Отидете към основна версия

1 111 23

Адвокати: Ветото на Радев върху промените в Закона за адвокатурата е напълно неприемливо

  • адвокати-
  • вето-
  • президент-
  • закон

Председателите на адвокатски съвети в страната готвят протести

Снимка: БГНЕС

Председателите на адвокатски съвети в страната обявиха в декларация до медиите, че намират за напълно неприемливо ветото на президента Румен Радев, с което връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата, предаде novini.bg.

На 11 септември парламентът гласува, че адвокатът или адвокатът от Европейския съюз има право да рекламира своята професионална дейност, при спазване изискванията на закона и Етичния кодекс на адвоката.

В резултат на упоритите опити на адвокатурата в страната, народните представители се убедиха, че промените в закона ще донесат единствено ползи на обществото и те бяха приети с голямо мнозинство на второ четене от Народното събрание (НС). Приетите от НС промени в Закона за адвокатурата са изцяло в полза на гражданите, като им гарантират възможността да получат адекватна адвокатска защита пред съдилищата. Целта на закона е да внесе сигурност и правен ред и по отношение на фигурата на особения представител, което е част от усилията на страната реално да стане правова държава, както е прокламирано в Конституцията, пише в позицията на адвокатите.

Според тях спорните текстове са изготвени от Българската адвокатура, в съответствие с принципите на независимост, свобода и самоуправление на адвокатурата, закрепени в Конституцията.

Възпрепятстването на българската адвокатура да предложи адекватна нормативна регулация, която да създаде баланс между свободния пазар на правни услуги в страната и необходимостта от усъвършенстване на начина на организацията на особеното представителство от адвокатурата, е грубо отричане и несъобразяване с принципите, прогласени Конституцията, напомнят правозащитниците.

Според тях създадените пречки по приемането и обнародването на Законопроекта са откровена проява на нежелание за провеждане на действителна съдебна реформа.

Така, на практика, адвокатите се превръщат в юрисконсулти и слуги на съда, който първо ще може сам да избира адвоката на страната, а после и сам да му определя унизителни възнаграждения без ясни критерии и мотиви. Това неминуемо ще се отрази и на качеството на работата на адвоката, съответно и на защитата на неговите доверители. Неприемливо е да се дава превес на арбитъра, какъвто е съдът, да избира кой адвокат кого да представлява и да му определя възнаграждението.

Определянето на адвокат и неговото възнаграждение следва да се извършва от Адвокатския съвет, при съблюдаване на обективни критерии като стаж, умения и опит в съответните производства, но не и от съда, чиито функции в процеса са други. Ако се допусне подобно субективно вмешателство на съда по отношение на адвокатите по дела, то реципрочно би трябвало наказателните съдебни състави да могат да избират и кой прокурор да назначат в производство по Наказателно-процесуалният кодекс, пише в позицията. Тя е подписана от адвокатски колегии от цялата страна.

Изразяваме пълното си несъгласие с мотивите на президента, с които се приравнява адвокатската услуга на търговската дейност. Адвокатската дейност по представителство пред съд не е проста услуга, а дейност в интерес на правосъдието, която цели да осигури защита на правата и интересите на гражданите и юридическите лица и независимо, че генерира доход за адвоката, има различна от стопанската цел – да осигури ефективна защита и да гарантира правото на справедлив процес, посочват в декларацията адвокатите.

Те заявяват, че се противопоставят на грубото погазване на принципа на свобода на договарянето, на който се основава адвокатската услуга, която е услуга intuitu personae, страни по която по договор са единствено адвокатът и неговият доверител и всякаква намеса на трети лица в тези доверителни отношения е заплаха за правата на доверителите им.

Констатираме, че мотивите на президента изцяло преповтарят мотивите на Съюза на съдиите, което буди основателни съмнения за зависимости и поставя въпроси от какво са породени те. Проявата на неуважение към представителите на единствената конституционно закрепена свободна професия, призвана да подпомага гражданите и организациите при защита на техните права и законни интереси и да бъде коректив на съда, намираме за проява на неуважение към правовия ред изобщо, пише в декларацията.

Председателите на адвокатски съвети в страната, застават изцяло в подкрепа на Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата, приет от 50-ото НС.

Убедени сме, че следва да бъдат предприети решителни, а не половинчати мерки за подобряване работата на правораздавателната система, водещи до превръщането на страната в истинска правова държава с правораздавателна система, гарантираща бързо и качествено правосъдие и ползваща се с високо доверие в обществото. В противен случай сме готови да спрем участието си в нейната работа с всички, произтичащи от това, последици, посочват адвокатите.

Те заявяват, че са готовност за пристъпване към ефективни протестни действия, които ще затруднят работата на редица институции в страната.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове