Отидете към основна версия

706 1

Важните новини във ФАКТИ на 01.10.2024 г.

  • international armored group-
  • цик-
  • болница-
  • ливан-
  • лена бориславова-
  • евтим милошев-
  • българка-
  • силистра-
  • станислав балабанов-
  • меглена плугчиева-
  • унибит-
  • вода-
  • социални мрежи-
  • диона-
  • почистване-
  • любомир каримански

Това събитие е особено важно за българската икономика, за националната сигурност и за развитието на Бургас и региона, подчерта Румен Радев

Снимка: IAG

В Бургас IAG откри българския си завод за бронирани автомобили и дронове ВИДЕО+СНИМКИ

Водещата компания в глобалната отбранителна индустрия и производител на бронирани автомобили International Armored Group (IAG), собственост на българския предприемач д-р Антон Стефов, откри първия си български завод в Бургас.

Колко струва една хартиена бюлетина?

Централната избирателна комисия откри процедура по възлагане на обществена поръчка за изработката и транспорта на хартиените бюлетини и ролките за машините за вота на 27 октомври. От решение на Комисията става ясно, че ще бъдат поканени представители на печатницата на БНБ за провеждане на преговори и сключване на договори.

Нова далавера: Болници със 700-800 фиктивни легла и лекари с фалшиви дипломи

Има констатирани нарушения в лечебни заведения, предприети са мерки. Това са болници със 700-800 фиктивни легла и лекари с фалшиви дипломи. Трябва да се засили контролът, за да няма източване на НЗОК. Необходими са и по-строги санкции, сред тях и прекратяване на договори с контрагенти при измама със средства. Затова ще има внезапни и комбинирани проверки. Например пловдивски инспектори да проверят Варненския регион, за да няма съмнения за шуробаджанащина.

Още 80 българи, евакуирани от Ливан, се завърнаха на родна земя

Вторият полет с евакуираните български граждани от Ливан кацна на Летище София, съобщават от МВнР. Самолетът отлетя за Бейрут около 13:00 часа. Правителственият самолет се завърна в България с 80 души на борда.

Лена Бориславова и Явор Божанков сезират прокуратурата за извършени престъпления от депутати на ИТН и Възраждане

Сигнал до Прокуратурата подписан от Лена Бориславова и Явор Божанков, беше изпратен за извършени престъпления против личността и Републиката от депутати на ИТН и Възраждане, съобщи БГНЕС.

Евтим Милошев: Туризмът в България очаква новите специалисти от УниБИТ с отворени обятия

В изпълнена с ентусиазъм атмосфера, бе официално открита новата академична учебна година в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). Министърът на туризма Евтим Милошев бе официален гост на събитието и поздрави проф. д.и.н. Стоян Денчев, ректор на УниБИТ, за дългогодишния му принос към развитието на висшето образование и за модернизирането на учебния процес в УниБИТ, както и студентите, преподавателите и гостите на университета. Той изрази дълбоко уважение към академичния състав на университета и към техните усилия в подготовката на бъдещите специалисти в областта на туризма, библиотекознанието и информационните технологии.

Българка от Ливан: Чух взрива, с който убиха Хасан Насрала

Вчера близо 90 наши сънародници се завърнаха успешно в България от Ливан с помощта на правителствения самолет. Часове след като кацнаха в страната ние успяхме да се срещнем с един от тях. Татяна разказа пред бТВ колко трудно, но и необходимо е било решението за евакуация.

1 октомври 1940 г.: 84 години от освобождението на Силистра от румънска окупация

84 години от освобождението на Силистра от румънска окупация.

Ha 7 ceптември 1940 г. в peзyлтaт нa ycилията нa бългapcĸoтo пpaвитeлcтвo и нa cилeн диплoмaтичecĸи нaтиcĸ oт cтpaнa нa няĸoи oт Beлиĸитe cили въpxy Pyмъния, ce пoдпиcвa Kpaйoвcĸият миpeн дoгoвop.

Cъглacнo нeгo, aнeĸcиpaнaтa oт Pyмъния Южнa Дoбpyджa, след 27 години окупация ce възвpъщa нa Цapcтвo Бългapия. България е залята от всенародна радост. Дворецът е засипан от поздравителни телеграми, обявяват се тридневни национални тържества. В добруджанския квартал на София, добруджанци застилат всички улици с килими, съобщиха Регионална библиотека "Партений Павлович" в Силистра.

С неописуем възторг те посрещат ген. Тодор Кантарджиев - освободителят на Добруджа през 1916 г. Цялата страна се оглася от националния химн, химна на царя и песента „О, Добруджански край”.

Ocвoбoждaвaнeтo нa Южнa Дoбpyджa и ycтaнoвявaнeтo нa бългapcĸa влacт ce пpoвeждa oт 21 септември 1940 г. и чpeз мaщaбнa вoeннa oпepaция. Ocнoвнoтo yчacтиe нa cyxoпътнитe cили e oт чacтитe нa Tpeтa apмия c ĸoмaндиp гeн.-мaйop Гeopги Πoпoв и ce пpoвeждa в cъoтвeтcтвиe cъc „Зaпoвeдъ пo Бългapcĸaтa вoйcĸa“, пoдпиcaнa личнo oт цap Бopиc III.

Зa ycтaнoвявaнe нa бългapcĸa дъpжaвнa влacт и yпpaвлeниe, Южнa Дoбpyджa e paздeлeнa нa чeтиpи зoни. Ha 21 септември вoйcĸaтa влизa в Tyтpaĸaн. На 25 септември от Варна за Добрич тръгва българската войска. На 26 септември от Добрич войската потегля за завземането на трета и четвърта зона.

Станислав Балабанов: Последното заседание на 50-ия парламент завърши в необходимия хаос

„Последното заседание на 50-ия парламент завърши в необходимия хаос и безредици, защото нямахме друг механизъм за въздействие срещу партиите от сглобката.“

Меглена Плугчиева: В България цари хаос!

Не ги следя толкова (политиците - б.р.), защото, като всеки средностатистически българин, знам какво ще кажат. Не виждам да е прозвучало нещо ново и сериозно. Трябва да видим какво ще направят, защото много приказки се изприказваха. Това каза в предаването "Лице в лице" по bТВ дипломатът и бивш вицепремиер Меглена Плугчиева в отговор на въпрос ще има ли редовно правителство след предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

Университетът на познанието откри академичната година в дух на надежда и вяра в бъдещето

„Да учим в България е престижно!“ А ние от УниБИТ не искаме да бъдем „локомотив“, а искрено желаем да бъдем иновативният електрически автомобил, който лети по магистралите на висшето образование!“ С тази алюзия, перифразирайки френския философ и интелектуалец от епохата на Просвещението Волтер, известен с идеите си за свободата на мисълта, проф. Стоян Денчев, председател на Съвета на настоятелите на УниБИТ, откри тържеството по случай Новата академична година. В цветния двор на висшето училище в ранната утрин се събраха гости и приятели, студенти, докторанти, родители, министри, представители на държавната власт, на изпълнителната власт, артисти и видни общественици. Сред специалните гости на празника бяха народният певец Илия Луков, известният актьор Любо Нейков и министърът на туризма Евтим Милошев.

Водата в София поскъпна с 58 стотинки

Комисията за енергийно и водно регулиране одобри на закрито заседание бизнес плана на столичния ВиК оператор за периода 2022-2026 година.

Блокираха проф. Витанов след прогноза за неуспешен край на "Курската авантюра"

"След интервюто ми за голяма наша телевизия профилът ми/б.р. в една от социалните мрежи/ беше блокиран". Това заяви математикът проф. Николай Витанов пред ТВ България 24. Професорът подчерта, че в интервюто му е направил прогноза за неуспешния край на украинската операция в Курска област.

Диона пак не се яви в съда, гаранцията ѝ става 10 хил. лева

Софийският районен съд наложи мярка за неотклонение парична гаранция в размер от 10 000 лв. на певицата Диона за това, че не приема изпратените ѝ призовки да се яви на заседанията по делото. Заседанието беше отложено за 6 ноември.

Досегашната ѝ парична гаранция от 5000 лв. бива отнета в полза на държавата.

Денислава Сашова - Диона днес отново не присъства в заседателната зала. Нейният адвокат представи самолетен билет и обясни, че тя в момента не е в страната. Съдията по делото посочи, че това не е основателна причина за отсъствие, пише БТА.

Проверка установи: Трамваите се мият с ракия и с домашна прахосмукачка (ВИДЕО)

Столичните трамваи се мият с ракия, а седалките се почистват с домашна прахосмукачка, въпреки че по договор трябва да се перат. Тези и други скандални факти за хигиената в градския транспорт установиха зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов и група общински съветници от ПП-ДБ (Спаси София) по време на внезапна проверка в едно от трамвайните депа.

Президентът назначи Любомир Каримански в управата на БНБ

Бившият депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански вече е в Управителния съвет на БНБ.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол