Отидете към основна версия

2 377 15

Сапьори и военни пристигнаха на мястото на пожара край Елин Пелин

  • взрив-
  • фойерверки-
  • сапьори-
  • улин пелин

Евакуирани са 150 души

Снимка: БНТ

Три джипа на Военна полиция тип „пустинна котка“ влизат на мястото на взривовете, съобщиха от Министерството на отбраната. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и директорът на Военна полиция бригаден генерал Ивайло Сотиров се включват в овладяването на ситуацията, предаде БНТ.

Към мястото на инцидента са изпратени военнослужещи с четири водоноски от състава на Мобилната комуникационна станция (КИС) – Горна Малина, както и военнослужещи с две водоноски от формированието в Негушево, от състава на Командването за логистична поддръжка.

Подготвя се специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в Мусачево, от състава на Сухопътните войски. Формированието разполага с пет авторазливни станции, които ще бъдат използвани, става ясно още от съобщението.

На място има също сапьори и други военни специалисти.

Два екипа на Инспекцията по труда също са на мястото на инцидента с горящите складове на фойерверки край Елин Пелин. Извършвали са проверка по инициатива на РИОСВ и КОС, последно през октомври 2023 г.

Констатирани са три нарушения от материалната компетентност на ГИТ. Те са били по-скоро организационни.

Всички работещи имат свидетелства за правоспособност с такъв тип изделия. Провеждат им се постоянни обучения.

Около 150 души от Гара Елин Пелин са се преместили при близки и познати в по-далечен район, в момента не тече евакуация, каза пред БНТ областният управител на София-област Силвия Арнаутска. Тя допълни, че няма интерес от местното население да се евакуират на места, които се предоставят от Българския Червен кръст (БЧК).

Трябва да се евакуират хората, които се намират в най-голяма близост до Елин Пелин, каза още Силвия Арнаутска. Това, което сме предприели е да им предоставим възможност да отидат във всички бази на БЧК, които са в близост, допълни тя.

За момента няма необходимост от помощ, каза още областният управител. Всички институции са на място, организирани са абсолютно всички власти – полиция, пожарна, военни, създаден е Оперативен щаб, който непрекъснато следи ситуацията и се вземат адекватни мерки, поне за момента, добави Арнаутска.

Хората ще получат ново предупреждение от BG alert, дори да е през нощта, каза още областният управител в отговор на въпрос дали системата може да бъде задействана отново, ако се наложи.

Заради пожара в склад за фойерверки беше обявено частично бедствено положение в град Елин Пелин, както и в селата Гара Елин Пелин и Нови хан, съобщи за БТА Кристина Димитрова от общинската администрация.

От системата BG alert изпратиха предупреждение за евакуация към жителите на Гара Елин Пелин в посока Нови Хан, предаде БТА.

Столичната община изпрати 11 цистерни с вода на мястото на пожара в склада за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

С тях се подпомага работата по погасяване на взривовете. Направена е организация пожарните автомобили и водоноските да презареждат с вода от инсталацията в Хан Богоров.

Столична община постави в района на пожара мобилна измервателна станция за измерване качеството на атмосферния въздух. Станцията е позиционирана в центъра на с. Лесново в непосредствена близост до пожара. С нея ще се направи емисионен контрол на качеството на атмосферния въздух.

Очаква се първите данни да се визуализират след 02:30 часа, като те ще са видими в реално време на сайта на Столичната община.

Три аварийни екипа на Столичната община продължават да работят в координация заедно с пожарната на терен. Те следят пожара с помощта на дрон с термокамера и съдействат за евакуацията на хора, информират от общината.

Столичната община има готовност да окаже съдействие за настаняване на нуждаещи се в общинските центрове за временно настаняване. Сигнали за хора, които трябва да бъдат настанени, се приемат в денонощния контактен център на телефон 0700 17 310 , както и през 112.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове