През следващите четири години България ще може да извършва годишен улов на калкан в размер на 82,5 тона, което е с 10% повече спрямо досегашното разрешено количество. Същата квота е определена и за Румъния, като до момента двете държави имаха разрешен улов по 75 тона годишно.
Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните.
Това стана ясно по време на 47-ата годишна среща на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море (ГКРСМ) в Рим. Постигнатото увеличение е второто по ред за последните пет години и е в отговор на дългогодишното прилагане на мерки за опазване на вида. Целта е да се създаде стимул за операторите в сектора на рибарството да продължат да полагат усилия за постигане на ниво на риболов, съответстващо на максималния устойчив улов.
В рамките на срещата, по отношение на Черно море, са приети решения за продължаване на действащите мерки за цацата и черноморската бодлива акула. Мерките за опазване на запаса от рапан също ще продължат да се прилагат, както и въвеждането на пълна забрана на риболов на есетрови видове риби.
Калканът е изключително вкусна, но и полезна риба.
Както е всеизвестно, рибата е много ценна за здравето храна, която притежава редица полезни вещества. Калканът е богат на минерали като калций, калий, натрий, селен, магнезий и фосфор.
От витамините най-голямо е процентът на витамин А, В12 и В5. Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата влияят благотворно върху протичането на процесите в човешкия организъм. Омега-3 са особено ценни за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система.