Няма нищо общо поскъпването на цените в Хърватия с въвеждането на еврото. У нас от декември 2019 до същия месец 2024 г. общата инфлация е 35%. При храните пък е 52%. Ако обаче сега не използваме отворения прозорец за влизане в еврозоната, дълго време ще стоим на опашката. Toва каза доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН в студиото на "Денят на живо".
Според него хлябът у нас няма да поевтинее. "В Гърция бе постигнато споразумение - където има туристически обекти, търговските вериги предлагат готова храна на по-високи цени, за да отидат хората в ресторантите. В Хърватия пък ресторантьорите увеличиха цените след ръста на туристите, а това накара чужденците да си купуват храна от магазините и да се хранят в стаите си или в градинките. А във Франция има Закон за търговията с храни. Така французите си взимат тяхната структура на потребление и я превеждат към 100 евро. От тях 14 евро отиват при първичния производител, като при нас от 100 лева отиват около 10. В България вторичният сектор работи с чужди суровини, в това е проблемът", коментира икономистът.
Според него замразяването на цените на храните е "лява" политика, която обърква пазара. "В САЩ например в момента се говори за местните фермери и защитата им, така че да произвеждат по-евтина, качествена и здравословна храна", добави Боюклиев.