1 Октомври, 2024 16:36 3 069 58

В Бургас IAG откри българския си завод за бронирани автомобили и дронове ВИДЕО+СНИМКИ

  • international armored group-
  • iag-
  • д-р антон стефов-
  • бронирани автомобили-
  • дронове

Това събитие е особено важно за българската икономика, за националната сигурност и за развитието на Бургас и региона, подчерта Румен Радев

В Бургас IAG откри българския си завод за бронирани автомобили и дронове ВИДЕО+СНИМКИ - 1
Снимка: IAG

Водещата компания в глобалната отбранителна индустрия и производител на бронирани автомобили International Armored Group (IAG), собственост на българския предприемач д-р Антон Стефов, откри първия си български завод в Бургас.

„Преди 2 години, когато заявих, че ще инвестирам в България имаше хора, които се опитаха да ме разубедят, но не ги послушах. Сега, с гордост мога да заявя, че построихме първия си български завод в Бургас предсрочно, само за година.

Това е начало на производствен процес, който ще произвежда различни типове бойни машини – за пехотата, за армията, полицията и противопожарната охрана, отговарящи на най-високите стандарти на НАТО – STANАG 1, 2, 3 и 4.

Всички наши разработки ще се произвеждат и тук. Бъдещето на отбранителната техника е в роботизацията и изкуствения интелект. Надявам се, че с учебните заведения и университетите в града ще работим заедно. Този завод ще постави страната ни сред най-добрите в света производители на отбранителна техника. Благодаря на кмета на Бургас и всички, които помогнаха в този процес“, каза собственикът на компанията д-р Антон Стефов.

Важността на инвестицията в Бургас и региона отбеляза и президентът на Република България г-н Румен Радев, който също бе гост на събитието.

„Това събитие е особено важно за българската икономика, за националната сигурност и за развитието на Бургас и региона. Благодаря на г-н Стефов за решението да изградят това предприятие, завоювало международен престиж. Продукцията им е с гарантирано качество, атестат за добрия инвестиционен климат в България и никак не е случайно, че този завод се изгражда именно в Бургас.

Това показва огромният стратегически потенциал на града и региона – международно летище, пристанище и АМ „Тракия“, но най-вече потенциала на хората и амбицията на ръководството на града да се създават образование и високотехнологични индустрии.

Трябва да отдадем дължимото на г-н Димитър Николов и неговия екип, затова че показаха как може да се работи в синхрон с високотехнологичен инвеститор“, сподели президентът на Република България Румен Радев.

В Бургас IAG откри българския си завод за бронирани автомобили и дронове ВИДЕО+СНИМКИ
Снимка: IAG

Производствената база е разполож ена на площ от 150 000 кв. м. в промишлената зона на Бургас. През 2023 г. IAG бе сертифицирана като инвеститор клас А, а държавата и Община Бургас изградиха техническата и довеждащата инфраструктура.

„Тук сме на финала на една административна процедура, една инвестиция, която изискваше пълен синхрон между мотивиран инвеститор, екипа му и голям брой общински и държавни служители, обединени в идеята да се създаде едно икономическо предприятие, което да създава продукт, бизнес и просперитет на града и на България. Освен предприятието, изградихме довеждащата и съпътстваща инфраструктура, която е начало на нова индустриална зона и съвсем скоро в свободните терени около предприятието ще възникнат много други компании, които ще създават работни места и развитие на региона.

Това партньорство не приключва сега, а ще работим по създаване на дуални паралелки в технологичните училища и университетите в Бургас. Надявам, освен на работни места, това да стимулира развитие на наука, иновации и технологии в града“, заяви Димитър Николов.

В Бургас IAG откри българския си завод за бронирани автомобили и дронове ВИДЕО+СНИМКИ
Снимка: IAG

След официалната церемония гостите разгледаха част от бронираните машини на IAG, които ще бъдат произвеждани в бургаския завод, както и демонстрация на високотехнологични дронове за наблюдения, разузнаване, противопожарна охрана и др.

На събитието присъстваха още първата дама на Република България г-жа Десислава Радева, проф. Мария Нейкова - областен управител на Бургас, генерали от българската армия и чуждестранни офицери.

Подготовката на проекта за разкриване на първия завод на IAG в България стартира още в началото на 2022 година. Първоначалната инвестиция на компанията надхвърля 20 милиона лева, а около 50 нови български специалисти ще дадат началото на бъдещото производството, като в хода на работата се очаква да станат най-малко 300.

В Бургас IAG откри българския си завод за бронирани автомобили и дронове ВИДЕО+СНИМКИ
Снимка: IAG

Най-новата производствена база на IAG в Бургас ще произвежда за световните пазари различни видове бронирани автомобили, както и дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди, в съдружие с български партньори на IAG. В серийно производство, както в останалите заводи на IAG по света, ще бъдат и военни кранове за евакуация и леки патрулни автомобили. В проект е разработката на колесни и верижни роботи, а в процес на инженерни изчисления - бронирани платформи, носители на леки артилерийски системи.

В Бургас IAG откри българския си завод за бронирани автомобили и дронове ВИДЕО+СНИМКИ
Снимка: IAG

Повече за International Armored Group:

IAG е един от най-технологично напредналите производители на напълно защитени бронирани автомобили в света, с над 1000 служители на пет континента.

Към момента заводи на IAG има в САЩ, Канада, Обединените арабски емирства и Турция. IAG осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, включително ООН, НАТО, Бундесвер и др. IAG беше избрана и от Space X със своя брониран автомобил Sentinel ARV за ескорт на астронавтите до стартовите площадки.

Автомобили и линейки на IAG се ползват за умиротворителни мисии, за персонална защита, за банково дело, за нефтената индустрия в различни точки на света. Над 140 модела на IAG покриват сегменти като тактически превозни средства, бронетранспортьори, автомобили за контрол на безредиците, за превозване на ценности, линейки, бронирани джипове и луксозни седани. Технологията на IAG Smartarmor™ осигурява доказана защита при широк спектър от балистични и взривни атаки. О т 2021 година, IAG провежда и в България изпитания за сертифициране на бронирани автомобили по стандартите на НАТО – STANAG 4569, след като получи съгласие от международната лаборатория TNO в Нидерландия за съвместно извършване на някои от тестовете тук. Те се провеждат на „Централен артилерийски полигон – МО“, в близост до с. Змеево.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    61 11 Отговор
    Това добре, но нашите подкупници купуват срещу добра комисионна "Страйкър" модел 1980 година, които дори не са плаващи ! Сигурно това е грижата ИМ за развитието на родната индустрия.

    Коментиран от #7

  • 2 БгТопИдиот🇧🇬

    44 8 Отговор
    При съвременната война с навлизането на дроновете всякаква бронирана техника е лесна мишена.
  • 3 Боко

    27 11 Отговор
    След 2 години или идват с куфарчето, или си тръгват.
  • 4 Галя от посолствоТО

    48 10 Отговор
    За какво првавите това?
    Нали съм казала, че само стари скъпи бракми от Сащ ще купувате!

    Коментиран от #15

  • 5 Правилно

    30 1 Отговор
    Предстоят много кървави протести, войни, природни катаклизми.. Трябва сила с която да се потушават, особено първото от тях...

    Коментиран от #39

  • 6 Е те бате

    18 6 Отговор
    Делото Меден рудник ще мъкне железу от завода, на акорд. Ех пункт за вторични там ще е далавера. Предлагам обаче бронираните машини да носят името ЮнакРом щото ги имаме много. А дроновете "Холандка" щото и холандки имаме много в Холандия та.
  • 7 плуват

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    в ма а ти
  • 8 0000

    28 1 Отговор
    Ще продават на Украйна там е пазара сега

    Коментиран от #30

  • 9 Семейна

    16 4 Отговор
    разходка до Бургас , било важно за българската икономика......събитието ! Един от най - любимите кметове на Боко , бургаския , и той там !
  • 10 Добре

    34 4 Отговор
    А страйкърите за чий ще ги купуваме ?

    Коментиран от #17

  • 11 бойко българоубиец

    22 6 Отговор
    охаа тука яко рекет ще пада.. или ще ми докара 5 хиляди гласа за изборите или му закривам заводчето хехе ГЕРБ ПОБЕДА!
  • 12 🍋🍊🇧🇬🤣

    10 10 Отговор
    Ба€си и “консервените кутии”?
  • 13 Не си

    16 7 Отговор
    седи в Канада , а в България завод ще прави ?
  • 14 Роден в НРБ

    20 3 Отговор
    като гледам вече сте нарисували кръст като на украинците на машината. Направо там ли ще ги изпращате?
  • 15 Ужаса на пропагандистите

    8 20 Отговор

    До коментар #4 от "Галя от посолствоТО":

    Продъни се поредната опорка, че Запада ни "забранявал" да развиваме военна индустрия а също и че БЪЛГАРИ не могат да измислят и произвеждат бойна техника.

    Коментиран от #24

  • 16 Читател

    19 4 Отговор
    Тъжна история честно

    Коментиран от #22

  • 17 оикйухъхуйк

    22 3 Отговор

    До коментар #10 от "Добре":

    Как "за чий"??? ГОСПОДАРЯТ ЗАПОВЯДА- робите изпълняват...

    Човека още през 2019г. беше казал "Обмислям да направя завод у ваштъ дупкъ" щото и от Марс се виждаше, че ще трябва да купувате нови машини за армията- какво по-добро от това да са си ваше производство? Само дето още тогава господарят ви го информира, че робите ще трябва да купят Страйкъри и да не се бута между шамарите с тоя завод... Вече платихте страйкърите на господаря си и той разреши на човека да си построи заводчето у вас- толкова е просто...
    А вие както винаги сте едни огромни суми на минус...
  • 18 Мирише

    17 1 Отговор
    на война , военщина и лакомия за пари ! Неприятно усещане , а всички говорят за мир , но само на думи го искат.
  • 19 запасняк

    26 3 Отговор
    НИЕ КУПИХМЕ СТРАЙКЪРИ...ВИЖТЕ КАКВО ГИ ПРАВЯТ В УКРАЙНА...С ЕДИН ДРОН И СЕ ВЗРИВЯВАТ.... АРМИЯТА ТРЯБВА ДА ПОРЪЧА ОТ IAG И ДА НЕ ИСКАТ ПОЛИТИЦИТЕ КОМИСИОННА...! КАКЪВ Е КАПАЦИТЕТА НА ЗАВОДА?

    Коментиран от #36

  • 20 5656

    12 3 Отговор
    България ще закупи неназовано количество планипащи управляеми бомби от САЩ SDB
    GBU 39
  • 21 А ТАКААА

    9 11 Отговор
    Сега ще ги налазят синдикатите у след 2-3 години ще си бегат кат останалите .
    За по малко от 6000 лева е срамота да им се работи .
  • 22 Бинго

    13 1 Отговор

    До коментар #16 от "Читател":

    Много тъжна перспектива също!
  • 23 Отстрани

    17 7 Отговор
    Евроатлантическите безмозъчни военолюбци са се побъркали, а в главите има са само оръжия и войни които разпалват с цел плячкосване и налагане на фашизъм.
    Никой от тях вече не говори за мир, човешко развитие и просперитет!

    Коментиран от #26

  • 24 икуйъхгтфр

    18 3 Отговор

    До коментар #15 от "Ужаса на пропагандистите":

    Коя "опорка" се била продънила? Я пробвай да мислиш с 1-та си мозъчна клетка...

    Идва ЧАСТНА ФИРМА която прави завод за военни машини като минимум 80% от тази машина ще се състои от части и материали ВНОС... У завода ще се заваряват няколко детайла, ще се глобяват чарковете и ще се боядисват... Толкова... Не че е лесен тоя процес, но 3 заварки и едно боядисване не са ВОЕННА ИНДУСТРИЯ...
    И понеже това е ЧАСТНА КОМПАНИЯ днес този завод е у вас, а утре може да е у Сърбия... Или в Мароко... Независимо къде ще бъде печалбите ще отиват в джоба на собственика, а съответната държава ще получава жълти стотинки...

    Та така- на вас все още ВИ Е ЗАБРАНЕНО да имате някаква военна индустрия над сегашната- производство на муниции...

    Коментиран от #27, #37

  • 25 Зелен Чорап-Радев

    7 6 Отговор
    Пингвънът ще ги използва за трепе руснаци с тях ли?
  • 26 Еха

    5 14 Отговор

    До коментар #23 от "Отстрани":

    "Евроатлантическите безмозъчни военолюбци са се побъркали, а в главите има са само оръжия и войни които разпалват с цел плячкосване и налагане на фашизъм."

    Интересно, но това описание пасва на 100% на Русия и ставащото там.

    Най-накрая и тя да стане "евроатлантическа".
  • 27 Ужаса на пропагандистите

    9 10 Отговор

    До коментар #24 от "икуйъхгтфр":

    Ето ги и първите опити за плюене по новия завод и продукцията му, но няма страшно, това е само началото на ужаса.

    Коментиран от #44

  • 28 Баба ти

    15 0 Отговор
    Вместо тук да се поръчат и правят български военни машини, Тошо шпионът ни ограби и подари на файкянистан 2 милиарда наши пари. Това нещо се нарича щети за държавата в огромни размери и авторите на този акт, доказани чужди шпиони и вредители на България, трябва да лежат доживот в затвора.
  • 29 Радев и Борисив са руски еничари

    8 9 Отговор
    Любомир Каримански, бивш депутат от "Има такъв народ", който през 2022 се кандидатира, но не беше избран за управител на Българската народна банка, преди няколко дни е бил назначен в управителния съвет на БНБ от квотата на президента. Това става ясно от указ на Румен Радев, публикуван в "Държавен вестник".
    Във връзка с това припомняме разследването на АКФ от 2022 година „Има ли фиктивно плащане с подписа на Каримански?“.
    В него представихме и анализирахме един непубличен дотогава документ - копие от счетоводно-банкова експертиза, която установява дали е имало фиктивно плащане с подписа на Каримански в казуса с тегленето на 1 милион лева от нововписан управител на фирма, на която Инвестбанк дължи пари.
    По това време Каримански е един от двамата изпълнителни директори на банката, а експертизата установява още липсваща задължителна документация, преводни нареждания без одобрение на надзора на банката и необичайно бързи тегления на каса в извънработно време.
    Експертизата е в рамките на досъдебно производство 419/2015 г. по описа на Следствен отдел – Софийска градска прокуратура, образувано по повод казуса за странно изтеглените 1 000 000 лева.

    Коментиран от #35

  • 30 хххх

    11 5 Отговор

    До коментар #8 от "0000":

    Какъв пазар в Украйна? Те искат сдамо да им се даряват. Кой ще ти дава пари за тез машини? Укрите бедни като пушки. Те дори продават на руснаците от глад. А Николов какво прави там след като е в предизборна кампания официално?

    Коментиран от #32

  • 31 Радев е позор

    8 12 Отговор
    Днес пак платихме около един милион на руско-турския консорциум Боташ имперска такса, заради националния предател румен кРадев ! Днес много тежко болни не успяха да получат безплатни, животоспасяващи лекарства заради руския слyга румен кРадев
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Сатана Z

    5 8 Отговор
    Технологията на IAG Smartarmor™ осигурява доказана защита при широк спектър от балистични и взривни атаки"

    Да се смееш ли,да плачеш ли?

    Коментиран от #40

  • 34 спилий

    3 5 Отговор
    само не разбирам след като ние в България произвеждаме бронирани машини защо трябва чужди заводи да произвеждат тука същите неща?

    Коментиран от #38

  • 35 Откровен

    3 11 Отговор

    До коментар #29 от "Радев и Борисив са руски еничари":

    За Борисов никога не съм гласувал...за Радев само веднъж...
    Но не знаех ,че е такава стерва...зодия Близнак -двуличник долен...
    Радев е ПОЗОР!
    Казах...о.з. от БНА
  • 36 Шерлок Холмс

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "запасняк":

    Уфффф, много приказки - малко мисъл. Първо, IAG работи по бронирани превозни средства. То няма нищо общо с бронетранспортьор. Показаната от тях Rila 8х8 е просто концепт. БТР е машина с оръжие, комуникационни системи, радар и т.н. - тоест - платформа. Не съм за Striker защото е стара австрийска концепция. Стигнал е капацитета си като броня и възможности. Но тази машина? Румънците пак се оказаха по умни от нас - те взеха 50 машини Pirahna 5 и сега вече ги произвеждат. Това е истинска бойна машина. Ако Striker тежи грубо 18 тона, Pirahna-та тежи 30 и отгоре. Всичко това е в броня, V-HUL дъно и оборудване. Но, всеки с акъла си. Мисълта ми е, че да вземеш за основен БТР нещо което е концепт, меко казано е хазарт. Относно леките бронирани коли и камиони, IAG определено имат опит.
  • 37 Ти си рядък

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "икуйъхгтфр":

    Плюещ не грамот.Собственика на фирмата е българин емигрирал отдавна.Родом е от Благоевград.Повечето от машините му са с български имена.При Бойко се поръчаха машини за Силите за специални операции.Можеш да го гледаш на изложения за бронирана техника седяш рядом с шейхове и говорейки приятелски с тях.И т.н и т. н.Но такива нихилисти като теб не си струва човек да ги образова.
  • 38 Ей ограмоти се

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "спилий":

    Малко какво сме произвеждали само да те питам .Плюс това човека е българин.Каква бронирана техника произвеждаме бе Смешник.

    Коментиран от #42

  • 39 Kaлпазанин

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "Правилно":

    Ще станем световна военна сила ,правим ли некви двигатели ,измислили сме нещо като дрон или автомобил ,гаранция зад този предприемач стои някой който по всяко време ще му дръпне шалтера когато си поиска ,

    Коментиран от #41, #58

  • 40 Не бе

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Сатана Z":

    Вземи чика и не се мъчи повече.
  • 41 Абе Тупик

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Kaлпазанин":

    Има заводи по цял свят ти кое не разбра.Тъпоумията си ги мушни от. зад.
  • 42 Шерлок Холмс

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "Ей ограмоти се":

    В миналото може да има предвид. Правехме БТР-60 - днес - вече е скрап, както и МТЛБ - платформа която имаше смисъл но не развихме, и още - на тая база направихме и САУ - 122 мм. Нищо от това не продължихме. Днес вече са окончателно забравени и демодирани. Работехме в Червен бряг и Ведраре /Карловско/. Повтарям - днес вече нищо няма.
  • 43 Индустриален български лъв

    3 2 Отговор
    Браво! Колко ли силно ревнува Кирчококорчовото протеже Лорер, който гордо откри завода за електрически автомобили в България. Всички знаем, че заводът бълва електрически коли всека минута, а колите се търсят като топъл хляб и с предварително записване. Но да не ревнува евреинът толкова силно от новия си конкурент, защото все пак се намираме в България, страната на парадоксите и този нов проект може да се изпари в атмосферата........
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Кашик

    3 3 Отговор
    Железни кофчези за българските наемници на източния фронт
  • 46 АГЕНЦИЯ БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

    4 3 Отговор
    Спирайте поръчките за американските боклуци и прехвърляйте всичко към българския завод.
  • 47 Индустриален български лъв

    3 1 Отговор
    Допълнение от статията:
    "AG е един от най-технологично напредналите производители на напълно защитени бронирани автомобили в света, с над 1000 служители на пет континента."
    1000 : 5 = 200 , т.е. на континент се падат по цели 200 служители.
  • 48 гост

    6 1 Отговор
    И къде е радостта от "завода". Празни складове или гаражи с няколко музейни експоната. Леярски пещи не се виждат, металообработващи машини също. Дори ако само събират чарковете и подемници няма.
    Къде е заводът-защото това на снимките е празно хале.

    Коментиран от #52, #55

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Уса

    3 3 Отговор
    Русия и Китай си правят всичко сами от А до Я а вие сте едни папагали за нищо не ставате и държавате опропастихте и раздадохте.Бизнесмени ама друг път
  • 51 А У ВРЕМЕ

    2 1 Отговор
    ДА СПРЕМ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ТОЯ САНДЪК
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Коко

    1 1 Отговор
    Че кой ще прави двигателите, трансмисията, мостовете и т.н. ? Значи ще сглобявам чужди изделия. Ние само сапун и бира произвеждаме.

    Коментиран от #57

  • 54 Цецо

    1 2 Отговор
    Сигурен съм,че завода вече е една от мишените за братята руснаци.

    Коментиран от #56

  • 55 Шерлок Холмс

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "гост":

    Ми то според инвестицията! За 20 млн. лева - толкова - халета с пет-шест концепта, тук там и машина. Тая инвестиция не стига и цената на среден клас БТР - един брой! Ти какво очакваш? Пича е на гюме. Ще чака поръчки по увеличения военен бюджет - ако го огрее - още инвестиции. Ако не - гледаш картинки главно.
  • 56 Шерлок Холмс

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Цецо":

    Уффф, я върви при смърдливите си "братя"! Аман от братушкащи се предатели!
  • 57 допълвам

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Коко":

    Сапун и бира по вносни технологии.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове