Отидете към основна версия

4 600 6

Важните новини във ФАКТИ на 13.08.2024 г.

  • ахмед доган-
  • вили лилков-
  • синдикати-
  • заеми-
  • жито-
  • горица грънчарова-кожарева-
  • дпс-
  • калин стоянов-
  • тошко йорданов-
  • николай марков-
  • ранени-
  • калоян методиев-
  • дете-
  • адв. деница любенова-
  • даниела везиева

Промяната в собствеността е заявена

Снимка: БГНЕС

Ахмед Доган "вдигна ръце" от ТЕЦ "Варна"

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган иска да върне обратно собствеността в ТЕЦ "Варна" на ексминистъра Данаил Папазов, става ясно от документи в Търговския регистър.

Проф. Вили Лилков: Българският парламент копае политическото дъно

Има криза в държавата, има криза и в политическите партии. Ситуацията е тежка, включително и с оттеглянето на избирателите от политическата игра. Това, което се случва, е трайно. Прогнозите са, че това ще се задълбочи. Това каза председателят на "Синя София" проф. Вили Лилков в "Денят ON AIR".

Синдикати искат минимална заплата от 1077 лв. за 2025 година

Синдикатите изчислиха, че от догодина минималната работна заплата (МРЗ) трябва да е с 15,4% по-висока и да стане 1077 лв.

Бюджетната комисия прие на първо четене законопроект за защита на длъжниците от колекторските фирми

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси приеха на първо четене законопроект, който цели да пази длъжниците от произвола на дружествата за събиране на задълженията. Проектът е Министерският съвет и предвижда въвеждане на лицензионен режим за колекторските фирми.

Житницата на България бие тревога: Втора година имаме суша

В Добруджа приключи жътвата на пшеница и ечемик. Заради високите температури се очаква жътвата на царевица и слънчоглед да започне по-рано и комбайните да влязат в полетата до седмица. Състоянието на посевите обаче дава основание на земеделците да очакват доста по-ниски добиви от обичайните.

Недялко Статев обработва 8000 декара земя в добричкото село Поп Григорово, като 15% от нея е засята с царевица и слънчоглед. Заради липсата на зимна влага и на дъждове със стопанско значение, очаква ниски добиви от двете култури.

"За първа година от последните пет години влизаме с влага около 60% в пролетния сезон, което е изключително ниска, никаква зимна влагозапасеност. Оттам нататък имаше пролетни дъждове, но те просто не са достатъчни, за да изхранят културите. И другият най-важен момент особено при царевицата е дъжд по време цъфтеж, което тази година липсваше. Оттам резултата, който виждаме на полето – малки кочани и не във всяко растение“, коментира пред bTV земеделският производител Недялко Статев.

В района последния значителен валеж е от края на юни. Затова и Статев очаква добивите да бъдат поне наполовина по-ниски от нормалните – около 300 кг при царевицата и около 150-200 кг. за слънчогледа.

"Нормалният среден добив за слънчоглед е около 280 до 300 килограма, почти двойно, а при царевица там е доста по-разтегливо понятието, но да кажем 700-750 е добър добив“, уточнява той.

Това е втората поредна суха година за Добруджа. Но сега и температурите са високи, казват специалистите.

"Винаги е имало горещи дни – 36°-38°, но това е било за 2 до 4 дни максимум, а сега имаме седмици наред с температура над 34°-35°. Тази висока температура е съчетана с липсата на вегетационни валежи, което оказва много негативно влияние на посевите, не само на слънчогледа, при царевицата е по-зле“, обяснява доц. Галин Георгиев, селекционер в Добруджанския земеделски институт.

Неговата прогноза е, че ще има полета и с нулев добив. Според доц. Георгиев е необходима държавна политика за изграждане на поливни системи при земеделците.

Калин Стоянов бие тревога: Около нас всичко гори!

"Имаме готовност да пратим 15 служители на пожарната с два пожарни автомобила, за да помогнат за потушаването на пожарите в Гърция. Колегите са на територията на Благоевград. Ако от Гърция потвърдят сме готови веднага да отидем", съобщи вътрешния министър Калин Стоянов.

Той сподели информацията по време на брифинг относно пожара във вилна зона Дондуково, Пловдивско, който избухна вчера, а днес успешно е потушен.

Стоянов допълни, че обстановката почти в цяла България вече е нормална, предава Plovdiv24.bg.

"Все още бушува пожарът на гръцката граница, но и там имаме овладяване на ситуацията. Директорът на пожарната ми докладва, че за съжаление на българо- турската граница около Малко Търново, на километър от границата, има пожар на турска територия. Има изпратени екипи на пожарната и горските стопанства. Надявам се колегите от Турция да овладеят огъня, ако ние ще пресрещаме огъня на българо-турската граница".

Министърът благодари искрено на всички огнеборци, които неуморно се борят с огнената стихия. Той разясни, че скоро ще компенсира българските пожарникари.

"Не може да ги дръпна от терен, за да им се отблагодарим. Това ще се случи, когато овладеем изцяло ситуацията в страната. Ситуацията е тежка не само в България. Около нас можем грубо да кажем, че всичко гори. Вчера разговарях с гръцкия посланик и там е изключително тежко положението. Търсят помощ по механизма за гражданска защита на Европейския съюз".

Горица Грънчарова-Кожарева реши кои министри ще останат

Вече е ясно кои министри от кабинет “Главчев” остават на постовете си. Това са Людмила Петкова, Галин Цоков, Галя Кондева, Найден Тодоров. Каква обаче ще бъде съдбата на вътрешния министър Калин Стоянов все още не е ясно.

Областният лидер в Кърджали посочи кога в ДПС ще се гласува оставката на Пеевски

Съдбата на Движението за права и свободи ще бъде решавана, след като президентът издаде указа с датата на изборите, заяви областният лидер на ДПС в Кърджали Ресми Мурад.

Четири оставки след смъртта на полицая в Пловдив

Четири оставки ще бъдат приети, заради трагедията със 49-годишния полицай в Пловдив. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Калин Стоянов, който пристигна извънредно в града под тепетата.

Тошко Йорданов за служебния кабинет: Христо Иванов и Пеевски са двамата, стояли си по скутове и членове на закона

Не съм я писал аз тази глупост в Конституцията. Намерете си човека-творец и му задайте въпроса. Ние бяхме против това. Целият този панаир стана с тези тъпи поправки.

Николай Марков: Няма да участвам на предстоящите избори с "Величие" или политически проекти

Николай Марков заяви, че няма да участва в предстоящите избори в нещото "Величие" или други подобни субекти.

Две жени и дете са ранени при катастрофа край Ямбол

Жена на 39 години пострада при катастрофа на пътя между Ямбол и село Роза.

Калоян Методиев: Археолози откриха нова ценна статуя – защо ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС отказаха да се финансира национално богатство?

„Археолозите ни откриха бронзова статуя на бог Дионис с пантера при разкопки край село Скутаре до Пловдив. Това е поредната ценна находка от това лято, след мраморната мъжка статуя в Хераклея Синтика, която ни вкара в световните новини. Затова внесох искането за повече пари за теренни разкопки в бюджета през юли (5 млн. за цяла България). То беше безцеремонно отхвърлено в парламента (ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС) като дори гласуваха да няма дебат по темата. Да ми затворят устата. Предупредих ги от трибуната, че в ерата на интернет и медиите няма как да го направят“.

Шефът МВР в Пловдив подава оставка след трагедията с простреляния от детето си полицай

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов даде подробности за трагедията, при която 7-годишно дете простреля смъртоносно баща си, който е полицейски служител.

"Детето е било там, където са шкафчетата на колегите, вероятно там е било оръжието и шкафчето не е било заключено, при което се чува един изстрел и виждат детето с пистолет в ръка и смъртоносно простреляния полицай", обяви той.

По думите му въпросите са много - как се е озовало оръжието в ръцете на малко дете и как е било в такава специализирана институция.

Стоянов обяви, че е поискал оставката на шефа на полицията в Пловдив.

"От това което чух днес като факти и обстоятелства, аз съм на мнение, че постовете трябва да бъдат освободени от началника на отдел "Охранителна полиция" към ОДМВР - Пловдив, началникът на сектора "Специализирани технически действия", а в още в днешния ден съм отстранил от длъжност началника на специализираните полицейски сили.

По думите му това са абсолютно всички оставки по вертикалата на дирекцията, които са нужни.

Стоянов отговори, че не е имало друг разговор с бъдещия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева.

Директорът на Областната дирекция в Пловдив ст. комисар Георги Чергов потвърди пред медиите, че ще понесе своя отговорност и ще подаде оставка, като иска да бъде преназначен в системата на МВР.

Адв. Деница Любенова: Законът за т.нар. ЛГБТ "пропаганда" противоречи на Конституцията

Президентът ще наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование, смята адв. Деница Любенова – директор на правната програма на организацията "Действие".

Даниела Везиева е готова да се включи в екипа на Горица Грънчарова-Кожарева

Бившият министър на икономиката Даниела Везиева заяви, че е готова да се включи в екипа на Горица Грънчарова-Кожарева. Тя коментира темата пред журналисти в Народното събрание.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол