Отидете към основна версия

3 499 18

Нинова с остри думи в НС: Узаконихте пътя на райския газ до децата ни - вместо да забраните заразата

  • корнелия нинова-
  • парламент-
  • райски газ-
  • деца-
  • забрана-
  • зараза

"Със съжаление отбелязвам, че не приехте нашето предложение райският газ да бъде включен в списъка на наркотичните вещества. Това щеше да бъде едно генерално и кардинално решение на проблема. И сега сме изправени отново пред този проблем“, допълни още Нинова.

Снимка: NovaNews

Видя се - въпреки всички забрани, които сме приели няколко пъти в Закона за здравето, райският газ не само се разпространява, но и се рекламира в училища и сред деца. Т.е. това, което сме направили дотук – не работи. Със съжаление отбелязвам, че не приехте нашето предложение райският газ да бъде включен в списъка на наркотичните вещества. Това щеше да бъде едно генерално и кардинално решение на проблема. И сега сме изправени отново пред този проблем“.
Това заяви народният представител от „БСП за България“ Корнелия Нинова по време на дебата за промените в Закона за здравето, свързани с продажбата на райския газ.
Тя посочи предложението на БСП в параграф 7, чл. 54а: „Забранява се продажбата, включително онлайн, на райски газ и на пълнители с райски газ на физически лица. И ал. 2: Продажбата, включително онлайн, на райски газ и на пълнители с райски газ на юридически лица е разрешена само за медицински цели и за случаите на Закона за храните“.
„Не знам какво сте правили между първо и второ четене. Не знам защо сте го правили. Мога само да се досетя. Отдавна твърдя, че в тези текстове има див лобизъм“, реагира Корнелия Нинова.
По думите ѝ текстът е придобил следния вариант, който трябва да се гласува: „Забранява се на физически лица, извън случаите на еднолични търговци, чиито предмет на дейност включва продажбата на райски газ на търговци по смисъла на Търговския закон“.
Нинова бе категорична: „Това не е забрана за продажба на райски газ – това е узаконяване на продажбата на райски газ, това е вратичка в закона. Защото текста за забраната за юридически лица, освен за медицински цели и хранителната промишленост изобщо го няма. Т.е. може на всички юридически лица и може на физически лица, които са еднолични търговци, записали са в предмета на дейност продажба на райски газ и го продават на търговци по смисъла на Търговския закон.“, заяви от парламентарната трибуна Корнелия Нинова и апелира народните представители да не подкрепят този текст в този му вариант.
Тя подчерта, че е проверявала обстойно и засега няма търговец, който се е регистрирал за продажба на райски газ като предмет на дейност. „Вие казвате в закона, че може да се регистрира с такъв предмет на дейност, с който се борим в името на децата ни. И може този, регистрирал се едноличен търговец да продава на други търговци по Търговския закон, каза Нинова като се аргументира, цитирайки конкретния текст от Търговския закон.
„Какво е това? Забранявате на физически лица, разрешавате на еднолични търговци, които да си го впишат в предмета на дейност и по Търговския закон да продават на други физически лица, които могат да го препродават“, реагира Корнелия Нинова.
И бе категорична, че това е скрит лобизъм, скрити интереси, лицемерие, че има борба с проблема. „И всичко това на гърба на нашите деца. Вие деца нямате ли? Внуци нямате ли? Когато приемаме закони за хорските деца, не мислите ли за собствените си?“, обърна се към депутатите Нинова.
И добави: „Още веднъж апелирам – не подкрепяйте този текст, въпреки че откакто възникна този проблем се занимавам с него персонално. Само да припомня, че бях министър на икономиката и вицепремиер, който внесе първия закон за забрана на райския газ. И го приехте за 24 часа, на две четения, което беше чудо и ви благодарихме многократно. Очевидно обаче този закон, който приехме – не сработи. Защото няма държава. Изправи ли се държавата срещу една такава мафия – ще я спре“, заяви Корнелия Нинова.
Тя подчерта, че е задала въпроси на ресорни министри знаят ли през митници и НАП какво количество райски газ се внася в България:
„През митниците го засечете от трети страни, през НАП го засечете от ЕС. И кажете ми какво количество се внася. На министъра на здравеопазването съм задала следния въпрос: Кажете ми какво количество се използва за целите на медицината? На земеделието – какво количество се използва в хранителната промишленост“, посочи Нинова.
По думите ѝ отговори още няма получени. Нинова обаче допусна, че ще ѝ отговорят: не водим такава статистика. „Но съм сигурна ,че между внесеното общо количество в България и изразходването за медицински и хранително-вкусови цели има огромна разлика. И тази разлика се въргаля по улиците, отива при децата ни и някой печели милиони от това. И този нескопосан текст им създава още по-голяма възможност: да продават още повече, да трупат още повече милиони, да заразяват още повече български деца“, заключи тя.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол