Отидете към основна версия

10 Октомври, 2024 03:55, обновена 10 Октомври, 2024 03:55 3 476 34

АДФИ е изпратила доклад от проверката на Плевенския театър на прокуратурата

  • левон манукян-
  • източване-
  • театър

Разминаване между отчетените представления и програмата е констатирано в Пазарджишкия театър при проверка на Министерството на културата преди година

Снимка: banker.bg

Агенцията за държавна финансова инспекция е изпратила доклада от проверката на Плевенския театър на прокуратурата, предаде БНТ. Заради разкрития на агенцията вече бяха повдигнати обвинения на директорите на театрите в Разград и Смолян.

Разминаване между отчетените представления и предварително обявената програма е констатирано в Пазарджишкия театър при проверка на Министерството на културата преди година. Директорът Григор Антонов го обяснява с действията на обвинения по аферата с театралните кражби в Разград и Смолян Петко Писков. Премиерът Димитър Главчев и днес настоя за по-енергични действия от страна на Министерство на културата, с които да бъдат намерени виновните и да не страда целият сектор.

В Пазарджишкия театър има разминаване между отчетените спектакли и обявената програма през миналата година. Завишаването им води и по-голям брой на продадените билети. Съответно и до източване на държавната субсидия, защото за всеки лев от продаден билет Министерството на културата дава поне още 3 лева, като сумата може и да се увеличи спрямо вида на спектакъла.

Григор Антонов, директор на театъра в Пазарджик: "То е констатирано от мен. Направен е констативен протокол с колегите, които работят при мен. Когато дойде Вътрешният одит от Министерството на културата, устно ми бяха поискани програмите на театъра. Програмата на театъра е с ранг заповед - това са представленията, репетициите, турнетата.

Тогава извикахме колегите, събрахме всички програми и казах на счетоводната фирма на Петко Писков да дойдат, за да сравним програма с отчети, защото те изготвят отчетите. По време на сравнението, това се случва на 4 октомври миналата година, изведнъж установяваме, че в отчета има представления, които аз ги нямам в програмата. Директно беше поискано от мен да подправя програми, които отговарят на неверен отчет, аз отказах и оттам нататък фирмата напусна театъра."

Григор Антонов е уведомил Минитерството на културата и компетентните органи.

Григор Антонов, директор на театъра в Пазарджик: "Големият въпрос е защо Министерството на културата е допуснало една година да работи тази фирма както с Родопския драматичен театър, така и с Разградския театър, след като е сигнализирано от мен?"

По думите му, това не е първият случай, в който ги информира за нередности, допуснати от счетоводител:

"Същото се случи с бившата ми счетоводителка, която след като установих 2022 г., когато тя ми поднесе щатно разписание със заплатите и установих една сума, която не отговаря на действителността и стои срещу нейното име и я извиках и попитах: какво точно се случва и тя мълчеше и нищо не каза. И ѝ казах да си напише писмено обяснение и да си сторнира заплатата. Тогава човекът ми хвърли един лист и излезе в болничен. Тогава Министерството на културата беше уведомено веднага от мен."

БНТ не получи отговор от Министерството на културата какви мерки са предприети след тези сигнали, но директорът на Пазарджишкия театър е бил наказан със забележка от бившия министър Кръстю Кръстев.

Вчера служебният премиер Димитър Главчев настоя за по-ефективни действия:

"Очаквам и Министерството на културата с по-енергични, по-бързи действия да прекратим тази тема и да се знае кои са виновните, за да понесат своята отговорност, а не да се разпростира проклятието върху всички театри и въобще върху хората и творците от културата, които по никакъв начин не заслужават нещо подобно."

Диригентът и бивш директор на Разградския театър Левон Манукян вече е внесъл гаранцията от 50 хиляди лева, след като прокуратурата отказа да намали размера. От обвинените по аферата никой вече не е в ареста.

В тази къща в пазарджишкото село Ивайлово живее Петко Писков, който беше арестуван за източването на театрите в Разград и Смолян. Вчера той беше освободен под парична гаранция, но откакто е излязъл на свобода, никой от съседите му не го е виждал тук. През целия ден телефонът му също беше изключен.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове