Отидете към основна версия

1 466 22

ЕЦТП сезира Сарафов за затворената от Терзиев пътна връзка между Околовръстното и бул. "България"

  • ецтп-
  • пътна връзка-
  • околовръстно-
  • бул. българия

Тази пътна връзка е изключително натоварена и е от стратегическо значение както за столицата, така и за националната транспортна мрежа. Тя свързва важни транспортни артерии и е ключов коридор за движението на хора и стоки както в рамките на София, така и към югозападната част на страната

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) чрез председателя си Диана Русинова сезира чрез сигнал с входящ номер и.ф. главен прокурор по случая с пътната връзка между път II-16 (Околовръстен път) и бул. „България“. Това съобщават от ЕЦТП.

Ето пълния текст на сигнала:

СИГНАЛ ОТНОСНО: искане за проверка по казуса с евентуалното бездействието на Столична община по отношение на затворената пътна връзка между път II-16 (Околовръстен път) и бул. „България“ лица в Столична община със знанието на кмета на София Васил Терзиев

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН САРАФОВ, Сдружение „Европейски център за транспортни политики“ се обръща към Вас с настоящия сигнал, за да поиска извършване на проверка относно евентуално бездействие от страна на Столична община във връзка със затворената пътна връзка между път II-16 (Околовръстен път) и бул. „България“, която е затворена от 31.05.2024 г. до настоящия момент.

Тази пътна връзка е изключително натоварена и е от стратегическо значение както за столицата, така и за националната транспортна мрежа. Тя свързва важни транспортни артерии и е ключов коридор за движението на хора и стоки както в рамките на София, така и към югозападната част на страната.

Затварянето на този участък сериозно затруднява движението, създавайки значителни задръжки в трафика и възпрепятствайки нормалното функциониране на транспортната система.

Считаме, че допуснатото затваряне от над четири месеца, в които не се случва нищо по отстраняването на проблема нарушава разпоредбите на чл. 3, ал. 1 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП), а именно: „Лицата, които стопанисват пътищата, ги поддържат изправни с необходимата маркировка и сигнализация за съответния клас път, организират движението по тях така, че да осигурят условия за бързо и сигурно придвижване и за опазване на околната среда от наднормен шум и от замърсяване от моторните превозни средства“.

Липсата на действия за възстановяване на пътната връзка от страна на Столична община поставя под въпрос ангажираността на компетентните органи към поддръжката на критичната инфраструктура. Още повече, налице е обосновано съмнение, че подобно бездействие може да има последици, които засягат не само икономическата стабилност, но и националната сигурност, като пряко възпрепятстват свободното движение по национално значими транспортни връзки.

Липсата на предприети мерки по възстановяване на движението или предприемането на СМР за укрепване на опасния надлез е възможно да се извършва с користна цел, а именно, за да се увеличи значително и многократно стойността на последващите ремонтни дейности.

В този контекст, молим да бъде извършена проверка по следните въпроси:

1. На какво основание и имал ли е право кметът на. Столична община да разпореди затварянето на пътната връзка?

2. за чия сметка е било извършено обследване и имал ли е право кметът на Столична община да възлага подобни действия с пари от бюджета на общината?

3. Какви са причините за затварянето на пътната връзка и дали Столична община е предприела каквото и да е действие за нейното възстановяване?

4. Има ли предприети мерки за търсене на алтернативни решения за облекчаване на движението в района?

5. Налице ли е нарушение на нормативни разпоредби, свързани с поддръжката и експлоатацията на пътната инфраструктура от страна на общинската администрация?

6. Какви мерки са предприети за информиране на гражданите относно състоянието на този инфраструктурен участък и действията за неговото възстановяване?

7. Застрашена ли е по този начин националната сигурност, предвид важността на пътната връзка за националния транспортен трафик?

8. При въвеждането на временна организация и безопасност на движението били ли са изпълнени всички условия съобразно разпоредбите на чл. 3, ал. 2, ал. 3 и ал. 4 както и на чл. 14, ал. 1 от ЗДвП, както и на всички подзаконови разпоредби произтичащи от този член?

УВАЖАЕМИ Г-Н САРАФОВ, Молим Ви да разпоредите пълна проверка за това дали са били спазени всички разпоредби на Закона за пътищата, Закона за движение по пътищата, Закона за устройство на територията, Закона за обществените поръчки и всички произтичащи от тях подзаконови нормативни правила, при затварянето на пътната връзка между СОП и бул. „България“ от страна на Столична община.

Молим, в случай че бъдат установени евентуални нарушения или бездействие, да бъдат предприети необходимите правни мерки спрямо отговорните лица, с цел възстановяване на нормалната експлоатация на пътната връзка и предотвратяване на евентуални рискове за националната сигурност.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове