Отидете към основна версия

1 892 42

“Да, България” обяви своята антикорупционна програма в 10 точки

  • да българия-
  • корупция-
  • нтикорупционна програма-
  • избори-
  • арламент

Нови промени в съдебната власт

Снимка: Фейсбук

Детайлна Антикорупционна програма със законодателни и управленски мерки предлага “Да, България” като ключова част от програмата си За просперираща и конкурентна България. За “Да, България” борбата с корупцията и премахването на системните предпоставки за злоупотребите с власт са фундаментални условия за просперитета на страната.

В законодателната част от програмата се предвижда:

Повече гаранции за съдийска независимост и демократична отчетност на прокуратурата да намерят място в Закона за съдебната власт. Да бъдат избрани политически независими и партийно неутрални членове на ВСС при прозрачна и конкурентна процедура. Да се направят промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които да ограничат злоупотребите в прокуратурата. Да се промени Законът за специалните разузнавателни средства, които да ограничат злоупотребите с тях. Да се осигури реална защита на хората, които подават сигнали за корупция с промени в приетия вече за целта закон. Да се приеме Закон за лобизма, който да регламентира отношенията между хората, заемащи публични длъжности и онези, които представляват частни интереси. Приемане на нов Закон за отнемане на незаконно придобито имущество, който да е ефективен и да ограничава рисковете от злоупотреби. Приемане на специални закони за спецслужбите, които да ограничат рисковете от чуждо и от корупционно влияние в тях. Промяна в Закона за обществените поръчки, така че всички, които купуват лекарства, реимбурсирани от здравната каса, да трябва да правят обществени поръчки. Същото да се отнася и за търговията с дървесина. Запълване на пропуските в Закона за противодействие на корупцията, отнасящи се до състава и работата на Комисията за противодействие на корупцията.

В Антикорупционната програма се залага също на облекчаване на регулаторните режими, които са източник на корупционен риск. Това включва и трансформиране на лицензионни режими в регистрационни, както и въвеждане на мълчаливо съгласие при предварително вписване в регистър на регистрационен режим. Предвиждат се също редица законови промени за ограничаване на злоупотребите при извършване на административен контрол.

Сред антикорупционните мерки в изпълнителната власт се включват редица технически подобрения при най-честите типове обществени поръчки, както и реформа в изпълнението на функциите на инспекторите, главния инспекторат и звената за вътрешен одит към министерствата.

Предвиждат се редица стъпки за реформиране на МВР, които да пресекат корупционните злоупотреби в най-голямата система в публичния сектор. Предлагат се и мерки за повишаване капацитета на Агенция “Държавна финансова инспекция”, която сега не може да се справи с обема работа.

Антикорупционната програма на “Да, България” залага и на мерки за повишаване прозрачността, която е основен антикорупционен инструмент, като поддържане в актуален вид на набори от данни в машинно четим отворен формат и сериозно надграждане на Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА). Предвижда се антикорупционно надграждане и на сега съществуващите информационни системи, при които много от основните антикорупционни функции за пропуснати. И още: изграждане на централизирана система за одитна среда с отворен код, базирана на популярни технологии, която да осигури проследимост на действията във всички информационни системи в обществения сектор, както и изграждане на система за централизирано разпределение на преписки и дела. Поставена е и целта за пълна дигитализация на документооборота.

Съгласно програмата, за ограничаване на корупционния риск и ранно откриване на корупционни практики следва да се надградят функционалностите на следните системи: ИСУН (за управлението на еврофондове), ВетИС (срещу въвеждането на данни за фиктивни животни и агросубсидии), системите на Държавен фонд “Земеделие”, Тол системата, вътрешната система на Агенция “Митници”, системите на НЗОК, на КАТ, Платформата за електронни обществени поръчки - ЦАИС ЕОП, Таксиметровия регистър, Търговския регистър и регистъра на ЮЛНЦ, системите на Електроенергийния системен оператор - ЕСО, Системата за управление на националните инвестиции - СУНИ, и мн. други, изброени в програмата.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове