за придвижване, усилване, снабдяване и поддържане на нашите сили, включително чрез ефективна и устойчива логистика и развитие на коридори за мобилност и други.

Във Вашингтон е препотвърден и подновения ангажимент за инвестиции в отбрана от поне 2 % от БВП, като бе подчертано, че са необходими допълнителни средства за гарантиране изпълнимостта на отбранителните планове.

Министър Запрянов посочи още, че на срещата са потвърдени и непоклатимият ангажимент на страните-членки към трансатлантическата връзка и към член 5 от Вашингтонския договор, и виждането, че бъдещето на Украйна е в НАТО.

По отношение засилването на подкрепата за Украйна са взети решения за стартиране на механизъм за подпомагане в областта на сигурността и обучение за Украйна от страна на НАТО:

  • поет е ангажимент за дългосрочно подпомагане на Украйна за предоставяне на военно оборудване, подкрепа и обучение;
  • изграждане на Съвместен център НАТО-Украйна за провеждане на анализи, обучение и подготовка и разкриване на нова длъжност за старши цивилен представител на НАТО в Украйна

Министър Запрянов подчерта, че България подкрепя целия пакет от мерки за подпомагане на Украйна, за да е в състояние да се защитава от руската агресия, да постигне пълна оперативна съвместимост на въоръжените си сили и да се приближи към членство в Алианса. Очаква се още днес министърът да внесе в Министерски съвет предложението за нов пакет помощ за Украйна

Специален гост на конференцията беше посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Той поясни, че една от основните ползи за България от присъединяването ѝ към Алианса е двоен ръст на БВП, значителен ръст в привличането на чуждестранните инвестиции и туризма и задълбочаване на регионалната интеграция. Посланик Мертен посочи също така, че заплатата у нас се е повишила с над 65% за последните 20 години. „За пръв път българската икономика и България бяха квалифицирани от Световната банка като държава с високи доходи. България е изпреварила Унгария по този показател на глава от населението по данни на Eurostat“, допълни посланика.

Що се отнася до отбраната, то „ колективната ни работа за осигуряване на защитата и бъдещето ни не е приключила“, категоричен е американският посланик. „Този момент е критичен за НАТО. Отговорът се крие в самите принципи на НАТО. Днес светът е изправен пред много предизвикателства и запазването на мира никога не е бил по-важен, а НАТО е единствената структура, която може да защити колективната ни сигурност, просперитет и качество на живот“, категоричен е той.

Посланик Мертен подчерта, че НАТО няма планове да става част от конфликта между Русия и Украйна. Руската окупация в Украйна не предлага мир. Тя трябва да бъде спряна. НАТО не се меси в конфликта, но е важно страните-членки да помогнат на Украйна, за да може тя да се защити. Посланик Мертен, определи като „щедра“ политиката на България.

„За да осигурим бъдещето си, трябва да помогнем на Украйна да се защити, а демократичния свят продължава да се отзовава на този призив. Новият ни колективен ангажимент потвърждава колективното ни намерение да запазим стабилната си подкрепа за Украйна до 2026 г.“, припомни Мертен.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    58 2 Отговор
    На снимката - най-изявените козяшки подлоги ! Какво ли не прави продажника за 30 сребърника ! Дори краде кремчета.
  • 4 Анонимен

    35 3 Отговор
    Българи,дайте ние да си събираме капачки-знаете защо!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Те тия от снимката

    34 1 Отговор
    Са за ................😡😡😡😡😡😡😡😡
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Не говори от името

    27 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    БЪЛГАРСКО .......... 🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 10 ТаУмВзе

    33 2 Отговор
    Върти напрао 1000 процена за отбрана, после мое да си монтираме още 55 краварски базички, за десерт Ленче кремче да обяви Война на Русия де! Болни и Лекари нема, ма за железа 55та употреба ИМА“
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дрън дрън та пляс

    28 1 Отговор
    А за народа някоя стотинка ще остане ли?
  • 13 Българин

    32 2 Отговор
    И от кого ще се отбраняваме или ще плащаме на агресорите от НАТО и ЕС.
  • 14 Само си ги представете

    34 1 Отговор
    Тия изтипосаните на снимката как ли ще се разбегат кат мишки ,ако насреща им се яви Путин😀😀😀
  • 15 Тези фотографиралитесе

    17 3 Отговор
    В обща Могила

    Коментиран от #17

  • 16 БгТопИдиот🇧🇬

    19 1 Отговор
    Харчете още нашите пари,харчете,вааата махма гнясна !!

    Ша виснете,бъдете сигурни !
  • 17 да де

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Тези фотографиралитесе":

    и по скоро , че са само по злините
  • 18 Нагле...ците м....сни

    13 2 Отговор
    Вижги ти за кво седнали да мислят пак за тия укро..ф...шаги.......
    АБЕ ТИ ...КВИ НАБИЙТЕ СИ ГО В Ч......УТО......Р....ИТЕ П.....СТИ,ЧЕ ДОКАТО НЕ ПОЧНЕТЕ ДА МИСЛИТЕ ПЪРВО И ЕДИНСТВЕНО ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ПОДКРЕПЯ И ТАКА ЩЕ СИ ХОДИМ ОТ ИЗБОРИ НА ИЗБОРИ И ЩЕ СИ КАРАМЕ СЪС СЛУЖЕБНИ ПРАВИТЕЛСТВА......!!!!!!......
  • 19 Да бе

    12 2 Отговор
    A колко даваме кеш, ток и пр. на украйна в процент от БВП? А 100 и кусур хилядите укр бежанци? Включени ли са в бюджета? А за нещо за безплатното джепане към украйна? Днес пак дадохме някакво армейско оборудване на вече фалиралата украйна и уж ще получим намсикви отстъпки и краво бонуси. Какво става с хартиените PDF-18 за милиарди? Какво става с шосейните джипки пак на хартия - "Страйкър" за борба с безредици (Стайк в превод е стачка)?
  • 20 🍊🍋🇧🇬

    7 2 Отговор
    ВАРИАНТ:
    Руската Армия ще стигне до Днепър, река Днепър е естествената гео - стратегическа и гео - политическа линия която разделя Руската Федерация от Европа, останалата част от Украйна в най добрият случай ще бъде Неутрална извън НАТО и част от ЕС.

    ВАРИАНТ:
    Руската Армия ще стигне до Полската Държавна Граница.

    Трети Вариант няма.

    За Русия, Западна Украйна ще бъде “морковът” който Русия ще предложи на ЕС и НАТО във връзка с много подробен договор за регулация на Войски, Военни Системи и Договори за Военен Състав в Европа на ЕС, НАТО и Русия, това е по добрият ВАРИАНТ, който ще се обсъжда след избирането на Доналд Тръмп за Президент на Съединените Щати.

    ВАРИАНТ: Русия на Полската Държавна Граница е неприемлив за ЕС, НАТО и Русия, ерго Съединени Щати.

    :) Мир няма да бъде постигнат за 24 часа, колкото Дончо да ги приказва разни.
  • 21 гражданин

    14 3 Отговор
    Тази снимка е култова ,защото с тези на нея се оприличава цялата ни държава ,а ако бяха и боко и шиши на нея щеше да е най-култовата !
  • 22 Абе тя страната изгоря от жеги

    15 1 Отговор
    .... те за оръжия бълнуват ! Да наблегнем върху покупката на самолети и вертолети за гасене на пожари ! И след като ни бъдат доставени платените вече самолети Фейк-16 , тогава можем да говорим за % от БВП - до тогава 0% ! И Хамерите като не могат да изпълнят поръчката - (ама парите бързо - бързо ги прибраха) да си кажат ! Има и други производители на бойни самолети , и то Европейски !

    Коментиран от #23, #32

  • 23 Хаааааахаааааааа ха

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Абе тя страната изгоря от жеги":

    Има и Восточни производители на сомольоти.........
  • 24 🍊🍋🇧🇬

    10 2 Отговор
    Войната в Украйна е краят на НАТО както го знаем, само на “платените клакьори” (като Министър Запрянов и “компания”) не е ясно?

    Следващият Президент на Съединените Щати, Доналд Тръмп и Французите Жан Люк Меланшон, Джордан Бардела, Марин Льо Пен ще разтурят НАТО - то такова каквото е сега, Българите отново ще търсят закрила, не остава голям избор, но Ердоган и Турция са насреща, Путин е твърдо решен да върне твърдоглавите Българи на Султана за отстъпки в Задкавказието.
  • 25 Абе

    10 1 Отговор
    Тия на снимката трябва да ги сношават десет роми с големи керестета, а къдравата Сю да им пие хайвера!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Перо

    12 1 Отговор
    Родоотстъпниците обезоръжиха армията! Отдавна свинете министри на МО казаха, че сме дали максималното и складовете са празни, сега отново изпращаме за ционисткия режим още военна помощ! Копаеме дъното!
  • 28 Маша и Медводка

    2 6 Отговор
    Трябва да се инвестира в отбраната от асвабадители.
  • 29 Перо

    5 1 Отговор
    Още няколко месеца остават и после с джендърията в БГ и ционисткия, превратаджийски режим в Киев е свършено! Ще плащаме чужди войни, няма да стане!
  • 30 спрете плащането

    3 0 Отговор
    на скакалците
    те не мувать
    те говорять
    схващате ли разликата

    Според Антон Радичев
    - цакат ни с топла бира
  • 31 🍊🍋🇧🇬

    6 1 Отговор
    Когато Франция “кихне”, Европа хваща Хрема, тежка форма на Ковид.
  • 32 оня с коня

    2 12 Отговор

    До коментар #22 от "Абе тя страната изгоря от жеги":

    Ама закво ти е да гасиш пожари ПРЕНЕБРЕГВАЙКИ ОТБРАНАТА на Държавата - да нахълта Руския Аскер и да каже Путин "А это уже Наше"?Е, и да измърмори някаква благодарност че му я предоставяме угасена...А какви самолети търсиш от Америка - нали точно такива като тебе крещяха ядосано че сме дали напред едни пари,а сме получили единствено Чертежи и до там?Сега изведнъж - що ги няма самолетите?!И се виждате че след НЕКОЛКОКРАТНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ на русофилстващите в БГ се оказахте 23,7% а не "Целият народ" на каквото се правите и пак напирате да определяте кой и накъде да кара влака...
  • 33 Перо

    11 1 Отговор
    На хората изгоряха къщите, стопанските сгради и посеви, нямаме никакви пожарогасителни хеликоптери и самолети, пожарната не работи, унтерменшите от правителството и ционистките НПО изпращат пари от бюджета за издръжки и военни помощи за ционистки режим и чужди войни! Здравеопазването е в окаяно състояние, пътищата са лунен пейзаж, цените на хранителните стоки скочиха до небето, овцете гледат плащане на ционистки режими и наркомани в Украйна!
  • 34 граф Монте Кристо

    5 0 Отговор
    Охооо,много дащни тия министри,направо на два 2,5 % от БВП отиват,а други богати страни се сакънят за по-малко от 2.Какво ги прихваща,нали бяха миролюбци,ликвидираха БНА И НАборната служба,затвориха повечето поделения и всички гранични застави,границата дори не я охраняват.А сега и военно производство развихриха,и държавния бюджет развързаха ,всичко за укрите,всичко за бблагото на зеления рептил.
  • 35 Любо

    9 0 Отговор
    Добре че фашистите се документират на снимки за да нямат после оправдания....
  • 36 йфсй

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    нато е хартиен тигар на изчезване кто всички стари кучета
  • 37 Попето

    6 1 Отговор
    Безумци управляват България, Които под командата на "нашите съюзници" от НАТО, ще съсипят съвсем и без това опърпаната ни родина! Какъв елит на подиума само - Еленка с коремчето, Данито Митов, дър...тия комунист Запрянов, хаитянинът не се чува какво говори - били сме процъфтявали под крилото на НАТО! ПОДИГРАВКА с народа.
  • 38 🍊🍋🇧🇬

    5 1 Отговор
    НАТО е в предизвестена смърт и нищо не може да го извади от “комата” - Войната в Украйна.

    НАТО се от дефанзивен Съюз, ерго отбранителен се превърна във офанзивен съюз, ерго настъпателен.

    “Руската Мотика” която НАТО, ерго Европа, ерго Франция - Наполеон Бонапарт, Германия - ерго Адолф Хитлер, ЕС, ерго Четвъртият Германски Райх настъпва веднъж на всяко Столетие е факт, Европа е с най голяма загуба, Икономически, Военно,
    Гео - Стратегически и в Гео - Политически смисъл.

    В случай че НАТО ескалира “вертикално” (това ще бъде “последният пирон” в “ковчегът на НАТО) в Украйна, Русия ще ескалира “вертикална и хоризонтално” от Украйна през Близкият Изток до Китайско Море.
  • 39 Ти да видиш

    8 0 Отговор
    Вижте и запомнете добре физиономиите на тези държавни изменници!!!!
  • 40 Ненормален

    5 0 Отговор
    Референдум!
  • 41 сноу

    5 0 Отговор
    Байкенеф пак събрал гнусната тройка, че сложил усойницата да ги надзирава..
  • 42 🍊🍋🇧🇬

    5 0 Отговор
    Българското “министърче” на Отбраната “губещ коми”, губещ “демократ” но “патриот” но “патриот” както поетът го е написал:

    “ Патриот е - душа дава
    за наука, за свобода;
    но не свойта душа, братя,
    а душата на народа!
    И секиму добро струва,
    само, знайте, за парата,
    като човек - що да прави,
    продава си и душата.”
  • 43 Боклуци

    4 0 Отговор
    Комплект.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Тия са срам

    3 0 Отговор
    И позор за БЪЛГАРИЯ плюс още няколко дето ги няма на снимката ,но са скрити зад тия пионки.....
  • 46 Смъртник

    5 0 Отговор
    България не е Украйна! И нашите пари няма да ги дадем за фашистите! А ти г н и д о ще си като Тагарев- старци с най- тежка старост в затвора!
  • 47 Ейййййй тоя как

    4 0 Отговор
    държи микрофона сигурно си представя че г...о.......държи на оня дето се отказа от кандидат- президентската надпревара отвъд океана.......😀😀😀
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Граовеца

    0 1 Отговор
    България е изпреварила Унгария по този показател на глава от населението по данни на Eurostat------ демек, ще внасяме работна ръка от Унгария
  • 50 🍊🍋🇧🇬

    1 0 Отговор
    Това което е кристално ясно, е че много десетки години след като всички ние ще сме се превърнали на прах, последствията от войната в Украйна ще са ясни на бъдещите, политици, военни и обикновените граждани на Европейските Държави, “слаби”, (weak politicians) са :( правилото за Световна Война, ерго ето защо ЕС, НАТО, и жителите на Европа са на ръбът на Трета Световна.

    Европа и светът са на ръбът на Трета Световна Война.
  • 51 Руска Ллама

    0 1 Отговор
    Мууу ддера е руский днеска
  • 52 вокийс

    3 0 Отговор
    Затвор. Само като почнат да влизат в затвора, тогава тези национални предатели дето си викат евро атлантици, тогава ще разберат какво е да лъжеш и крадеш българина. Една шепа негодници ни разиграват вече 34 г. Само като ги подкарат към затворите тогава ще се кротнат. Българите са длъжни да се събудят и да ги мятаме. Пак повтаряме една шепа негодници са а разиграват 6 милиона българи.
  • 53 дядото

    1 0 Отговор
    вие изобщо имате ли нагласата да мислите за българския народ или ви интересува само ес , нато , войната в украйна и предстоящата трета св. по-важно е колко от бвп ще бъде заделен за образование,здравеопазване,за социални р-ди,за подобряване доходите на населението и пр.,а не да поддържаме бюджета на сащ.продажници,мислете за народа,не само за собствените и чуждите интереси.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 нали сме уж демонокрация

    0 0 Отговор
    Кога ще има референдум за оставане в нато?
  • 56 Пазител

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Механик":

    Нас все някой трябва да ни пази и да ни храни без да правим нищо. Българина все на готово чака.
    Ние сме в съюз а не в благотворително дружество.
  • 57 ОТ СОЦА

    1 0 Отговор
    Абе български царвулите народа едва крета от работищи бедни 3 милиона българи горбетчии пенсионерите болни едва гилат армия нямаме от сумати години всичко що имахме подарихме сега и ЕВРОТО ЩЕ ни занули АБЕ БЪЛГАРОМРАЗЦИ КАКВО ОБЕЩАВАТЕ ОТ РОБСКИЯ СИ НАРОД
  • 58 КРАДЛАТА НА КРЕМЧЕТА , ЩО ДИРИ

    0 0 Отговор
    ПРИ ТИЯ КРАДЦИ - КЪМ ГЕРБ ЛИ СЕ Е ОРИЕНТИРАЛА ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове