Отидете към основна версия

1 980 33

Георги Свиленски: Борисов и Пеевски най-накрая подчиниха БСП

  • георги свиленски-
  • бсп-
  • политика

Няма да участваме нито в други листи, нито в други партии, категоричен е социалистът. Седмица след вписването на Зафиров БСП стана „приемлив партньор“ за ГЕРБ – докато беше Нинова Борисов не смееше и да помисли да го каже. Социалистите са бесни от предателството

„Само седмица след вписването на Атанас Зафиров Борисов излезе и каза: “БСП е приемлив партньор”. Нещо, което преди не си е позволявал и да помисли да го каже.

Това заяви в предаването на Дарик радио “Стълбището“ народният представител от „БСП за България“ Георги Свиленски.

И добави:

„15 години, откакто Борисов управлява и 8 години, откакто Нинова е председател, Борисов не си е позволявал и да си помисли да го каже, че БСП може да е партньор. Винаги казваше – „имам решение на конгрес“, „те убиха дядо ми“, „вкараха ни в затвора“ и какви ли не глупости е говорил по адрес на БСП. Но сега, след вписването на Атанас Зафиров той каза – „БСП за нас са приемлив партньор“. Преди това пък председателят на парламентарната ни група Борислав Гуцанов заяви, че изпитва „уважение към ГЕРБ“, посочи Свиленски.

„Виждаме дългата ръка на Пеевски и в съдебното решение и в овладяването ръководството на БСП. Социалистите по места са бесни. Хората по места виждат предателството, което се извършва в момента, облечено под хубавия девиз на новото ляво – обединена левица, но в крайна сметка то е нито ново, нито ляво, а една прокарана линия на Пеевски и Борисов“, категоричен е Георги Свиленски.

По думите му Пеевски и Борисов дълги години са се борили да подчинят БСП и именно такава ще е ролята на партията в следващия парламент.

“Защото тези хора вече са длъжни на Пеевски и те трябва да си върнат дълга, а когато си зависим, когато дължиш - изпълняваш”.

По думите на Свиленски проблемът на Нинова и хората, които я подкрепят е, че са независими. Запитан какво означава, социалистът даде пример – да можеш да гласуваш, така както прецениш. А не да излезеш от залата при гласуване или да натиснеш „за“, когато правилното решение е „против“. „С това Нинова се бореше. Моралът е да бъдеш последователен, особено, когато след теб вървят хора, защото там, в парламента ти представляваш тях“.

„Хора без морал овладяха ръководството на БСП“, заяви Свиленски като подчерта: „Ние с Иван Ченчев не сме били в ръководството, тези, които сега я обвиняват, подготвяха решенията – Зафиров по коалиционната политика, Гуцанов - по организационната, Вигенин - по международната. И не знам как днес ходят между хората. Защото, когато искаш нещо ново, казваш: да, провалихме се, хайде да отстъпим всички крачка назад и да дойдат младите. А те, след като Нинова подаде оставка, се сбиха кой да седне на стола й“, коментира социалистът.

Свиленски бе категоричен: „Няма да участваме нито в други листи, нито в други партии. Аз съм член на БСП. Това, че едно ръководство е решило по служебен начин да ме елиминира е негово решение. Да си проведат предизборната кампания, аз няма как да съдействам на ръководство, което ще вкара парламентарна група, която ще обслужва Борисов и Пеевски. Ние за 2 дни събрахме 10 000 подписа за регистрацията – доказателство, че хората искат чисто БСП“, посочи той.

В разговора за политическото бъдеще Свиленски посочи: „Виждам желание у хората за нещо ляво, но не това ляво - зависимо и подчинено. Като минат изборите, ще видим какво мислят нашите другари“.

„Когато предлагаш закони, много пъти те са полезни за обществото, но носят електорален срив за партията или критики. Това коментира Свиленски във връзка със закона за ЛГБТ пропагандата, който наскоро парламентът прие.

„Наказателният кодекс - когато приехме да се конфискуват автомобилите на пияни и дрогирани шофьори, вносители бяхме ние от БСП, аз бях председател на транспортна комисия. Колко критики имаше, обиколиха всички медии, всякакви специалисти, псевдо и не псевдо. Фактите обаче показаха, че рязко спаднаха случаите и това не го казва Георги Свиленски, а го казват от Министерство на транспорта”, заяви социалистът.

Според Свиленски със закона за ЛГБТ пропагандата е същото – “може да загубим няколко десетки-стотни електорален риск, но да спасим децата”, коментира той. По думите му критиките сред българското общество са, тъй като “още не ни е дошло, не сме го осъзнали като проблем, но го има”.

“Вие видяхте на Олимпиада. Недопустимо е сега, няма какво да си говорим, това не може да бъде откриването на Олимпиада, с тази демонстрация, пропаганда на какви ли не – мъже, жени и… нещо друго. Свобода, хубаво, никой не казва нищо, нека да има равенство, не сме против това, но след 18 години. Децата да ги оставете сами да си пораснат и след като станат големи, тогава да си избират. Тази хормонална терапия, която се налага, е изключително опасна, по думите на специалистите. И пак казвам – ако не е имало голям проблем, защо е тая голяма съпротива?”, заяви Свиленски.

Социалистът добави: „Няма как да приема, че прогресивното ляво е да защитаваш, че има 42 пола и аз да съм член на партия, която да защитава това. Като виждам реакцията, вероятно сме засегнали нечии интереси“.

В разговора за политиците и доверието: „Хубаво е в предизборната кампания политиците като идват в студио като вашето да заявяват позициите си. Ясно, точно. Позиция за това с кого ще управляват, например. А не, вчера слушам г-н Зафиров се върти – „ние ще чакаме народът да ни подреди“. Защо се въртиш, кажи че Борисов те е поканил в правителство и ти искаш да участваш в правителство с ГЕРБ. Какво се криеш? Кажи кой си и ако имаш подкрепа – върви по пътя, който ти е даден. Като не те подкрепят – оставаш в къщи“, реагира Свиленски.

За решението на съда по лидерското дело в БСП: „Голямата битка, която БСП води в годините е срещу паралелната държава. Сега я видяхме с очите си през съдебната система, през регистрация или дерегистрация на партии. По вземането на решения. По нашия случай – един и същ казус, През 2022 съдът казва, че оставката на Нинова трябва да бъде констатирана на конгрес и тя е председател и 1 година и 8 месеца по-късно същият ВКС казва, че оставката не трябва да бъде констатирана на конгрес. Е, как да има доверие в обществото? Това отвращава“, заключи Георги Свиленски.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове