Отидете към основна версия

3 958 69

В Бургас IAG откри българския си завод за бронирани автомобили и дронове ВИДЕО+СНИМКИ

  • international armored group-
  • iag-
  • д-р антон стефов-
  • бронирани автомобили-
  • дронове

Това събитие е особено важно за българската икономика, за националната сигурност и за развитието на Бургас и региона, подчерта Румен Радев

Снимка: IAG

Водещата компания в глобалната отбранителна индустрия и производител на бронирани автомобили International Armored Group (IAG), собственост на българския предприемач д-р Антон Стефов, откри първия си български завод в Бургас.

„Преди 2 години, когато заявих, че ще инвестирам в България имаше хора, които се опитаха да ме разубедят, но не ги послушах. Сега, с гордост мога да заявя, че построихме първия си български завод в Бургас предсрочно, само за година.

Това е начало на производствен процес, който ще произвежда различни типове бойни машини – за пехотата, за армията, полицията и противопожарната охрана, отговарящи на най-високите стандарти на НАТО – STANАG 1, 2, 3 и 4.

Всички наши разработки ще се произвеждат и тук. Бъдещето на отбранителната техника е в роботизацията и изкуствения интелект. Надявам се, че с учебните заведения и университетите в града ще работим заедно. Този завод ще постави страната ни сред най-добрите в света производители на отбранителна техника. Благодаря на кмета на Бургас и всички, които помогнаха в този процес“, каза собственикът на компанията д-р Антон Стефов.

Важността на инвестицията в Бургас и региона отбеляза и президентът на Република България г-н Румен Радев, който също бе гост на събитието.

„Това събитие е особено важно за българската икономика, за националната сигурност и за развитието на Бургас и региона. Благодаря на г-н Стефов за решението да изградят това предприятие, завоювало международен престиж. Продукцията им е с гарантирано качество, атестат за добрия инвестиционен климат в България и никак не е случайно, че този завод се изгражда именно в Бургас.

Това показва огромният стратегически потенциал на града и региона – международно летище, пристанище и АМ „Тракия“, но най-вече потенциала на хората и амбицията на ръководството на града да се създават образование и високотехнологични индустрии.

Трябва да отдадем дължимото на г-н Димитър Николов и неговия екип, затова че показаха как може да се работи в синхрон с високотехнологичен инвеститор“, сподели президентът на Република България Румен Радев.

Производствената база е разполож ена на площ от 150 000 кв. м. в промишлената зона на Бургас. През 2023 г. IAG бе сертифицирана като инвеститор клас А, а държавата и Община Бургас изградиха техническата и довеждащата инфраструктура.

„Тук сме на финала на една административна процедура, една инвестиция, която изискваше пълен синхрон между мотивиран инвеститор, екипа му и голям брой общински и държавни служители, обединени в идеята да се създаде едно икономическо предприятие, което да създава продукт, бизнес и просперитет на града и на България. Освен предприятието, изградихме довеждащата и съпътстваща инфраструктура, която е начало на нова индустриална зона и съвсем скоро в свободните терени около предприятието ще възникнат много други компании, които ще създават работни места и развитие на региона.

Това партньорство не приключва сега, а ще работим по създаване на дуални паралелки в технологичните училища и университетите в Бургас. Надявам, освен на работни места, това да стимулира развитие на наука, иновации и технологии в града“, заяви Димитър Николов.

След официалната церемония гостите разгледаха част от бронираните машини на IAG, които ще бъдат произвеждани в бургаския завод, както и демонстрация на високотехнологични дронове за наблюдения, разузнаване, противопожарна охрана и др.

На събитието присъстваха още първата дама на Република България г-жа Десислава Радева, проф. Мария Нейкова - областен управител на Бургас, генерали от българската армия и чуждестранни офицери.

Подготовката на проекта за разкриване на първия завод на IAG в България стартира още в началото на 2022 година. Първоначалната инвестиция на компанията надхвърля 20 милиона лева, а около 50 нови български специалисти ще дадат началото на бъдещото производството, като в хода на работата се очаква да станат най-малко 300.

Най-новата производствена база на IAG в Бургас ще произвежда за световните пазари различни видове бронирани автомобили, както и дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди, в съдружие с български партньори на IAG. В серийно производство, както в останалите заводи на IAG по света, ще бъдат и военни кранове за евакуация и леки патрулни автомобили. В проект е разработката на колесни и верижни роботи, а в процес на инженерни изчисления - бронирани платформи, носители на леки артилерийски системи.

Повече за International Armored Group:

IAG е един от най-технологично напредналите производители на напълно защитени бронирани автомобили в света, с над 1000 служители на пет континента.

Към момента заводи на IAG има в САЩ, Канада, Обединените арабски емирства и Турция. IAG осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, включително ООН, НАТО, Бундесвер и др. IAG беше избрана и от Space X със своя брониран автомобил Sentinel ARV за ескорт на астронавтите до стартовите площадки.

Автомобили и линейки на IAG се ползват за умиротворителни мисии, за персонална защита, за банково дело, за нефтената индустрия в различни точки на света. Над 140 модела на IAG покриват сегменти като тактически превозни средства, бронетранспортьори, автомобили за контрол на безредиците, за превозване на ценности, линейки, бронирани джипове и луксозни седани. Технологията на IAG Smartarmor™ осигурява доказана защита при широк спектър от балистични и взривни атаки. О т 2021 година, IAG провежда и в България изпитания за сертифициране на бронирани автомобили по стандартите на НАТО – STANAG 4569, след като получи съгласие от международната лаборатория TNO в Нидерландия за съвместно извършване на някои от тестовете тук. Те се провеждат на „Централен артилерийски полигон – МО“, в близост до с. Змеево.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове