Отидете към основна версия

1 075 40

Финансовият министър: Има тенденция ръстът на разходите да надхвърли нееднократно приходите- трябват мерки за баланс

  • финансов министър-
  • приходи-
  • разходи-
  • надхвърляне-
  • баланс-
  • мерки

Има неясноти особено около европейското финансиране и парите по ПВУ, допълни още Людмила Петкова 

Снимка: БГНЕС

От 2024 г. е в сила ревизирана рамка за икономическо управление на Европейския съюз. Основни цели са гарантиране на стабилността и устойчивостта на публичните финанси в средносрочен и дългосрочен план за всички държави-членки, насърчаване на устойчив икономически растеж и преодоляване на макроикономическите дисбаланси чрез реформи и инвестиции за засилване на растежа и устойчивостта. Съгласно ревизираната рамка за икономическо развитие на Европейския съюз, всяка държава-членка трябва да изготви средносрочен фискално-структурен план, който да включва политиките и насоките за икономическо развитие на страната за съответния период, обвързан с европейските политики и цели, както и необходимите инвестиции и реформи за постигане на устойчив икономически растеж и развитие. Това напомни служебният министър на финансите Людмила Петкова, цитирана от novini.bg.

"Република България следва да изготви своя средносрочен фискално-структурен план за периода 2025-2028 г. Той трябва да включва националните политики и насоки за икономическо развитие, както и необходимите инвестиции и реформи за постигането на тези политики, съобразявайки се със заложените инвестиции в Националния план за възстановяване и устойчивост и проектите по европейските фондове. Изготвянето на Плана оказва пряко влияние върху изготвянето на бюджета", обясни тя.

Съгласно предварителния график, средносрочният фискално-структурен план за четиригодишния период и Законът за бюджета за 2025 г. следва да бъдат одобрени от Министерски съвет до края на месеца – 31-ви октомври 2024 г.

"Първата част от въпросите, които възникват, са свързани с политиките и насоките за икономическо развитие. Служебното правителство не следва да определя политиките за икономическо развитие на страната за следващите 4 години", поясни Петкова.
Възможните решения са две:

1. Планът да бъде изготвен от редовно правителство, съобразно управленската му програма.

2. Приоритетните области и политики за развитие на страната предварително да бъдат обсъдени с парламентарно представените партии и коалиции в Народното събрание, като при постигане на съгласие същите да бъдат включени в четиригодишния план.

В частта, свързана с реформите и инвестициите – възниква същият въпрос.

„Кои реформи и инвестиции да бъдат включени в плана за постигане на заложените политики и приоритетни области за икономическо и социално развитие на страната. Необходимо е да има обвързаност с реформите и инвестициите, които са заложени в НПВУ и проектите по европейските програми и фондове. Не трябва да бъдат дублирани, а да следват и да допълват проектите, които са включени в ПВУ и програмите по европейски фондове“, добави министърът на финансите.

"Миналата седмица в Народното събрание имаше желание да бъдат обсъдени промените в НПВУ, както и съдържанието на глава REPower. Договорният процес към момента спря, тъй като служебното правителство не получи мандат от Народното събрание да продължим преговорите с Европейската комисия (ЕК). Възниква невъзможност за формулиране на реформи и инвестиции, които да бъдат включени в средносрочния фискално-структурен план", обясни Людмила Петкова.

Министърът на финансите Людмила Петкова обяви и резултати от експертните оценки на ведомството, които показват нуждата от навременни мерки за баланс при приходите и разходите поради тенденция ръстът на разходите да надхвърли нееднократно приходите. Има неясноти особено около европейското финансиране и парите по ПВУ.

Не се коментира рязане на разходи или вдигане на данъци, мерките трябва да се обсъдят с всички партии, каза Петкова. И посочи като потенциална мярка само преразпределяне на приходи и разходи, но не навлезе в повече детайли относно какво ще предложат на партиите.

Най-много разходи идват от плащания за пенсии и персонал, които са над 40 на 100 от всички разходи, обясни министърът.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол